Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Síla pomluvy

Jan Harbáček
Jan Harbáček
3. 1. 2009

Velice známý chasidský příběh jasně osvětluje krutost pomluvy i její schopnost působit nezhojitelné rány. Vypráví o žákovi, který rozšiřoval škodlivé zvěsti o svém učiteli.

Síla pomluvy

Jednou ho však přepadly výčitky svědomí a přišel za učitelem, aby ho požádal o odpuštění. Učitel mu navrhl: "Jestliže chceš odčinit, co jsi napáchal, vezmi několik polštářů a rozřízni je, aby mohl vítr rozptýlit peří po kraji."

Když žák poslechl, řekl mu učitel klidně: "Nyní udělej další krok. Jdi a sesbírej všechna pírka." Žák namítl: "Ale jak to mám udělat? To není možné. Vítr roznesl peří do všech stran." Učitel mu vysvětlil: "Začínáš chápat, jakou moc má slovo. Jedinkrát jsi vypustil nebo poslal dál škodlivou pomluvu a šíří se všemi směry, a je těžké pokoušet se škodu odčinit."

Robin Dunbar, profesor psychologie na liverpoolské univerzitě, se tímto jevem zabýval a výsledky publikoval v roce 1997 v díle Grooming, Gossip, and the Evolution of Language (Poklonkování, pomlouvání a vývoj jazyka). Systematickým nasloucháním profesor Dunbar zjistil, že dvě třetiny každého rozhovoru věnují lidé klepům. V rozporu s všeobecným přesvědčením nezaznamenal významnější rozdíl mezi muži a ženami nebo různými profesemi.

Pokud připadá na průměrného člověka za den cca deset rozhovorů, a z toho dvě třetiny mohou být pomluvy, nabízí se zajímavá úvaha. Kdybychom za pomluvy vybírali pokuty, podobně jako za dopravní přestupky, např. sto korun za pomluvu, zaplatil by jeden člověk za rok neuvěřitelných 243 000 Kč, které by mohly být použity třeba na dobročinné účely. Člověk s průměrnou mzdou by přitom vlastně utratil celou měsíční výplatu za pokuty.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Harbáček

Jan Harbáček

Další články autora

Zobrazit vše

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo