Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Svět podle Madoffa: Frantovi nasypte, co ukradneme Honzovi

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
19. 4. 2021
 11 829

Nedávný skon Bernarda Madoffa, strůjce největšího „letadla“ dějin, připomněl mnohé. I to, jak moc se od pádu tohoto „letadla“ finanční svět změnil. Dnes by se možná na jeho kolosální podvody vůbec nepřišlo.

Svět podle Madoffa: Frantovi nasypte, co ukradneme Honzovi
Zdroj: Profimedia.cz

Ale popořadě. Odkud vlastně největší „letadlo“ dějin přilétlo? Madoff se pohyboval v židovské komunitě v USA a navazoval četné osobní vztahy s jejími majetnými představiteli. Včetně například režiséra Stevena Spielberga.

Postupem času si v daných kruzích vybudoval reputaci věrohodného investora, ačkoli Wall Steet jako takový mu jeho nezvyklé výnosy nevěřil. Zavedené banky a fondy z Wall Streetu se Madoffa vždycky tak trochu stranily, což ale jeho „byznysu“ neškodilo. Nenápadnost a izolace od okolního finančního světa byla do značné míry předpokladem jeho dalšího působení.

Své podvodné jednání, „letadlo“, zahájil podle některých odhadů už někdy v polovině 60. let. Pokud by se jeho firma stala příliš velkou a příliš provázanou s dalšími finančními společnostmi, k odhalení by zřejmě došlo dřív. Takhle se tak stalo až během vrcholné fáze světové finanční krize, koncem roku 2008.

Klíčová panika

Mnozí z lidí, kteří Madoffovi svěřili své peníze, si je tehdy chtěli v panice vybrat. Madoff musel naráz uspokojovat nečekanou poptávku po výběrech – na které jednoduše neměl  prostředky.

Madoff předem určil, jaký výnos na tom či onom portfoliu má být...

Důvod byl prostý. Madoff peníze klientů nikdy neinvestoval v pravém smyslu slova. Nadstandardní výnosy si doslova „vycucával z prstu“, byť pochopitelně poměrně sofistikovaným způsobem. Ti z jeho zaměstnanců, k nimž choval zvláštní důvěru, se na fabrikaci výnosů podíleli prostě tak, že sledovali skutečné denní výsledky obchodování na burze a pohyby akcií jednotlivých firem, načež zpětně vytvořili portfolio tak, aby jeho výnos odpovídal Madoffovu zadání.

Madoff tedy předem určil, jaký výnos na tom či onom portfoliu má být. A jeho spolupracovníci pak zpětně sestavili skládanku skutečných výnosů tak, aby celkový výnos odpovídal zadání.

Bernie Madoff

Bernard Madoff
U.S. Department of Justice

Bernard Leon Madoff, přezdívaný Bernie (29. dubna 1938 Queens, New York – 14. dubna 2021 federální věznice v Butneru v S. Karolíně), byl americký investiční bankéř, jeden ze zakladatelů a na čas i předseda burzy NASDAQ. Především ale pachatel největší zpronevěry v dějinách USA. V prosinci 2008 byl zatčen agenty FBI a obviněn z rozsáhlého podvodu. Podle FBI byly jím řízené hedgeové fondy založené na takzvaném Ponziho schématu, což je určitá varianta podvodného podniku česky označovaného jako „letadlo“. Madoff lákal klienty do fondů na vysoké výnosy, vyplácel je ale nikoli z výnosů, nýbrž z vkladů nově příchozích klientů. On sám své pochybení podle deníku Financial Times přiznal, způsobená škoda se odhaduje až na 65 miliard dolarů. Podvodem byly postiženy i velké a renomované finanční instituce jako BNP Paribas, Santander nebo Société Générale. Systém se zhroutil, když investoři požádali o výběr sedmi miliard dolarů. Madoff zemřel ve vězení, kde si prakticky odpykával doživotní trest (ve výši 150 let). Wikipedie

Ve skutečnosti Madoff svěřené peníze klientů ukládal na běžném účtu ve své bance. Pokud některý z klientů zatoužil vybrat peníze, Madoff mu je i s vybájeným výnosem vyplatil. Ovšem pochopitelně ve stylu „letadla“, tedy tak, že klienta Frantu vyplácel z peněz, které ukradl klientovi Honzovi.

Honzové došli

Madoffovo „letadlo“ tedy bylo založené na tom, že peníze si běžně nechtělo vybírat příliš klientů naráz. A že se Madoffovi dařilo získávat stále nové Honzy. Stávající klienti se většinou spokojili s výpisem, který dokumentoval často vysoce nadprůměrné výnosy.

Finanční specialisté už kolem přelomu milénia varovali, že prostě není možné, aby Madoff takových výnosů tak konzistentně dosahoval. Americká Komise pro burzy a cenné papíry ale vyšetřování nezahájila. A tak mohl Madoff ještě několik let vyplácet klienty z peněz ukradených jiným a část si ulejvat do vlastní kapsy.

V roce 2008, po pádu investiční banky Lehman Brothers, ale v době dramatických burzovních pádů nastal obecný úprk k hotovosti. I Madoffovi klienti si v panice hromadně vybírali účty u něj, takže na přelomu listopadu a prosince 2008 zjistil, že už mu chybějí miliardy na uspokojení dalších žádajících.

Stále další a další Frantové chtěli své peníze i s naslibovaným výnosem zpátky. Jenže už nezbývali žádní Honzové, kterým by Madoff mohl peníze ukrást. Nejprve se doznal svým synům, ti následně informovali úřady.

Dál a výš

Varovné je, že dneska by se na podobný podvod možná ani nepřišlo. Centrální banky totiž dnes v případě krizí a otřesů pumpují do finančního systému nové peníze mnohem agresivněji než v roce 2008, přičemž dodatečnou likviditou dofukují ceny akcií, takže se jim daří tlumit paniku trhů.

První vlna kvantitativního uvolňování začala v USA právě v době, kdy se Madoff svým šokovaným synům doznal

Bez této paniky by si ale v roce 2008 nechtělo svoje peníze vybrat takový počet Madoffových klientů naráz a ani o další potenciální Honzy by nebyla nouze. Největší letadlo dějin by možná letělo stále dál.

Je symbolické, že první vlna kvantitativního uvolňování začala v USA právě v době, kdy se Madoff svým šokovaným synům doznal, že jeho po desetiletí budovaná firma byla jedna velká lež. Kauza „Madoff“ tak mimo jiné ilustruje, že i panika finančních trhů, jakkoli pro mnohé investory bolestivá, má očistný efekt. Podobně jako ekonomická krize.

Plošný úprk klientů od Madoffa odhalil, že to byl podvodník. Ti, kteří s penězi klientů hospodařili poctivě, se sice také zapotili, ale přečkali. A dnes už jsou mnohem dál, mnohem výš. Jenže mezi nimi pravděpodobně budou i nějaká ta nová letadla. A i ta si letí nerušeně dál a výš.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (122)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

Bernard Madoffponziho finanční systém
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo