Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Inflace informací

Petr Šimčák
Petr Šimčák
20. 5. 2008

Často slýchám žádosti o informace k aktuální situaci na trzích. Jen těžko byste hledali dostupnější a levnější komoditu než informace o trzích! Mají totiž pro investiční rozhodnutí nulovou hodnotu. Proto jsou zadarmo. Podezírám tudíž zájemce, že ve skutečnosti chtějí zaručené tipy, co koupit a co prodat. I těchto informací je nadbytek. Nejenže jsou bezcenné, ale navíc i nebezpečné.

Inflace informací
Moje zdroje bych rozlišil na pět kategorií (bez nároku na systematičnost):

Aktuální informace z trhů

Rychlý pohled na to, co se děje (a dělo) nacházím na www.comdirect.de. Poměrně často hledám graf a čísla libovolného cenného papíru (akcie, dluhopisu, komodity, fondu, indexu…). Velmi se mi líbí v sekci dluhopisů grafy a hodnoty kreditních prémií indexů dluhopisů (od AAA po D). Na www.patria.cz si rád přečtu titulky hlavních událostí, ale jen výjimečně otevřu celý text.

Trendy, vzdělání, knihy…
CFA Digest nabízí každý kvartál přehled o tématu a hlavní myšlence cca 50 vybraných článků z renomovaných periodik. Dá se to přečíst během jednoho saunování (v přestávkách) o třech kolech. U každého článku je uveden i zdroj pro případné vyhledání. CFA Institute Conference Proceedings nabízí kvartálně odborné články od risk managementu po wealth management. Mají vysokou kvalitu, dobrou úroveň a přináší tradiční i méně konvenční úhly pohledu.

V posledním vydání mě zaujal „The Liquidity Conundrum“, který se snaží odpovědět na otázku, jak je možné, že likvidita byla tak hojně dostupná před krizí rizikových hypoték a tak náhle zmizela. Autor argumentuje, že likvidita má mnohem více co do činění s rizikovým apetitem dlužníků a věřitelů, než se tradiční školy domnívají.

V jiném článku „Consulting to the Ultra Affluent“ popisuje jiný autor potřeby a očekávání bohatých investorů. Podle mnoha výzkumů polovina (!) z nich neustále zvažuje změnu svých finančních konzultantů. Ti, kteří mají nejmenší fluktuaci klientů, jsou s nimi v kontaktu více než 17krát (!!!) ročně.

The Research Foundation of CFA Institute podporuje výzkum nových a neprobádaných témat investičního managementu a od roku 1975 publikuje monografie. Z posledních vydání mohu namátkou uvést: „The Future of Life-Cycle Saving and Investing“, „The Psychology of Ethics in the Finance and Investment Industry“ (June 2007), „Lifetime Financial Advice: Human Capital, Asset Allocation, and Insurance“ (April 2007). Knihy jsou zdarma na www.cfapubs.org.

Z knih v českém jazyce je povinná literatura Inteligentní investor od Benjamina Grahama. Legendární W. Buffet řekl, že je to zdaleka nejlepší kniha o investování, která kdy byla napsána. Je natolik skvělá, že kdybych měl uvést jen jeden ze svých informačních zdrojů, zvolil bych tuto knihu.

Komentáře, názory, časopisy
Z českých časopisů jediný, který opravdu poctivě přečtu (až na rubriku TRHY), je FOND SHOP. Není to ze sentimentality, ale jednoduše proto, že na našem trhu není kvalitnější investiční periodikum.

V jiných médiích si pravidelně a rád přečtu komentáře Pavla Kohouta, který má úžasný dar poutavou formou napsat relevantní a zajímavé věci.

Úvodní dopis výroční zprávy www.berkshirehathaway.com od Warrena Buffeta by mělo být povinné každoroční čtení.

Analýzy Pioneer Investments

Pioneer Investments produkuje množství analýz, komentářů apod. V debatách s našimi portfolio manažery se snažím získat přehled o dění na trzích a zajímavých situacích, které se často ani do médií nedostanou, jako byla například několikahodinová křeč na trhu vládních dluhopisů (totální absence likvidity) v březnu.

Velmi rád čtu reporty o hedgeových fondech. Musí totiž generovat kladné zhodnocení bez ohledu na dění na trzích a mě zajímají příležitosti nejen v dobách dobrých, ale i špatných. Aktuální investiční témata, na kterých chtějí kvalitní hedgeové fondy profitovat, jsou růst úpadků méně bonitních firem, růst volatility atd.

Nejen prací živ je člověk

Těším se na každý e-mail s postřehy profesora Františka Janoucha, jaderného fyzika, předsedy správní rady Nadace Charty 77. Ten poslední zněl takto: „Před 100 lety se narodil ve Stanislawowě František Kriegel. Pozoruhodným způsobem se zapsal do našich moderních dějin.

Chudý židovský chlapec z Haliče byl totiž jediným československým vrcholovým politikem-zajatcem, který v pohnutých srpnových dnech řekl Brežněvovi NE!, nepodepsal moskevský diktát a tak zachránil naši československou čest. Známý český filosof Karel Kosík jednou řekl, že se pokusil nalézt v českých dějinách podobný čin: srovnat ho lze pouze s jednáním Jana Husa v Kostnici.“

Články jako ten o životě Františka Kriegela mi pomáhají alespoň částečně čelit velkému nebezpečí zjednodušovat si pohled na minulost a dopouštět se omylů z neznalosti a nevzdělanosti. Také díky Nadaci Charty 77 jsem se mohl osobně setkat s Viktorem Fischlem, jehož knihy mi pomáhají odrazit útoky čísel, peněz, výnosů a rizik.

Autor je člen představenstva Pioneer Investments a držitel prestižního profesionální titul CFA (Chartered Financial Analyst). Článek vyšel v květnovém čísle časopisu FINMAG - finanční magazín.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Petr Šimčák

Petr Šimčák

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo