Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mein Gott! Cena bankovky vyskočila na 15 tisíc. Experti kroutí hlavou

Jiří Hovorka
Jiří Hovorka
19. 7. 2019
 22 600

Kdo uspěl v dlouhé nedělní frontě, může na osmdesátinách Karla Gotta vydělat. Než bublina splaskne. A jak jsou na tom pamětní dvacetikoruny nebo stovka s Rašínem?

Mein Gott! Cena bankovky vyskočila na 15 tisíc. Experti kroutí hlavou

Její nominální hodnota je nula, koupit šla za 50 korun. Teď ji můžete prodat třeba i za 15 tisíc korun. Lidé, kteří se profesně zabývají sběratelstvím, ale nevěří, že by si pamětní bankovka k 80. narozeninám Karla Gotta udržela takhle vysokou hodnotu i do budoucna.

„Bublina určitě splaskne, to je jisté. Cenu neumím odhadnout – třeba pod 1000 Kč? Ale pro mě je i to moc,“ říká Roman Veselý, sběratel a majitel pražské prodejny Aurea Numismatika.

Bankovka s Gottem patří do série pamětních eurobankovek s nulovou nominální hodnotou. Spadají pod projekt Euro Souvenir, který vznikl před čtyřmi lety. Pamětní bankovky se tisknou v sérii o 5000 kusech na bavlněný papír, na který jsou tištěny i pravé bankovky. Mají i některé ochranné prvky ze skutečných eurobankovek.

„Výroba probíhá ve francouzské tiskárně cenin, která vyrábí i pravé eurobankovky. I koncept nulaeurových suvenýrů pochází z Francie. Před čtyřmi lety jej vytvořil Richard Faille a jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace jedinečných kulturních památek a významných osobností Evropy,“ říká Vladislav Klajban, výkonný ředitel společnosti Nunofia, která v Praze zajišťovala prodej bankovky s Gottem.

O prodej ze dvou bankomatů v prodejně Supraphonu na pražském Václavském náměstí měli lidé v neděli velký zájem. Během čtyř hodin bylo vyprodáno.

A zájem trvá. Jenom na aukčním portálu Aukro.cz najdeme desítky nabídek k prodeji bankovky. U těch, kde je možné přihazovat, se dražby účastní třeba i přes deset lidí a někdy se cena vyšplhala už na 15 tisíc korun. Vypadá to, že zájemci o nákup skutečně jsou a že nezůstává jenom u přání lidí, kteří si v neděli vystáli frontu.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Sběratelé těchto pamětních bankovek i fanoušci, na které se v den mistrových narozenin nedostalo, jsou nyní ochotni za tento tisk zaplatit částku zhruba od pěti do 12 tisíc korun. V porovnání s tím, že původně stál 50 korun, je to šílené. Myslím, že tyto vysoké částky jsou v současné době maximum. Až nadcházející týdny a měsíce ukáží, kde se cena ustálí,“ říká Jan Jelínek z numismatického aukčního domu Macho & Chlapovič.

„Důvodem raketového startu ceny na aukčních webech je uměle vyvolané šílenství s přesným načasováním a podpoření zájmu médii. Jedna věc je ale nabídka a druhá uskutečněný prodej. Myslím, že rozhodně nepůjde o masové obchody za tyto částky,“ domnívá se Lenka Klimentová z České mincovny.

ČNB: Není to bankovka

Co vlastně obecně určuje hodnotu pamětních mincí a bankovek? „Na vysoké škole nás učili, že cenu vždy určuje střet nabídky s poptávkou. Tak je tomu u jakékoliv věci, kterou prodáváte, tudíž i u mincí a bankovek,“ odpovídá Jelínek. Poptávka teď evidentně je. Zůstává otázka, jestli bankovka s Gottem bude někoho zajímat ještě za pět či deset let.

Zástupci projektu Euro Souvenir lidi přesvědčují, že ano. „Limitované náklady bankovek s ohledem na velký zájem sběratelů jejich hodnotu časem zvyšují,“ píšou na webu společnosti.

„Cena je opravdu minimální, sběratelská hodnota také, ale protože to je Gott a je mu 80 let a je opravdu všude, tak se děje, co se děje,“ oponuje Veselý.

Někteří lidé se také diví, proč Gott k tak významnému životnímu jubileu „dostal“ na bankovku nominální hodnotu nula eur. Je to jednoduše proto, že jde o suvenýrový projekt soukromé firmy, která ucítila příležitost vydělat.

Pokud by se měl zpěvák dostat na skutečnou pamětní bankovku s nenulovou nominální hodnotou, musela by ji vydat centrální banka. Ta česká má na eurobankovku se zpěvákem jasný názor.

„Tiskovina (eurosouvenir) s motivem 80. narozenin Karla Gotta není bankovka. Nejsou to tedy ani peníze a nebylo by asi moc šťastné dávat ji do souvislosti s pamětními mincemi a bankovkami ČNB,“ odpověděla mluvčí Petra Vodstrčilová na dotaz webu Peníze.cz, zda centrální banka neuvažovala o vydání podobné oficiální bankovky.

Rašín za tisíce

První oficiální pamětní bankovku vydala ČNB teprve letos v lednu. Je na ní první ministr financí Československa Alois Rašín. Pamětní bankovka s jeho podobiznou má nominální hodnotu sto korun.

Pamětní bankovka s Aloisem Rašínem

Pamětní bankovka s Aloisem Rašínem

Podle zákona mohla ČNB až donedávna vydávat jenom pamětní mince, oprávnění vydávat i pamětní bankovky dostala teprve loni. Další pamětní bankovku (po zmíněné stokoruně s Rašínem) zatím ČNB vydat neplánuje ani v roce 2020. 

„Předpokládáme, že ve střídmé emisní činnosti pamětních bankovek budeme pokračovat a že by v současnosti připravovaný nový emisní plán na roky 2021 až 2025 mohl obsahovat jeden až dva vzory pamětních bankovek,“ dodává Vodstrčilová.

Pamětní bankovka s Rašínem vyšla v nákladu 20 tisíc korun. I díky tomu měla už od začátku větší reálnou hodnotu než tu nominální – přes oficiální prodejní místa se prodávala zhruba za 1300 korun. „Během několika málo dní byla zcela vyprodána. Hodnotu tedy jednoznačně určila sběratelská poptávka tohoto výjimečného unikátu. V tomto týdnu jsem ji našla na Aukru v nabídce za 2900 korun,“ říká Klimentová.

Cena bankovky s Rašínem už má na volném trhu zhruba půlroční historii. „Po vydání se prodávala i za 6000 korun, nyní cena mírně opadla, ale i tak se ustálila v rozmezí tří až čtyř tisíc korun,“ upřesňuje Jelínek.

Fronty se v poslední době stály i na speciální dvacetikoruny, které Česká národní banka vydala k stoletému výročí vzniku Československa. Loni na podzim to byly mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše.

Pamětní dvacetikoruny s otci zakladateli.

Pamětní dvacetikoruny s otci zakladateli.

Letos v lednu k nim přibyly dvacetikoruny s portréty prvorepublikových národohospodářů – Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce v křesle ministra financí Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila.

Ke každému portrétu vyšlo 200 tisíc kusů mincí, lidé si je mohli vyměnit za běžné peníze v ČNB. Se speciálními mincemi teď lze teoreticky i běžně platit. „Jsou vzácnější, ale nikdy nebudou mít nějakou vyšší sběratelskou hodnotu. Nyní se jejich cena ustálila zhruba na 100 koruně za kus a zde se asi budeme pohybovat i do budoucna,“ hodnotí je Jelínek.

Podle Klimentové jsou bez sběratelské hodnoty ty mince, které jsou prodávány jednotlivě a bez speciálního obalu. Doporučuje kupovat celé sady pro sběratele.

Bankovka s Gottem sice nic takového nenabízí; těm kdo si na ni vystáli frontu za původní cenu, je to ale jedno. Svezou se na prvotním zájmu a slušně vydělají. Otázka je, jak na tom budou ti, kteří ji koupí teď za několik tisíc. Vzhledem ke kvalitě papíru ale mají jistotu alespoň v tom, že se obrázkem zlatého slavíka můžou kochat ještě dlouhé roky.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jiří Hovorka

Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě... Více

Související témata

bankovkyčeská národní bankakarel gottsběratelství
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo