Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nic než index. Jak tvůrci akciových indexů hýbou trhem

Jan Traxler
Jan Traxler
21. 11. 2018
 12 673

Cena akcií O2 klesá, krátkodobě spadla dokonce o deset procent. Důvodem nejsou zprávy o hospodaření firmy a o tom, jak se jí daří byznys, ale jen to, že její akcie byly vyřazeny ze vcelku málo významného akciového indexu.

Nic než index. Jak tvůrci akciových indexů hýbou trhem

Společnost MSCI, přední světový tvůrce akciových indexů, oznámila v listopadu revizi indexu MSCI Czech Republic. Konkrétně se rozhodla vyřadit z indexu akcie O2 Czech Republic, neboť u nich přehodnotila tzv. foreign inclusion factor.

Stručně a jednoduše, od prosince už akcie O2 nebudou součástí akciového indexu MSCI Czech Republic, kde měly váhu zhruba sedm procent. V indexu tak už zůstanou zastoupeny pouze troje české akcie – ČEZ, Komerční banka a Moneta Money Bank.

Nuda? Jistě. Pro běžného smrtelníka naprosto nepodstatná informace.

Jenže tahle banální zpráva dokázala na krátko vyvolat pokles tržní hodnoty firmy O2 Czech Republic o deset procent: cena akcií O2 hned po otevření na burze spadla 14. listopadu z 242 na 216 korun. V průběhu dne se pak cena ustálila na hodnotě kolem 230 korun.

Akcie O2

Zdroj: peníze.cz

Důvod je prostý, na akciové indexy je dnes navázána spousta investic. Některé investiční produkty akciové indexy přímo kopírují. Jiné je přímo nekopírují, ale často mají výběr akcií do portfolia omezen právě nějakým indexem. A tak třeba některé fondy budou nuceny akcie O2 prodat. To spustilo mezi investory paniku, proto cena akcií O2 zpočátku prudce spadla dolů, než se zase našel dostatek kupců, kterým se nižší cena začala zamlouvat.

Nepřiměřená moc v rukou tvůrců indexů

Chci tím poukázat na zvláštní paradox, na to, jak velkou roli dnes hrají tvůrci indexů. V tomto případě se jedná o akciový index, který ve světě prakticky nikoho nezajímá, přesto vyřazení akcií z indexu dokázalo způsobit jejich krátkodobý propad o desetinu.

Stejný princip ale funguje i u předních akciových indexů jako je Dow Jones, S&P 500, MSCI World, DAX, Eurostoxx 50 apod. Na tyto indexy jsou dnes navázané stovky miliard dolarů. I u těchto indexů dochází k pravidelným revizím, občas se nějaké akcie z indexu vyřadí a jejich místo zaujmou jiné. Tisíce fondů a ETF pak podle toho musí upravovat portfolio.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Investiční seriál na Finez.cz

Seriál Fond-show představuje vybrané investiční fondy – od nejznámějších jmen přes speciální méně známé fondy až po některé fondy kvalifikovaných investorů:

Sportovní terminologií znamená vyřazení z renomovaného indexu pro akcie knock out. Zařazení do indexu naopak management zpravidla slaví jako vítězství ve Wimbledonu, protože najednou je po akciích obrovská poptávka.

Není ani divu, že se dnes některé hedge fondy vyloženě specializují na spekulace s akciemi, u kterých právě očekávají zařazení do indexu, nebo naopak jejich vyřazení.

Fundamenty na ústupu

V době, kdy se zatracuje aktivní správa investic a svět zažívá obrovský boom nízkonákladových pasivních indexových investic, přestává být důležité, jak se firmě daří byznys. Koho dnes zajímají hospodářské výsledky? Hlavně jestli jsou akcie zařazené do správného indexu, pak je automaticky budou kupovat všechny indexové fondy.

Na druhou stranu tenhle paradox, způsobený poptávkou po indexových investicích, vytváří vlastně na pozadí zajímavé investiční příležitosti pro aktivní správce. Čím víc kapitálu bude tupě kopírovat index, tím větší šance se skýtají pro hledání a nalézání podhodnocených nebo naopak předražených akcií. Jen je otázka, jestli nějaká fundamentální hodnota podniku bude v budoucnu ještě někoho zajímat.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akcieetfinvesticemscio2
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo