Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Praskne fotbalová bublina?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
13. 6. 2009

S ekonomickou krizí lze bojovat všelijak. Hitem současnosti je nekontrolované utrácení. Nejdříve s ním přišly národní ekonomiky. Od nich infekci chytily domácnosti, které se těší, jak radostně sešrotují své úspory. Teď se vir rozšířil i do sportu. Jeho nejagresivnější mutace ovládla staronového prezidenta Realu Madrid Florentina Pereze.

Praskne fotbalová bublina?

V době, kdy se třetina klubů v severoamerické NBA topí ve dluzích, Formule 1 uvažuje o zavedení rozpočtového stropu a golfové turnaje škrtí odměny, přepsal šéf Galacticos dvakrát během dvou dnů tabulku nejdražších přestupů fotbalové historie. Nejdříve to „odnesl“ Brazilec Kaká. AC Milán za něj od Pereze vyinkasuje sympatických 65,7 milionů euro, v přepočtu zhruba 1,76 miliardy korun. Kaká se tak stane nejdražším fotbalistou všech dob. Své prvenství si ale dlouho neužil. O dva dny později ho vystřídal Cristiano Ronaldo. Portugalský „čutálista“ přišel na rovných 94 milionů euro, více než 2,5 miliardy korun. Shodou okolností jde stejnou sumu, jakou plánuje Eduard Janota podpořit šrotovné v České republice.

Jen pro srovnání: do začátku týdne byl nejdražším fotbalistou historie Zinedine Zidane. V roce 2001 za něj Real Madrid, „shodou okolností“ vedený také Perzem, zaplatil 53,5 milionu euro, při současném kurzu přibližně 1,4 miliardy korun. Už tehdy se přitom hovořilo o přemrštěné ceně. Když před čtvrtstoletím v roce 1984 přestupoval Diego Armando Maradona z Barcelony do Neapole, stál nicotných 6 milionů euro (viz. Graf BBC napravo, který ze všeho nejvíce připomíná graf zadlužení Spojených států).

Šéf Realu Madrid tak za tři dny utratil více než čtyři miliardy korun. Kde vzal španělský stavební magnát peníze, ale nikdo neví. Sám Perez totiž nedávno připustil, že se díky krizi topí v dluzích.
 
„Pokud si myslí, že na oba hráče vydělá prodejem jejich dresů, šeredně se plete. Musel by jich totiž prodat 30 milionů,“ nechal se slyšet Xavier Sala-i-Martin, hlava Ekonomické komise druhého španělského giganta FC Barcelony. Je zřejmé, že Perezovi musí na nákup někdo půjčit. Jaký bankovní dům si za současných podmínek dovolí financovat takovou nejistou investici, zůstává záhadou.

Podle zákulisních fám má ale Perez na nákupy k dispozici dokonce 300 milionů euro a roční rozpočet Realu je ještě o sto milionů vyšší. Pro srovnání rozpočet pražské Sparty je 300 milionů, jenže korun, a třeba Bohemka si ročně musí vystačit jen s 25 miliony, částkou 300násobně menší.

Analytici se shodují, že – krize, nekrize – Perezovo rozhazování vyvolá přestupové šílenství. Alex Ferguson, manažer Manchesteru United, totiž dostane celou částku za Ronalda k dispozici na nákup nových posil. Do hry navíc jistojistě vstoupí také nový majitel Manchesteru City šejk Mansour Bin Zayed Al Nahyan, jehož ropný kohoutek je prakticky bezedný.

Ceny hráčů na trhu tak okamžitě poletí vzhůru. Všechny bubliny ale jednou prasknou a s každým dalším utraceným milionem navíc bude následný dopad o to tvrdší…

Možná se ani nenadějeme a éru bailoutů bank vystřídá éra oddlužování fotbalových klubů.
 
Jejich přežití je přece také v národním zájmu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (26)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo