Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Koza, petržel, hedgeový fond. Co opravdu ukončilo tažení na GameStop

Vlad Ender
Vlad Ender
5. 2. 2021
 9 674

„Bohatí můžou všechno. Když už jim chudí skrze aplikaci Robinhood brali příliš (a příliš drze), prostě to zastavili.“ Myslíte? Tak takhle to nebylo, říkejte tomu třeba konspirační teorie. Za konec „vzpoury malých investorů“ může něco úplně jiného: základní pravidla finančních trhů.

Koza, petržel, hedgeový fond. Co opravdu ukončilo tažení na GameStop
Zdroj: Shutterstock

Příběh o raketovém růstu cen akcií společnosti GameStop, válce malých investorů z diskuzního fóra Reddit s hedgeovými fondy a roli aplikace RobinHood v celém tomhle divadle obletěl svět. Mezi hlavními zprávami se objevil také v Česku a textem Matěje Schneidera se ho dotknul i Finmag:

Gamestop. Aspoň na chvíli strčit Wall Streetu prostředník před čenich

Nebudu rozebírat, jestli je GameStop dobrá nebo špatná investice, co si zaslouží nebo nezaslouží. Chtěl bych se podívat na jednu stránku věci, kterou většina médií ignoruje a o kterou se i článek na Finmagu bohužel jen trochu otřel.

Věda
Zdroj: Shutterstock

Žádná věda

Co ovšem autor tohoto textu nemohl vědět – včera na Finmagu vyšel ke kauze GameStop ještě jeden článek. Velká akciová revoluce pro naprosté lamy. Příběh převyprávěný Dominikem Stroukalem tak, že mu bez problémů porozumí vaše babička i vaše vnoučata. Schválně vyzkoušejte:

Průvodce destrukcí Wall Street bez divných cizích slov

Matěj Schneider v něm píše, že to celé nebyla jen „vzpoura malých investorů“, ale že vydělal i Wall Street. Nebo především Wall Street. Myslí tím ale jen pár hráčů, zejména hedgeový fond Melvin Capital. A stejně jako ostatní zapomíná ještě na někoho. Reálně vydělají – a to bez ohledu na konečný osud GameStopu, drobných investorů i fondů – především účastníci trhu, kteří sami nejsou na věci přímo interesovaní, ale fungují jen jako prostředníci. Tedy brokeři a investiční banky. Jejich zisk není závislý na tom, jestli akcie rostou nebo klesají, ale na tom, kolik se jich zobchoduje. V jejich zájmu je, aby se věci co nejvíc hýbaly, pohroma pro ně je trh, kde se nic neděje.

To bylo ostatně hezky vidět, když centrální banky v podstatě zrušily úrokové sazby. Důsledkem, tehdy nepředpokládaným nebo nedomyšleným, bylo, že brokerům a bankovním divizím zabývajícím se obchodem s dluhopisy a úvěrovými deriváty dramaticky klesly příjmy.

Sexy fondy

Tohle je část finančního světa, kterou většina malých investorů nevidí a nezná. Hedgeové fondy znají, ty jsou „sexy“. Musí být, protože jim jde o přilákání investorů. Existuje jich celá řada, ale těch zaměřených čistě na spekulace na pokles ceny (tedy s takzvanou short strategií) je jen hrstka. Hlavně proto, že je to velice nevděčná pozice – takový fond může ztratit daleko víc než běžný investor. Regulační úřady některých států (zdravíme Německo, Británii a obecně Evropu!) navrch tyhle fondy nemají zrovna v lásce, protože podle nich jen „zbaběle útočí na firmy“.

Shorter tak může skončit i na policii, a i když čas ukáže, že měl pravdu, nedočká se ani omluvy (zdravíme Bafin, německé politiky a Wirecard!). Nejbezpečnější strategií pro něj tedy je hledat od počátku podvodné firmy, u kterých nehrozí, že jejich kondici spraví výměna managementu či změna byznys modelu. I proto byly známé aféry jako Enron, Valeant nebo zmíněný Wirecard objeveny právě shortery.

Aby nedošlo k mýlce, moje sympatie k hedgeovým fondům, které v kauze GameStop dostaly na frak, jsou nulové. Možná že mají nějaký pozitivní vliv při odkrývání podvodných firem, ale vlastní hlídání rizik měly nastavené neuvěřitelně špatně.

Musíš se s tím vypořádat

Teď už ale k tomu, proč Robinhood minulý čtvrtek zastavoval obchodování s akciemi GameStopu. V okamžiku, kdy se to stalo, okamžitě se vynořil milion a jedna konspirační teorie o tom, že velcí hráči si to umějí zařídit, že se mocné „hedgeové fondy musí chránit i na úkor malého investora“ a podobně. Politické body na tom obratem začali sbírat i američtí zákonodárci. Stejně jako drobní investoři tím jen ukázali, že rozumí tržní infrastruktuře jako koza petrželi. Přitom jak jedni, tak druzí by o ní měli mít alespoň základní povědomí. Zde tedy o jedné konkrétní a celkem jednoduché věci. Vypořádání.

Když kupujete akcie, na většině světových trhů neprobíhá vypořádání, tedy směna vlastnictví, hned. „Koupí“ akcií jste jen uzavřeli smlouvu, kde se zavazujete do určitě doby převést peníze (když kupujete), nebo akcie (když prodáváte). Ten převod ale z mnoha důvodů nemusí vůbec nastat. Stává se to málokdy, ale stává a clearingové instituce, tedy společnosti, které obchod vypořádávají, mají pro tyhle případy nastavený pro brokery „margin“ – jakousi úměrnou zástavu vůči obchodům svých klientů. Obvykle bývá dost malá, asi jedno až tři procenta.

Výše zástavy není určena jen tak baj oko, ale na základě předem daných matematických modelů, schválených regulátorem trhu, v USA tedy úřadem SEC – U.S. Securities and exchange commission. Obvykle se používá takzvaný Value at Risk (VaR) model, ve kterém je jedním z hlavních vstupů volatilita ceny, tedy míra jejího kolísání. Když cena akcie skáče nahoru dolů, margin se zvyšuje. Akcie GameStopu lítaly jak míček na gumě, během jediného dne o desítky a v řádu dnů o stovky procent. A tak šly požadavky na výši zástavy nahoru. Z jednotek procent na rovnou stovku.

Clearingová společnost DTCC, která zabezpečuje vypořádání obchodů na řadě amerických trhů, tedy poslala účastníkům trhu nový „margin call“. Výzvu k doplnění regulatorně stanovených finančních prostředků – zástav – na nově stanovenou výši. A dokud tahle částka nepřistála na jejím účtu, dotyčný nemohl obchodovat. Respektive mohl, ale jen tak, aby margin snížil – tedy prodávat.

Komisař Rex
Zdroj: Shutterstock

V nouzi poznáš komisaře

Společnost Robinhood, která stojí za stejnojmennou aplikací pro obchodování na burzách bez poplatků, založili v roce 2013 Vladimir Tenev a Baiju Bhatt. Spolužáci ze Stanfordovy univerzity se původně zabývali vysokofrekvenčním obchodováním, které v Česku proslavil miliardář Karel Janeček. Od počátku naráželi kvůli nedostatku zkušeností s regulacemi, až je to letos v lednu přimělo k najmutí bývalého komisaře SEC (Komise pro kontrolu cenných papírů). Bohužel, trochu pozdě.

Nevíš, zaplatíš

Tohle opatření je taky hlavní důvod, proč společnost Robinhood musela shánět zhruba 1,3 miliardy dolarů nového kapitálu. Ne na to, aby pokryla úměrnou zástavu u svých klientů (proč by to dělala ze svých peněz?), ale aby výzvu na doplnění prostředků splnila sama vůči DTCC. DTCC vypořádává obchody Robinhoodu, ne malých investorů. Provozovatelé aplikace, která měla bohatým brát a chudým dávat, to také vysvětlují na svém blogu, píšou, že během minulého týdne se jim margin zvýšil desetinásobně. To znamená, že obchodování s vysoce volatilními akciemi na Robinhood posledních pár dnů před zýšením marginu tvořilo desetinu až třetinu všech obchodů.

DTCC samozřejmě nenastavilo novou výši záloh jen pro Robinhood, ale pro všechny obchodníky. Některé to nezasáhlo vůbec, protože s danými akciemi obchodovali jen v malém objemu nebo měli dost peněz na to, aby novou výzvu bez problému okamžitě pokryli. Jiné to zasáhlo trochu. Robinhood, jehož byznys model je postavený na co největšich objemech obchodování, to samozřejmě zasáhlo nejvíc.

Sečteno podtrženo příběh o umělé záchraně hedgeového fondu je jen konspirační teorie. Neplatí, že „pravidla jsou jen pro malé investory“. V šílenství posledních dnů se naopak uplatnila dlouho existující a platná pravidla, která chrání všechny investory a pro všechny investory taky platí. Že o nich – včetně Robinhood! – nevědí, poukázalo na zásadu, na kterou se v éře „demokratizace investování“ přes různé aplikace pozapomíná: Investor by se měl vzdělávat. Za nevědomost se na trzích platívá tvrdě.

Dezinformace, koronavirus

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Vlad Ender

Vlad Ender

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, MBA získal na London Business School. Od roku 2005 pracuje v Londýně, kde mimo jiné pomáhal klientům se strukturováním komplexních derivátů.... Více

Související témata

akcieclearinggamestopinvesticekonspirační teoriemarginmargin callrobinhoodshortováníwallstreetbets
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo