Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdy platí muž a kdy žena?

Jan Majer
Jan Majer
14. 7. 2009
 12 538

Pro Marianne, časopis pro ženy po třicítce, jsem před časem dodal pár myšlenek k článku o ekonomických aspektech manželství. Pak mi redakce poslala hromadu dalších „finančních“ otázek, na které prý ženy marně hledají odpovědi...

Kdy platí muž a kdy žena?

Článek Kdy platí muž a kdy žena vyšel v červencovém čísle Marianne:

S kolegyněmi pořád řešíme, jak se má žena chovat k pánské peněžence. Napadlo nás, že vás to zajímá taky. A proto jsme si připravily pár otázek a poslaly je muži. Ptaly jsme se finančního experta, jak to chlapi s penězi doopravdy mají a proč nás občas považují za zlatokopky.

Po jak dlouhé době chození (a samozřejmě sexu) se ho můžu zeptat, kolik vydělává?

To je velmi jednoduché. Jestli je s penězi v pohodě, poznáte třeba podle toho, jaký má byt a jakou s vámi plánuje dovolenou. Pokud se ale zdráhá vzít vás domů a v jeho chování je něco falešného, je namístě trochu si ho proklepnout.

Jak to mám udělat?

Začněte třeba mluvit o dovolené: „Mám příští měsíc týden volna a chtěla bych vyrazit na hory nebo k moři.“ Z jeho reakce už poznáte, jestli k sobě pasujete. Když začne nadšeně vykládat o bezvadných místech, kam byste spolu mohli vyrazit, a rovnou si týden na cestu s vámi rezervuje ve svém diáři, neřešte, jestli splňuje parametry prince na bílém koni, a dejte mu šanci. Pokud se bude kroutit jako had, že příští měsíc zrovna nemůže, ale že někdy později vás vezme na báječný ostrov, ptejte se: „Tak to se těším. Kdy pojedeme, ať si můžu domluvit v práci dovolenou?“ Spoléhejte při tom na svůj ženský instinkt - poznáte přece, když s vámi nehraje fér.

Co když navrhne dovolenou, o které ví, že si ji nemohu dovolit? Je to tak, že mě zve?

Prostě mu to na rovinu řekněte - to je moc peněz, jel bys se mnou někam, kde to bude levnější? Buď mu nahrajete na krásné pozvání, nebo spolu vyrazíte tam, kde to bude pro oba přijatelné. Ale z jeho strany je to hloupá chyba, jestli vás nechtěl pozvat. Dovolenou bych partnerce vždycky zaplatil. Kdybych neměl dost peněz, jeli bychom třeba na vodu. Ale na té dovolené by žena měla občas trvat na tom, že to či ono zaplatí. Stačí, aby šlo o drobnosti, třeba zmrzlinu nebo pár drinků v hospůdce, do které ho sama zavedla.

Mám nárok na dárek, i když nejsou Vánoce?

Máte. Ale nemáte nárok se zlobit, když ho nedostanete. Dárky, kytky a podobné povinn,atributy lásky‘ vám o chlapovi mnoho neprozradí. Přeborníky v jejich nošení bývají ti, co to se ženami až tak neumějí, a tak se aspoň snaží prvoplánově působit jako džentlmeni z prvorepublikového slaďáku.

Kdo co platí, když spolu dva chodí?

Etiketa říká, že všechno platí chlap. Realita je ale trochu jiná. Chlap by měl automaticky pokaždé sáhnout po peněžence, to je v pořádku. Chytrá žena ho ale občas zarazí a společnou útratu,zatáhne‘ sama. Normálního muže odradí žena, která bere jako samozřejmost, že za ni muž platí vždy a všude. Těší nás, když občas řeknete: „Dneska tě zvu já!“

Testujete si nás nějak, jestli nejsme zlatokopky?

To si pište! Ne že by existovaly nějaké zaručené testy, ale ono se to prostě pozná. A o zlatokopku normální chlap nestojí, i kdyby byla jak obrázek. Krásná husa po pár týdnech zoškliví, a naopak. Obyčejná holka, která se krásně chová, se v očích chlapa po nějaké době změní v princeznu. Znáte přece ty páry, kdy si říkáte: „Takovej pěknej mužskej a taková tlustoprdka, co na ní vidí?“ A on na ní vidí to, co je pro jiné neviditelné - milou povahu, kompatibilitu v posteli, přirozenou vůni. Jsou samozřejmě muži, kteří tohoto pohledu na ženu nejsou schopni, zajímají je jen povrchní vjemy - vlasy, prsa, postava… Nechte je těm mrchám, patří k sobě!

Čím vás spolehlivě odradíme?

Dnes už i chlapi rádi nakupují. Nezjišťujte vyčítavě, kolik to stálo. Raději projevte zvědavost, co pěkného si pořídil, pochvalte mu to. Když ho místo toho budete otravovat, bude si nové věci před vámi schovávat, což je trapné a nedůstojné. Dopřejte mu jeho drobné radosti.

Poraďte mi nějaký fígl, jak vypadat jako skromná holka, které na penězích vůbec nezáleží.

Opravdu tak chcete vypadat? Chlapi netouží po skromných holkách, ale nechtějí ani potvory. Zaručeně nás zaujme chytrá ženská, která umí rozumně hospodařit s penězi. Nestěžuje si, že má málo, ani nedává různými náznaky najevo, na jak vysoký životní standard je zvyklá. Zažil jsem obě varianty a v hlavě se pokaždé ozvalo jediné - pěkná, ale blbá, škoda.

Jsou bohatí muži velkorysejší manželé?

Pro vztah není výše výplaty to nejdůležitější. Zkušenosti z mého okolí ukazují, že nejlépe se mají páry, které mají příjmy a společenskou prestiž na podobné úrovni. Mít velkého,bosse‘ je pro život normální ženské nepraktické. Muž a žena by měli být parťáci, kamarádi, mělo by je bavit být spolu.

Podle čeho poznám, že muž umí peníze vydělávat, spořit, ale i užívat?

Spíš počítejte s tím, že všechny tři dovednosti mít nebude. Proto se začněte sama zajímat o to, jak správně nakládat s penězi. Pokud váš partner umí vydělávat, ale neumí spořit, naučíte ho to tak, že mu půjdete nenásilně příkladem. Neumí si užívat? Rozhýbejte ho! Bude vás za to milovat.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo