Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investiční striptýz

Martin Vlnas
Martin Vlnas
10. 10. 2009

Když indexy rostou, je vše v pořádku. Investoři spokojeně plácají ručkama, slaví a plánují, jestli si z utrženého zisku dopřejí raději soukromý let MiGem-29, nebo diverzifikují své portfolio o mistrovský portrét od Jadrana Šetlíka. Pokud se ale akciím nedaří a trhy klesají, je zle. Nehtům ohlodaným na kost nepomůže ani francouzská manikúra a pot řinoucí se proudem s podrážděných pórů těžce zvládá i ten nejúčinnější antiperspirant.

Investiční striptýz

Podle amerických právníků má pád všech těch DOWů a DAXů ještě jeden průvodní efekt: masivní nárůst rozvodů bohatých. „Jeden můj klient přišel díky krizi o více než polovinu svého jmění. Z 20 milionů dolarů, bylo zničehonic jen 8 milionů. Aby si udržel svou náročnou ženu zvyklou na vysoké podpatky a ještě vyšší životní standard, musel své ztráty maskovat. Nové šaty a wellness hotely tak lepil jednou půjčkou za druhou,“ vyznává se v odkazovaném textu nejmenovaný newyorský právník. Jak dopadlo právě tohle manželství, text nezmiňuje. Řada jiných je ale v troskách. Jeremy Morley, odborník na rodinné právo specializující se na bohatou klientelu, odhaduje, že mu ekonomická krize přivála až o 40 procent více rozvoduchtivých párů než v předchozích tučných letech. Mnoho investičních bankéřů si sice odneslo zlaté padáky, ty ale dokážou dopad na tvrdou zem jen přibrzdit.

Jedna kapsa prázdná...

Zkuste se tohoto přesmutného příběhu na krátký okamžik vžít. V kožené peněžence máte poslední nezablokovanou kreditku a na účtu zoufalých pár stovek tisíc dolarů, možná necelý milion. Pohledná blondýnka, vaše bývalá žena, vám před chvílí zamávala z taxíku a odsvištěla k mamince na vesnici, odkud jste si ji jako pohádkový princ kdysi přivezl. Co teď, říkáte si…

STOP.

Právě v tomto místě se zastavili i tvůrci reklamní kampaně pro jednu velice známou firmu vyrábějící sportovní oblečení. Když kreativci spatřili smutek v očích investorů, bylo jasno. „Musíme jim pomoci!“ zaznělo unisono zasedací místností. Po chvíli brainstormingu nad stolním fotbálkem bylo jasno.

Pumí index

Zrodila se aplikace The PUMA Index. Spojuje v sobě vše, co ožebračený a čerstvě rozvedený investor potřebuje ke štěstí: krásné nezadané a především levné ženy a burzovní indexy (ASX 200, DAX, a DOW). Jen jejich kombinace mu může muži navrátit ztracenou slávu.

O co běží? Prográmek původně určený applovskému Iphonu, který ale nyní spustíte i jako webovou aplikaci, vám přináší aktualizované zprávy o vývoji nejdůležitějších akciových indexů. Pokud se trhům daří, pohledné pumí modelky se na displeji vašeho počítače halí do stále teplejších oděvů. V tu chvíli vám to ale vůbec nevadí, protože se radujete, že trhy povstávají z popela. Každý index přitom reprezentuje jiná modelka – americký DOW kudrnatá černoška s oblibou cvičící s obručí, německý DAX blondýnka s mísou plnou těsta a tak dále…

Nejvýznamnější „funkce“ aplikace se ale projeví, jakmile se vzestupný trend obrátí. To si dívky začnou vrstvený oděv odkládat. Pěkně kousek po kousku. Přinášejí vám tak vytoužený balzám na podrážděné nervy a od rozvodu neuspokojované tužby. Platí při tom přímá úměra: čím hlubší je propad, tím více svršků mizí. Takže až dojde na nejhorší, nezapomeňte, že máte v kapse svůj Iphone. Puma navíc myslela také na ženy a homosexuální investory. V nabídce si proto můžete vybrat, jestli preferujete pohlednou indikátorku či osvaleného indikátora.

A pokud by došlo na nejhorší a trhy by opět začaly kolabovat, má pro vás podle ředitele marketingu Antonia Bertoneho aplikace schované speciální překvapení.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo