Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nejoblíbenější jsou budovatelské

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
23. 12. 2009

Odpoledne v hypermarketu a večer před televizí už není v módě. Intelektuálové dneška chodí pouštět draky na kopec za město a po večerech hrají deskové strategické hry.

Nejoblíbenější jsou budovatelské

Letmý pohled do nákupních tašek cestujících v předvánoční tramvaji dosvědčuje, že deskové hry jsou zase v kurzu. A není tím myšleno "Člověče nezlob se" nebo "Kanasta": moderní deskové hry jsou náročné na přemýšlení, vyžadují schopnost plánovat v dlouhodobém horizontu a jsou určené spíše dospělým hráčům. Takže pokud stále nevíte, co dělat na Silvestra, vězte, že takoví "Osadníci z Katanu" vás zabaví na hezkých pár hodin.

Fanouškové deskových her z celého světa se scházejí na serveru www.boardgamegeek.com. Najdou zde recenze, návody, chat i bazar, podobně jako server www.imdb.com poskytuje všechny tyto informace o filmech. Způsob hodnocení je ostatně také stejný: zaregistrovaní fanoušci hodnotí deskové hry známkou na škále od jedné do deseti - čím vyšší hodnota, tím zábavnější hra je.

Zajímavé je, že hry, které se dlouhodobě drží na špici, jsou právě ty složité strategické, jejichž podstatou je něco vybudovat. Tedy žádná "trivialita", jejíž výsledek závisí na hodu kostkou - na náhodě. Hry z kategorie "ekonomické strategické" vyžadují důkladné nastudování pravidel, taktiku a komplexní úvahy zahrnující mnoho vzájemně provázaných souvislostí.

Tou dlouhodobě nejlépe hodnocenou hrou je "Agricola", v níž coby zemědělec budujete vlastní statek. Vašim cílem je uživit rodinu a vybudovat prosperující hospodářství tak, abyste po konečném sečtení majetku zvítězili. Více než 12 tisíc hráčů dalo "Agricole" průměrnou známku 8,3.

I další dvě nejkvalitnější hry mají svou podstatou k vítězi velmi blízko. Na druhém místě je hra "Puerto Rico", kde v rolích starosty, osadníka, stavitele, zlatokopa a dalších hráči usilují o vývoz zemědělského zboží a stavbu budov. Opět platí, že kdo má na konci nejvíce, vítězí. Konečně třetí na žebříčku je hra "Vysoké napětí", ve které hráči staví elektrárny a obchodují s elektřinou. Všechny tři hry jsou tedy budovatelské - spočívají v rozvíjení podnikatelského úsilí a strategickém nákupu a prodeji s cílem dosáhnout co nejvyšší hodnoty z hlediska majetku a zisků. Jde tak o ekonomickou průpravu, za kterou by se nemusela stydět žádná střední škola.

Strategickým deskovým hrám již také propadli také čeští hráči (překlady slavných světově úspěšných her se k nám dostávají s jedno- i víceletým zpožděním). Například podle žebříčku internetového obchodu s hrami planetaher.cz se nejvíce prodává vědomostní hra "Byl jednou jeden život". Následuje trochu přihlouplá hra na večírky založená pouze na rychlosti reakce podnapilých hráčů "Jungle Speed". Na dalších místech se však již objevují staří známí: "Activity", "Agricola", "Osadníci katanu" nebo "Bang!" nebo "Carcassone".

A protože deskové hry nejsou žádným laciným dárkem (běžná je cena ve výši 600 - 900 Kč), vyrojily se i servery, kde je možné si podklady pro deskovou hru vytisknout, vyrobit si kartičky, desku a vše potřebné "vlastnoručně" a ekonomicky.

Debaty s majiteli distribučních práv a dovozci jsou na těchto webech velice populární a opravdu nekonečné…

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo