Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kam investovat v roce 2020? Očima expertů

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
3. 1. 2020
 50 307

Kde letos hledat atraktivní investiční příležitosti a kde nejspíš nezbohatnete? Ptáme se lidí ze světa peněz.

Kam investovat v roce 2020? Očima expertů
Zdroj: Shutterstock

Rok 2019 byl pro investory nadmíru úspěšný. Pokud neměli vyloženě smůlu, nemohli prodělat. A hravě si museli poradit i s nenažranou inflací, která se rozhodně nedržela při zemi: v listopadu dokonce překonala tři procenta, což je nejvyšší meziroční růst cen od roku 2012.

Ale zpět k investicím: tradičně se dařilo americkým akciím – v záři reflektorů stály opět především technologické firmy. Neprohloupili ani ti, kteří vložili peníze do nemovitostních fondů. A na své si přišli i příznivci alternativ, ať už klasických, jako je například zlato, nebo divočejších v podobě bitcoinu.

„Investoři po celém světě, včetně Česka, v roce 2019 v souhrnu zaznamenali nejlepší výnos za poslední desetiletí. Takřka všechno vydělávalo, tedy samozřejmě kromě vkladů na bankovních účtech či zambijské burzy (a několik mála dalších). Loni tedy bylo na burzách „uměním“ spíš o peníze přijít, než je vydělat. To je ovšem do značné míry dáno výjimečně dobrým čtvrtým čtvrtletím roku 2019. Světově významné centrální banky totiž v posledních měsících loňského roku opět provozovaly extrémně uvolněnou měnovou politiku a tištění peněz ve velkém přispívá k nafukování cen aktiv,“ vysvětluje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Jak se na letošní vyhlídky dívají investoři, ekonomové a finanční analytici? Bude pokračovat spanilá investiční jízda? Co je dobré v roce 2020 sledovat? A samozřejmě nás zajímá i to, čemu se radši při investování vyhnout.

Martin Mašát

Martin Mašát

portfolio manažer Partners investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+5
+

Rozhodně se nemusíme bát propadu cen rezidenčních nemovitostí v Praze, kde i nadále bude nedostatek nejen kvalitního, ale vlastně jakéhokoliv bydlení. V klidu můžou být extrémně konzervativní klienti, kterým se o dobrou náladu a jistý výdělek stará Česká národní banka svojí základní sazbou na úrovni dvou procent. Zajímavé to bude na akciových trzích, které mají za sebou růst o několik desítek procent. Pro gamblery tu bude stále bitcoin. Fanoušci aut, které se do Evropy nikdy nedostanou, mohou kupovat a sázet na Muskův Cybertruck. No a pak tu máme americké volby, které můžou zahýbat cenami úplně všeho.

Jana Mücková

Jana Mücková

ředitelka Bondster

Souhlasíte s názorem?

-
+17
+

Akciové indexy jsou dávno na dvojnásobku hodnot před krizí v roce 2008. Proto bych jejich poměr v portfoliu spíš redukovala ve prospěch dluhopisů velkých korporací, P2P půjček a zlata. Pro rok 2020 bude určitě zajímavé sledovat vzácné kovy, které mají potenciál růstu. Teritoriálně bych určitě snížila podíl portfolia na emerging markets a naopak posilovala stabilnější ekonomiky. Zajímavé bude sledovat Velkou Británii, kterou čeká krok do neznáma. Podle mě jsou ale dopady brexitu ekonomy přeceňovány, a proto by do budoucna mohlo být zajímavé investovat právě tam. V rámci sektorů doporučuji opustit technologie a akcie firem zaměřených na udržitelný rozvoj. Naopak telekomunikace, farmacie a dividendové tituly mohou být dobrou sázkou. Obecně čekám velmi nervózní rok, proto jsou mé kroky spíše defenzivní.

Michal Semotan

Michal Semotan

portfolio manažer J&T Investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+11
+

Z mého pohledu ještě nadále neřekly akciové trhy poslední slovo, ani po loňském silném růstu. Kombinace nízkých úrokových sazeb téměř na celém světě a nadbytek likvidity na hlavních trzích nadále bude tlačit rizikovější aktiva jako jsou akcie výše. Navíc se zřejmě po všech jednáních dočkáme nějaké formy dohody mezi USA a Čínou, takže na trzích nebude tolik nervozity jako dřív. To ovšem neznamená, že nemůže přijít technická korekce, která pošle indexy o několik procent dolů (třeba i o pět až deset procent). Nebýt „zainvestovaný“ docela naplno je proto rozumové řešení (jestli rozumné, to se teprve ukáže…). Pokud bych měl vybrat konkrétní investiční tipy, jsme pro rok 2020 nadále optimističtí vůči ČEZ – i přes zoufalou výkonnost v roce 2019 věříme, že fundament se nakonec prosadí a že dojde k výraznému zlepšení zisku i dividendy, obava z jádra by měla pominout. Můj osobní odhad je, že v posunu nahoru mohou pokračovat vybrané evropské banky, pozitivně se dívám na těžaře mědi Freeport a pokračující přísun finančních prostředků bude tlačit nahoru čínské akcie.

Jan Traxler

Jan Traxler

investiční poradce a jednatel FINEZ Investment Management

Souhlasíte s názorem?

-
+13
+

Rok 2019 byl investorům velmi nakloněn. Vydělávaly akcie, dluhopisy, nemovitosti i zlato. Výhled pro příští rok je u tradičních investičních instrumentů slabší. Po letošním růstu těžko můžeme od akcií očekávat závratné výnosy, zvlášť když ekonomika prochází ochlazením a firmám nerostou zisky. Klasické dluhopisové fondy jsou zase při stávajících úrokových výnosech takřka bez výnosového potenciálu. Fondy peněžních trhů jsou schopné vydělávat kolem 1,5 procenta. Zlato a jiné komodity jsou vždy velká neznámá.

Stabilní výnosy lze očekávat pouze u nemovitostních fondů, ty by měly díky pravidelným příjmům z pronájmu nemovitostí nadále překonávat inflaci. S klienty dnes prostřednictvím fondů pro kvalifikované investory investujeme vedle nemovitostí také do různých private equity projektů, developerských projektů, obnovitelných zdrojů energie... Takové investice mi dávají mnohem větší smysl (z pohledu výnosů i společenské přínosnosti) než klasické akciové a dluhopisové fondy. Akorát je na to potřeba větší kapitál a dostatek jiných likvidních prostředků.

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+50
+

Kapitálové trhy bude zajímavé sledovat – stejně jako v posledních letech – zejména v USA, kde se vytváří sentiment pro celý akciový svět. Prim budou hrát opět hlavně technologické tituly. Jestli v pozitivním smyslu, lze těžko predikovat, přece jen jsou cenové nárůsty velmi robustní. Vzhledem k uvolněné politice centrálních bank bych se ale nedivil dalšímu zhodnocení v tomto sektoru. Případný tip – firma IBM. Mně osobně se začaly líbit některé zahraniční banky, jako je ING, ABN AMRO, Danske bank (všechny vysoká dividenda), Unicredit (skvostně plněný restrukturalizační plán, chystaný zpětný odkup, výhledově výrazné zvýšení dividendy), zaujaly mě i německé tituly Covestro, Bayer, Thyssenkrupp apod. Kdy jindy kupovat vyklesané průmyslové německé společnosti, když ne v kulminující německé recesi v tomto odvětví? Velký růstový potenciál vidím u energetické společnosti ČEZ, čekám (už dlouho) výraznější růst zisku a dividendy. Nadále mě neoslovují kryptoměny pro svůj brutálně spekulativní charakter a samozřejmě obligace kvůli nízkým nebo záporným sazbám.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

analytička TopForex

Souhlasíte s názorem?

-
+10
+

V Evropě bude zajímavé sledovat segment automotive, který je momentálně podhodnocený. Nejistota okolo brexitu skončila vítězstvím Borise Johnsona, který si přeje brexit dohodou. A Evropská unie se vyjádřila, že udělá všechno, aby dohoda byla podepsána. USA chtějí rokovat o uzavření dohody s Británií po dokončení brexitu. To všechno nahrává růstu hodnoty britských společností.

Po téměř dvou letech turbulentních rokování mezi USA a Čínou se vyjasnilo v obchodní válce mezi velmocemi: v nejbližších dnech se očekává podpis první fáze dohody. To by mohlo být hnacím motorem růstu hlavních amerických i asijských akciových indexů. Na druhou stranu však musíme počítat s nejistotou, která vždy panuje v roce, kdy se v USA konají prezidentské volby. Budou v listopadu.

Zajímavé bude určitě sledovat i vývoj ceny drahých kovů, které poslední rok stoupaly na hodnotě, i s ohledem na indikátory naznačující zpomalení růstu globální ekonomiky a možný příchod recese.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

hlavní ekonom Generali Investments CEE

Souhlasíte s názorem?

-
+11
+

Někteří investoři občas zapomínají, že pro úspěšnost jejich investic bývá důležitý i vývoj naší měny. Pojďme se proto zaměřit na korunu. Ta by v roce 2020 mohla posilovat, táhnout by ji měla lepší nálada na globálních, trzích spojená s opadáváním politických nejistot. Koruna má sama o sobě podporu v podobě relativně atraktivní úrovně tuzemských úrokových sazeb – bezesporu v porovnání s eurozónou – a také v podobě ukazatelů ekonomické rovnováhy (mírně přebytkový běžný účet platební bilance, z pohledu finančních trhů i nadále bezproblémový vývoj veřejných financí).

Od jara 2018 je ale koruna, stejně jako další středoevropské měny, v zajetí výkyvů nálad na globálních trzích – a za těmito výkyvy většinou stály faktory, jež byly pro regionální měny nepříznivé. Od září 2019 se nálada na globálních trzích zlepšila s tím, jak se snížily obavy ohledně průběhu brexitu a zlepšily se zprávy přicházející z obchodních jednání mezi USA a Čínou.

Vývoj obchodních válek a brexitu bude mít klíčový vliv na sentiment v globální ekonomice a na finančních trzích i v roce 2020, předpokládám ale, že se obojí v průběhu roku podaří vyřešit, respektive že související nejistoty nebudou mít na tržní sentiment podobně destruktivní dopad jako mnohokrát v loňském a předloňském roce. Koruna bude nejspíš procházet výkyvy i v průběhu roku 2020, přesto předpokládám posílení české měny. Očekávám, že vůči euru koruna brzy prolomí hladinu 25,50 a ve druhém pololetí by měla přijít na řadu úroveň 25,00 s tím, jak se vnější rizika utlumí a více se projeví fundament české ekonomiky a atraktivní úroveň korunových úroků.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Czech Fund

Souhlasíte s názorem?

-
+10
+

Dluh a ego. Tyto dvě věci potáhnou v roce 2020 trhy vzhůru. I když mírněji než v roce 2019, úvodní „nakopnutí“, které se projevilo hlavně ve čtvrtém čtvrtletí 2019, už trhy mají za sebou. Ego amerického prezidenta Donalda Trumpa mu káže jasně: musíš vyhrát listopadové volby → nesmějí ti padat burzy. Svůj celní střet s Číňanem bude držet v útlumu, aby ho případně obnovil v novém funkčním období. Peking také nebude nic hrotit. Potřebuje stabilitu, pročež od Nového roku dopuje svoji ekonomiku dalším dluhem (snížil rezervní požadavky bankám). 

Od koho byste si nechali poradit s investováním?

Dluhový doping už od loňského čtvrtého čtvrtletí poskytují trhům masivně jak americká centrální banka, tak Evropská centrální banka, což koncem roku vyhnalo mnohá aktiva k nejlepšímu ročnímu výkonu za desetiletí. Vlastně se nedařilo jen surovinám a měnám rozvíjejících se trhů. Rizikem letoška nepochybně je, že Trumpovo ego bude v jistém momentu až příliš impulzivní. V takovém případě vytáhne na Peking a možná třeba i na Brusel, kdo ví, s dalšími cly, navzdory tomu, že tím ohrozí své znovuzvolení. To by trhy shodilo. Leč „tiskárna dolarů“ jménem Fed přispěchá v takovém případě nepochybně na pomoc, a pomůže Trumpovy důsledky jeho impulzivnosti hasit. Samozřejmě v podstatě jen dalším dluhem. Kdo věří v Trumpovo ego a možnost ještě dalšího dluhového dopování, ten zřejmě tuší, že podniky zejména v USA budou ve slušné míře odkupovat své vlastní akcie, vyplácet slušné dividendy a realizovat slušné zisky. Díky dluhu vykáží lepší výkonnost i rizikovější aktiva, včetně třeba měn či akcií rozvíjejících se trhů typu Turecka, Brazílie či Mexika, které po loňsku mají odkud výrazně růst. Každý má ale svoji hlavu a sebelepšímu investičnímu expertovi ta jeho občas poradí zle. Výše uvedené nechť je tedy jen jakýmsi odrazovým můstkem pro rozhodnutí – rozhodnutí učiněné vlastní hlavou –, jak se letos v investičních peřejích pohybovat. Hodně štěstí.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akcieakciové indexybrexitčezinflaceinvesticejan traxlerjaroslav šuralukáš kovandamartin mašátmichal semotannemovitostirealityúrokové sazby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo