Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vítejte v PLDR

Pavel Kohout
Pavel Kohout
29. 3. 2008

Podnikatelé a živnostníci? Ta sebranka si jezdí, kudy chce, parkuje si, kde chce, a ruší tím klidný život radních. Něco podobného si řekl pražský magistrát v součinnosti s městskými částmi Praha 2, 3 a 7. Jinak se totiž chování městských orgánů nedá vysvětlit.

Vítejte v PLDR
Praha se rozhodla zdevastovat podnikání, a proto zavedla v uvedených městských částech „zóny placeného stání“. Dosavadní zkušenosti jsou slibné: zdá se, že podniky se začínají stěhovat pryč, živnostníci se blíží krachu.

Občané najednou nemohou svobodně navštěvovat své přátele a příbuzné. Návštěva právníka, kosmetičky nebo kurzu jógy se stala složitou akcí, neboť MHD byla rovněž oslabena.

Názor podnikatele z Prahy 7: „Klienti tu prostě nezaparkují. Musíme si pronajímat garáže, což nás stojí nějakých padesát tisíc měsíčně navíc. Za těchto okolností přestává mít tato lokalita pro nás význam.“

Zde je nutné zdůraznit, že třeba v Praze 1 fungují parkovací zóny již dlouhou dobu, aniž by vadily. Praha 1 má ovšem zdaleka nejlepší fungování hromadné dopravy a není velká, takže leccos lze zvládnout pěšky. Kromě toho není v Praze 1 zákaz stání všude: je zde dost placených parkovacích míst i zcela volné zóny.

Policie nelení. Naopak – tato letargická složka, která se aktivitou obvykle nevyznačuje a schopnostmi dopadání zločinců už vůbec ne, má stav nejvyšší pohotovosti. Policisté nepřetržitě jezdí v doprovodu odtahovek po městě a jako ostříži hledají nebezpečné zločince porušující zákaz parkování.

Zdá se však, že podnikatelé nejsou bez naděje. Radnice Prahy 7 nabízí velkorysé řešení: parkovací zóny se nevztahují na motocykly! Takže všichni ráno na motorky a mopedy, živnost na záda a přes obličej protismogovou roušku.

Přesně tak vypadá pracovní den například v Hanoji nebo v Ho-či-minově městě. Rozvoji Pražské lidově demokratické republiky tedy nestojí už vůbec nic v cestě! Snad jen zatrpklost zpátečnických pravicových živlů, které stále melou cosi o svobodě, právech, rovnoprávnosti a podobné překonané buržoazní veteši.

Autor je ředitel pro strategii Partners. Komentář publikoval v deníku E15.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (17)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo