Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

GameStop. Aspoň na chvíli strčit Wall Streetu prostředník před čenich

Matěj  Schneider
Matěj Schneider
30. 1. 2021
 27 988

Hedgeový fond. Miliardový obr nakrmený penězi ani nevnímá, jak se kolem hemží drobní investoři. Co mu asi můžou? Po pár dnech ostřelování z appky, která „demokratizuje investování“, kapituloval. Jenže pak už demokracie bylo moc, tak byla vypnuta. Většině válečníků nezbude asi víc než pocit zadostiučinění, jak to obrovi nandali. A zatím vzadu se jiní obři krmili penězi.

GameStop. Aspoň na chvíli strčit Wall Streetu prostředník před čenich
Zdroj: Shutterstock

Taková legrace ještě s americkými akciemi nebyla! V nevídané bitvě se střetly obří hedge fondy na jedné straně a na druhé masa drobných investorů, jinak shitposterů z diskuzního serveru Reddit. Boj se vedl o… cenu akcií prodejce videoher. Ano, čtete dobře.

Žádný Prsten moci nebo aspoň něco s mocnou symbolikou, ale řetězec asi pěti tisíc prodejen videoher GameStop, kterému se v posledních letech nedařilo úplně dobře. A když přišla pandemie, nebylo to už ani na tenhle eufemismus. Prodeje videoher jdou sice nahoru, ale rozhodně ne v kamenných obchodech. Nakonec to asi mohl být kdejaký jiný cenný papír. Akcie obchodu s gamesami tu byly jen prostředek k ponížení velkých hráčů z akciových trhů.

Zatopit jim a udělat bordel

GameStop loni na jaře vyměnil v krizi představenstvo. Po výměně investor Ryan Cohen skoupil asi desetinu akcií a v otevřeném dopise vyzval vedení firmy ke změně strategie, což někteří investoři považovali za signál, že se firma odrazí ode dna: cena akcií firmy začala mírně stoupat. Ve zvrat ale nevěřili všichni, mimo jiné ani hedgeový fond Melvin Capital, který se rozhodl akcie GameStopu shortovat.

Shortujeme!

Shorting nebo short selling je způsob, jak vydělat na propadu akcií. Zjednodušeně si za drobný poplatek půjčíte cenný papír, prodáte ho, a doufáte, že až ho budete muset vrátit, koupíte ho za nižší cenu. Váš výdělek je v ideálním případě cena, za kterou jste prodali, minus cena, za kterou později kupujete, a poplatek za půjčení.

Pokud se vám z toho trochu točí hlava, je to v pořádku. Na burze je to ale operace naprosto běžná, v elektronizovaném obchodování vlastně banální. Je tu ovšem taky jisté riziko… To, že cena aktiva půjde naopak nahoru, a až ho budete muset vracet, tvrdě za něj zaplatíte.

Při shortování sázíte na to, že se firmě nebude dařit. Fanoušci short sellingu vám často řeknou, že tahle praxe umožňuje odhalit podvody – jako třeba v případě Enronu. Jde ale o obyčejnou spekulaci, která – pokud máte velký vliv nebo je vás hodně – může způsobit paniku, kvůli které samotné pak cena akcie padá. Taková sebenaplňující věštba.

Melvin Capital (ale nakonec nejen on) se rozhodl shortovat akcie GameStopu v takové míře, že si jich de facto napůjčoval víc, než jich existuje. To je možné díky praxi takzvaného naked short sellingu, kdy prodáváte akcie, které v tu chvíli ani nemáte půjčené. Naked short selling je ovšem praktika, která i v liberálních Spojených státech měla být ve většině případů nelegální. Kvůli zaplavení trhu v podstatě neexistujícími akciemi je u naked shortingu efekt sebenaplňující věštby pochopitelně ještě silnější. Přispět k vyhrocení mohly také takzvané syntetické longy, kdy je jedna akcie sériově shortována, nikoliv nutně jedním spekulantem [doplněno autorem s díky poučenému čtenáři].

Riskantní pozice Melvinu si všimli členové hojně navštěvovaného fóra /r/wallstreetbets na serveru Reddit a rozhodli se fondu zatopit. Začali skupovat akcie GameStopu, šroubovat jejich cenu nahoru a všem shortům pořádně ztrpčovat život. Mluvčí Melvin Capital už tento týden oznámil, že jeho fond opustil pozice. Tedy nakoupil akcie, než jejich cena stoupne ještě výš, a vrátil je.

Kolik přesně prodělal, známo není, ale odhady se pohybují v řádech miliard dolarů. „Že si profesionální obchodníci všimnou, že nějaké akcie přitáhly hodně shortů a zorganizují takovýto raid, to se stává často. V minulosti to ale vždycky dělala relativně malá skupina profesionálů. Novinka je, že něco takového podnikne skupina outsiderů jenom proto, aby udělali bordel,“ vysvětluje komentátor Doug Henwood.

Když vlci pláčou

Reddit začal jásat. Někdo proto, že jeho investice díky stoupající ceně akcií GameStopu vyletěly do stratosféry – na začátku roku se cena pohybovala okolo 17 dolarů, tenhle týden byla téměř za 500. (Před necelým rokem po začátku pandemie cena dokonce na chvíli klesla pod tři dolary.) Kromě akcií GameStopu začali brzy návštěvníci /r/wallstreetbets ve velkém nakupovat podíly v dalších firmách – například v řetězci multikin AMC nebo v BlackBerry. Minimálně části uživatelů Redditu ale zjevně nešlo o to vydělat. Byla to unikátní příležitost ukázat největším burzovním hráčům největší prostředníček, jaký kdy viděli. Taky se v jejich kancelářích patřičně zuřilo.

Takové chování je ovšem naprosto proti logice akciových trhů, kde takoví drobní investoři mají představovat takzavné „dumb money“, hlupáky, kteří nakonec vždycky ostrouhají.

Symfonii škodolibosti umocňovaly šokované a ublížené reakce burzovního establishmentu. „Tento typ chování není něco, co byste chtěli replikovat, s našimi regulacemi je něco od základu v nepořádku, když tohle umožňují,“ stěžoval si na CNBC investor Joe Terranova. „Nevím, možná tu ze zákulisí můžou tahat za nitky cizí mocnosti, které se snaží napáchat neplechu na našich trzích,“ deklamoval o chvíli později z televizní obrazovky investor Herb Greenberg. Mnoho jindy velmi volnotržních komentátorů a finančníků najednou volalo po nezbytnosti tvrdších regulací. Reddit se mezitím mohl popukat smíchy a kauza vygenerovala neuvěřitelné množství memů.

Goliáš č. 2

Celé to bylo z velké části možné tím, že obchodování s akciemi je pro jednotlivce jednodušší než kdy dřív. Kromě Redditu, kde se akce domlouvala, sehrála roli aplikace Robinhood, o které se například na Bloombergu můžete dočíst, že prý „demokratizuje finanční trhy“. Je to lákavý narativ o statisících malých Davidů z Redditu, kteří se díky nové zbrani v ruce pomstili hedgefondovému Goliášovi.

Jenže je to komplikovanější. Za rojem řadových uživatelů se rýsují stíny větších hráčů. Z nich nejviditelnější je dvojka Chamath Palihapitiya, šéf firmy Social Capital, a šéf Tesly Elon Musk. Oba se velmi brzy přidali na stranu /r/wallstreetbets a podle svých veřejných prohlášení měli podobnou motivaci – kromě vlastních zisků také určitou pomstychtivost vůči shortsellerům, kteří v uplynulém roce sázeli proti vzestupu akcií Tesly. Jejich motivy se tedy vlastně tak moc neliší od motivů drobných investorů z Redditu.

Zimní Finmag

Finmag prosinec 2020Zdroj: Finmag

Dušan Šenkypl: „Nakonec někdo z ministerstva křičel, že by bylo nejlepší nedělat nic a  nechat procento populace prostě umřít.“ Internetový miliardář popisuje, jak s iniciativou Covid19CZ pomáhali státu. Proč chce teď dávat peníze politikům?


Ham. Téma čísla: jídlo. Chceme bio a poctivé vaření. Babička by se nám vysmála. • Hospoda: přežije rok 2020? A vinaři? Mapujeme, jak se snaží. Lukáš Hejlík má pár tipů. • Lid: Až tlustý budou hubený... Covid: Ale di ty. • Jak věda nasytila lidstvo.


Michael Durčák navštívil palírnu, kde se since 1875 dělá Jack Daniel’s. Leží v suchém okrese, kde vám prostě nenalejou. Výjimku má jen tenhle podnik. A počítá se, že se odsud dostanete tak, jako sem. Vlastním autem.


Ještě víc: Vojta Dobeš chválí první VW stavěný zgruntu jako elektro. • Marek Hudema o zmrtvýchvstání Islámského státu. • Petr Houdek o setrvačnosti a dějinách: ač jezuiti odešli před čtvrt tisíciletím, pořád je lid vzdělanější ad. • Peter Bednár: Porýní-Severní Vestfálsko – náš vzor. Kde se učit opravovat krajinu.


Koupit Finmag

Další entitou, která z té bouře zcela jistě má prospěch, je hedgeový fond Citadel. Ten využil situace a zachránil Melvin Capital před krachem infuzí několika miliard dolarů. Tím ale role Citadel v kauze nekončí. Hedgeový fond má také uzavřenou „payment for order flow dohodu“ s aplikací Robinhood. Dohoda jí umožňuje jednak vydělávat na tom, že nakupuje ve velkém ty akcie, které chtějí uživatelé Robinhood nakupovat v malém množství, jednak Citadelu poskytuje hodnotná data o tom, co drobní investoři nakupují, což může monetizovat při vysokofrekvenčním obchodování.

Kromě toho lze jen spekulovat o množství dalších investorů, kteří se pokoušejí vydělat na nafukování akcií GameStopu a jejich nevyhnutelném a očekávaném splasknutí – bylo by naivní si představovat, že veškerý pohyb cen GameStop je jen dílo statisíců návštěvníků /r/wallstreetbets. „Není to příběh o Davidu proti Goliášovi. Je to Goliáš proti Goliášovi a David hraje jen roli fíkového listu,“ komentuje Alexis Goldstein ve svém newsletteru Markets Weekly.

Demokracie. Ale odsud posud

Samotná aplikace Robinhood se dostala pod tvrdou palbu veřejnosti ve čtvrtek, když uživatelům sebrala možnost nakupovat některé akcie – samozřejmě v čele s GameStopem. Uživateli Redditu byl zákrok interpretován jednoznačně jako neférová snaha ukončit jejich večírek, pořádali ho přece podle pravidel. „Tohle je přesně to, co se stane, když ‚demokratizujete finanční trhy‘ a přestanete nechávat obří firmy, aby zneužívaly systém pro svoje zisky. Ukazuje se, že vedení Robinhood tohle ve skutečnosti nechtělo,“ kritizoval rozhodnutí Mike Masnick na serveru Techdirt.

V ten moment už začala kauza přitahovat pozornost amerických politiků. „Tohle je nepřijatelné, musíme se dozvědět víc o rozhodnutí Robinhoodu blokovat nákupy akcii drobných investorů, zatímco hedge fondy s nimi můžou obchodovat, jak se jim zlíbí,“ tweetovala levicová zastupitelka Alexandria Ocasiová-Cortezová a v podstatě žádala slyšení se zástupci Robinhoodu na půdě Kongresu. Ve chvíli vzácné nadstranické shody ji podpořil i konzervativní texaský senátor Ted Cruz.

Téma se dostalo i do tiskového briefingu Bílého domu. „Má [ministryně financí Janet Yellenová] v plánu se vzdát pro podjatost role prezidentova rádce ve věci situace okolo GameStopu a Robinhood?“ ptala se reportérka Reuters v narážce na fakt, že Yellenová dostala v uplynulých letech právě od Citadel 810 tisíc dolarů za projevy na jejích akcích.

To důvěru veřejnosti v případný zákrok úřadů určitě nezvyšuje. Nutno ale podotknout, že pokud úřady nějak zakročí, iniciativa nejspíš půjde od ministerstva spravedlnosti a federální Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC), případně Kongresu. Je vcelku nasnadě, že Washington se bude snažit o nějaké tvrdší regulace – někteří komentátoři z americké levice například volají po zavedení daně z finančních transakcí. Jestli ale dopadne jen na malé hráče a nechá giganty hrát si vesele dál, drobným investorům typu návštěvníků /r/wallstreetbets se jen potvrdí jejich nejcyničtější obavy.

Shoří všecko

Zablokováním nákupu akcií GameStopu a dalších firem Robinhood pravděpodobně válku o akcie dočasně ukončil. Pokračovat asi bude jinde a jinak; jeho uživatelé na něj už kvůli tomu podali hromadnou žalobu. Nejzajímavější otázka je, co kauza GameStop bude znamenat pro finanční trhy v dlouhodobém horizontu, jak se říkává na finančních trzích.

Jak je vidět i na tomto nájezdu, který někteří berou jako „populistickou vzpouru“, po sečtení zisků (peněžních, uspokojení z případných morálních vítězství tedy mezi ně nepočítám) vydělají nikoliv drobní investoři, ale jiné hedgeové fondy. Představa, že by se podobné nájezdy staly obvyklou a pravidelnou součástí obchodování na finančních trzích, je asi naivní. „Investorští nováčci se tu učí investovat nikoliv podle základních pravidel (studiem firem a jejich vedení, jejich účetnictví, studiem trhu, zvažováním poměru ceny a zisku na akcii a tak dále), ale jen upíráním pozornosti čistě na ukazatele cen, jako kdyby byli v kasinu,“ varuje bývalý předseda Komise pro kontrolu cenných papírů Arthur Levitt na webu Bloomberg.

Podle jiných je to ale výhoda. „Jednak pochopili, že naše trhy jsou v základě fake, jsou nastavené tak, že uměle zvyšují nerovnost, a ne v jejich prospěch. A jednak taky zjistili, že akciový trh – podobně jako volební urna – zůstává jedním z mála míst, u kterých stále ještě víc záleží na tvrdých číslech než na kapitálu a konexích,“ tvrdí komentátor Matt Taibbi.

Uplynulý rok, během kterého pandemie zdevastovala reálnou ekonomiku Spojených států, zatímco burzovní čísla vesele stoupala dál – pochopitelně za hojného pumpování miliard z Federálního rezervního systému, jako by mu dával za pravdu.

Je pravděpodobné, že větší investoři začnou trochu víc dávat pozor na to, jaké nálady se šíří na fórech jako /r/wallstreetbets. „Názor davu [drobných investorů] je teď nepopiratelnou silou, která je pro chování trhu stejně relevantní jako úrokové sazby nebo cena komodit,“ říká v podcastu Truth or Scepticism komentátor Dylan Ratigan.

Někteří z uživatelů Redditu, kteří drží teď už zcela nepopiratelně nadhodnocené akcie GameStopu, nevyhnutelně skončí po finanční stránce špatně. Otázka je, kolik z nich to ví. Podle všeho alespoň část z nich ano. „Nejde o peníze, jde o to vyslat zprávu. Všechno shoří,“ říká Joker v jednom z memů, který kauza vygenerovala. Minimálně části návštěvníků /r/wallstreetbets je jedno, že pálí peníze. Krátký pohled na vyděšené a zmatené tváře velkých hráčů Wall Streetu jim za to stojí.

Na to, aby extempore podobného rozsahu uživatelé Redditu opakovali pravidelně, ale mají moc hluboko do kapsy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (59)

Vstoupit do diskuze
Matěj  Schneider

Matěj Schneider

Publicista. Redaktor serveru A2larm, kde mimo jiné ve spolupráci s projektem Voxpot připravuje podcast Redneck o americké politice. Na Radiu Wave několik let vedl technologickou rubriku Děrné štítky, momentálně... Více

Související témata

akcieGameStophedgeové fondyinvesticeRobinhoodshortováníWallStreetBets
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo