Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kup si dům, dostaneš ženu zdarma

Martin Vlnas
Martin Vlnas
26. 9. 2009

Stará židovská anekdota praví, že moderní společnost stojí na třech základních idejích, jejichž autory jsou Karel Marx, Sigmund Freud a Albert Einstein.

Kup si dům, dostaneš ženu zdarma

Marx prý kdysi řekl Freudovi: „Všechno se točí okolo peněz.“ Slavný psychoanalytik mu na to opáčil: „Mýlíte se, Karle, svět se netočí okolo peněž nýbrž okolo sexu“. I rozpoutala se zuřivá hádka. Argument stíhal argument, ale ti dva se ne a ne dohodnout. Znesvářené kohouty nakonec roztrhl až „třetí vzadu“, Albert Einstein: „Pánové, nehádejte se, je to zbytečné. Pravdu máte oba. Všechno na světě je totiž relativní.“

Kdykoliv přijde řeč na dění v Číně, platí moudrá slova Alberta „Singlšutra“ dvojnásob. Přesto nelze zapomínat ani na peníze, ani na sex.

Čínské hospodářství je na tom v porovnání se zbytkem světa dobře. Alespoň to hlásají místní statistikové. Přesto se Číně krize nevyhnula. Svědčí o tom i razantní pokles poptávky po luxusních nemovitostech v centrech velkých měst probíhající od začátku letošního roku. Tak jako v České republice na ni doplácejí především velcí developeři, jejichž zisky jsou měsíc od měsíce nižší. Problémy však mají i ti lokální.

Ekonomická krize však zdaleka není to jediné, co nelidnatější zemi světa trápí. Čína totiž zároveň bojuje i s krizí demografickou. Nedávno zveřejněný vládní výzkum jen potvrdil co, se o zemi šušká již dlouho: Čínu trápí nejen rychle stárnoucí populace, ale především obrovský nepoměr mezi muži a ženami. Podle odhadů David M. Kennedy Center for International Studies jich bude v zemi v roce 2020 o 35 milionů více než dívek. Mohou zato především tzv. selektivní potraty, při nichž jsou ženám z těla odebírány sociálně neperspektivní, tj. femininní zárodky. Ty vedly až k tomu, že se změnil poměr mezi pohlavími novorozenců z přirozených 105-6 chlapců na 100 dívek až na současných 113 chlapců na každých 100 narozených dívek.

V Číně se tak každý rok rodí o 13 procent mužů více!

Jakmile tyto generace plonkových chlapců dospějí, což se děje právě teď, nastává mezi nimi urputný boj o ženské protějšky. Zatímco bohatá a co do počtu obyvatel mnohem menší Jižní Korea, kterou trápí stejný problém, situaci řeší importem chudých žen z jihovýchodní Asie (především z Filipín), Číňané si tento luxus dovolit nemohou. Zoufalou situaci by navíc nezvrátil ani import všech svobodných Filipínek a Thajek dohromady. Je proto potřeba hledat neotřelá řešení.

S jedním takovým nedávno přišli majitelé pekingského developera, společnosti Jin Tai Cheng. Firma se náhlý pokles zakázek rozhodla řešit opravdu kreativně: ke každé zakoupené nemovitosti v luxusním resortu Ecological Bay (sic!) totiž firma nenabízí otřepané auto, pojištění nebo bazén, ale přímo paní domu. Zkrátka a dobře: Koupíte-li dům, dostanete manželku zdarma!

Kroutíte hlavou? Pak vězte, že nejde o nic nelegálního. Společnost zkrátka povzbuzuje movité kupce, aby se začaly intimně stýkat s jejich krásnými zaměstnankyněmi z oddělení prodeje. Jejich fota dokonce vystavila na internet. Pokud takový pár skutečně dorazí až k oltáři, slibuje Jin Tai Cheng vyplatit novomanželům sympatických 60 tisíc jüanů. V přepočtu na české koruny více než 150 tisíc.

Všechny pohledné slečny se svým „darováním“ samozřejmě předem souhlasily. Co víc, pokud si dívku některý z kupců vybere, dostane dáma návdavkem nejen manželovu kreditní kartu, ale také osm procent z prodejní ceny nemovitosti.

V zemi, kde je příliš mnoho volných bytů a příliš málo nezdaných žen, to vůbec nezní jako špatný nápad. Oficiální stránky společnosti bohužel neinformují, jestli akce platí také pro zahraniční klienty. Věřme ale, že ano.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo