Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Letní inflace

Aleš  Müller
Aleš Müller
30. 8. 2008

Léto u vody má bezesporu kladné stránky – nečtete každodenní zprávy o pokračující krizi trhu s bydlením, o masakru akcií na Wall Streetu, o propadu české burzy, ba i klienti si vzali volno a netelefonují.

Letní inflace
Namísto toho máte jiné starosti – děti za vámi chodí a vyžadují opravit rozbité hračky. Plni sebevědomí se do toho pustíte, vždyť podobnou hračku jste si opravili již v době svého dětství. Jenže ejhle – ono to nejde. Při zkoumání, jak na to, zjistíte, že hračka je neopravitelná, Špatně vyrobená, z nekvalitních materiálů .

Jdete koupit jinou a za chvíli se situace opakuje – hračka se velmi rychle rozbije a nejde opravit. Tak si ze vzteku chcete otevřít láhev, vezmete do ruky otvírák, a ten se ohne. Zjistíte, že tyhle křápy mají jednu věc společnou – jsou vyrobené v Číně.

A tak se myšlenkami vrátíte do profesního rytmu a přemýšlíte nad souvislostí ceny, inflace, kvality, trvanlivosti. A hned je tu paradox – přestože ekonomové tvrdí, že díky dovozu levného čínského zboží se udržuje nízká inflace, tak ve vašem osobním životě kupovat toto zboží znamená zvyšování nákladů, tedy vysokou inflaci.

Pokud mám hračku za 35 Kč a ona vydrží jen jednu jedinou hodinu, tak je cena sice nominálně nízká, ale ve srovnání s pětistovkou za hračku vyrobenou v nejvyšší kvalitě s životností dva roky se vlastně jedná o velmi drahý špás.

Nůž napodobující švýcarské armádní nože se rozbije po jednom silnějším použití – čepel se ohne při výrobě kůrové lodičky, vývrtka na víno se narovná. Nafukovadlo matrací nevydrželo ani dvě minuty. Jídelní příbor z nerezu a s umělohmotnou střenkou se ohnul při krájení bifteku standardní kvality.

Nevím, jak vzdělaným ekonomům a statistikům, ale mně čínský dovoz inflaci zvyšuje.
A tak se vracím k drahým, ale značkovým výrobkům, nebo si věc úplně odřeknu.

Od vody Aleš Müller, poradce společnosti Partners

P. S.
Nevíte, kde mají dobré auto na baterii a rádiové ovládání? Ať to stojí, co to stojí. Originál švýcarský nůž prý dostanu k Vánocům.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Aleš  Müller

Aleš Müller

Po vystudování Elektrotechnické fakulty ČVUT pracoval jako konstruktér integrovaných obvodů a mikropočítačů. V devadesátých letech pracoval v ČSOB jako specialista na špatné úvěry, manažer změnových procesů... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo