Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Listopad na trzích. Nevěřte analytikům

Martin Mašát
Martin Mašát
8. 12. 2016

Zdá se, že na trzích začíná platit nové pravidlo. Vývoj v listopadu ho potvrzuje: Vyplatí se nevěřit analytikům.

Listopad na trzích. Nevěřte analytikům

Po překvapení s referendem o brexitu, kdy zklamaly veškeré modely, přišla další událost, která definitivně otevřela oči mnoha investorům. Neježe budoucí prezident USA Donald Trump vytřel oči všem prognostikům, když vyhrál nevyhratelné, ale kapitulovat museli i analytici, kteří předvídali, že pokud by snad náhodou přece jen vyhrál, přijde na akciových trzích armagedon.

Reálným výsledkem jsou naopak podstatné nárůsty cen akcií v Americe a víc než pětiprocentní posílení dolaru vůči euru. Naopak, kdo počítal ztráty, jsou akcie rozvíjejících se zemí, které padaly jak kámen. Ceny akcií v Evropě se držely plus minus říjnových hodnot.

Kurz koruny k dolaru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Ceny aktiv versus analytici 2 : 0

Analytici tedy, jak se letos prokázalo, nemají patent na předvídání budoucnosti. A už vůbec ne na odhadování cen aktiv, ať už akcií, dluhopisů nebo čehokoliv jiného. Korunu omylům nasadili, když po bedlivých analýzách varovali před poklesem akciových trhů a propadem hodnoty dolaru. Opak byl pravdou. Reální manažeři hodili všechny analýzy do koše a vítězství Trumpa pojali úplně jinak. Jejich chování naznačuje, že pravděpodobně počítají s tím, že ochrana amerického pracovního trhu, kterou Trump slibuje, by mohla zvýšit mzdy a spotřebitelskou poptávku, jeho protekcionistické úvahy podpoří domácí firmy a nakonec jeho obrovské infrastrukturní projekty podpoří zaměstnanost. Výsledkem je nárůst cen akcií amerických společností a pokles cen dluhopisů vzhledem k pravděpodobnému růstu inflace a zadlužení.

Celkem pak akciový index S&P 500 vyrostl v listopadu o 3,4 procenta, za tento rok je už skoro o osm procent výš. Pro investory v české koruně je obrázek ještě příjemnější, protože současně s růstem cen akcií posílil i dolar, a to za poslední měsíc o víc než čtyři procenta.

S & P 500

Index Standard & Poor’s 500

Zdroj: peníze.cz

Pro podrobnější informace o vývoji cen jednotlivých akcií i akciových indexů navštivte sekci Akcie na Peníze.cz

Nepříliš výrazně reagovaly akcie v Evropě, které skončily měsíc na podobných úrovních jako na začátku listopadu. Tady se ale za relativní ztrátou skrývají nejistoty ohledně prosincového jednání Evropské centrální banky, opakovaných prezidentských voleb v Rakousku a referenda v Itálii. Teď už víme, že výsledky nebyly ani dobré, ani úplně tragické.

Na papíře i do čtečky

Těžkou hlavu musí (nebo by měli) mít také analytici v České národní bance, jejichž odhady inflace jsou už třetím rokem daleko od skutečnosti, navíc se jim začíná vymykat z rukou rozsah měnových intervencí. Máme před sebou ještě aspoň půl roku umělého oslabování koruny a roste příliv spekulativních deviz, a tak se stupňují i intervence. V říjnu utratila naše centrální banka sto miliard korun – a pořád to může být teprve začátek. Ale i kdyby ne: měsíčně nově tiskneme už přes dvě procenta celého českého HDP.

Poslední zajímavou zprávou je, že došlo na odhady, že OPEC se konečně po mnoha letech dohodne na omezení těžbu ropy. To se nakonec stalo a cena ropy vyletěla skoro o 15 procent výš. Dohoda byla skutečně uzavřena a ceny ropy vyletěly skoro o patnáct procent, přitom s omezováním těžby to vlastně může být i trochu jinak:

Pro nás to znamená (navíc s připočtením efektu dražšího s dražším dolarem) výhledově konec levného benzinu.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Začátek obratu na trhu dlouhodobých dluhopisů je zřetelně vidět počátkem října. Potom, co se německé státní dluhopisy konečně dostaly ze záporných výnosů, pokračuje jejich pohyb směrem vzhůru. Podobně se chovají české státní dluhopisy, proto v současnosti vidíme pokles cen dluhopisových podílových fondů.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Vítězství Donalda Trumpa zamávalo se všemi trhy. Zatímco americké akcie v klidu míří výš a evropské nevědí, kam dál, tak akcie rozvíjejících se trhů v průběhu listopadu značně ztratily.

Optikou finančních indexů

Trh

Listopad

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+1,3 %

+3,0 %

+1,0 %

S&P 500 (USA)

+3,4 %

+7,6 %

+5,7 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-0,1 %

-6,6 %

-13,0 %

CECE EUR (střední Evropa)

-4,5 %

-2,8 %

-4,6 %

MSCI rozvíjející se trhy

-4,7 %

+8,6 %

+6,0 %

EFFAS Index českých státních dluhopisů

-0,4 %

+1,0 %

+0,8 %

Ropa WTI

+5,5 %

+33,5 %

+18,7 %

FX CZK/EUR

-0,1 %

-0,1 %

-0,1 %

Přehlídka marnosti na evropských trzích v listopadu pokračovala, a tak od počátku roku dosahuje rozdíl amerických a evropských akciových trhů skoro 14 procent. Z tabulky jasně vyplývá zotavení cen ropy – plus 33 procent se samozřejmě zdá být dost, ale pořád jsme ještě hluboko pod polovinou ceny z roku 2014.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Martin Mašát

Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo