Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investice do fondů: Komu svěřit peníze?

Jan Traxler
Jan Traxler
21. 11. 2016
 47 097

Nejlépe velkým renomovaným správcům s dlouhou a úspěšnou historií. Existují i fondy s téměř devadesátiletou historií a s výnosy deset až dvanáct procent ročně

Investice do fondů: Komu svěřit peníze?

Když vybírám konkrétní fondy do klientských portfolií, sleduji mnoho kritérií. Největší váhu má relativní historická výkonnost v porovnání s konkurencí. Menší váhu má také historická volatilita, nákladovost fondu, obrátkovost portfolia nebo míra diverzifikace portfolia. U dluhopisových fondů mě pak kromě historie zajímá zejména průměrný výnos do splatnosti v poměru s průměrným kreditním ratingem dluhopisů v portfoliu fondu a s průměrnou durací. U akciových fondů zase sleduji průměrné fundamentální ukazatele akcií v portfoliu fondu.

Vedle toho mě ale zajímá také to, kdo fond spravuje. Pokud mám na výběr, dávám přednost renomovaným správcům. Koho můžeme považovat za renomovaného správce? Každý poradce má své oblíbenější a méně oblíbené správcovské společnosti. Já na výběr pohlížím tak, že není bezpodmínečně nutné, aby konkrétní fond měl dlouhou historii, ale rozhodně chci, aby jeho správce měl dostatečně dlouhou a úspěšnou historii.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Nejnověji na Finez.cz:

Největší správci fondů na světě

Úspěšnost se dá jakžtakž posuzovat u konkrétních fondů či strategií, ale jak ji posoudit za celou správcovskou společnost? To dost dobře nejde. Nicméně vodítkem nám může být celkový objem kapitálu, který má daná společnost pod správou. Není to dokonalé měřítko všeho, ale dost nám napoví. Dobrý a úspěšný správce přitahuje víc a více kapitálu. Naopak méně úspěšný správce by nedokázal udržet velký kapitál, pokud by konkurence byla v něčem výrazně úspěšnější.

Pokud si tedy vybírám partnera, aby mi spravoval příštích třicet let úspory na důchod, dávám automaticky přednost správcům s globální působností, kteří se správou fondů už mají minimálně těch třicet let zkušenosti a kteří z globálního pohledu spravují významný kapitál.

Největší správci fondů, kteří působí v Česku

Společnost

Aktiva pod správou (miliardy eur)

BlackRock

4398

Fidelity Investments

1830

J.P. Morgan Asset Management

1361

Amundi

985

Franklin Templeton Investments

703

AXA Investment Managers

669

UBS Asset Management

597

BNP Paribas Investment Partners

530

Allianz Global Investors

442

Generali Investments Europe

396

Aberdeen Asset Management

394

HSBC Global Asset Management

390

Credit Suisse

297

Pioneer Investments

224

NN Investment Partners

187

KBC Asset Management

100

PineBridge Investments

78

Erste Asset Management

56

Stone Harbor Investment Partners

36

Raiffeisen Capital Management

29

Zdroj: Investment & Pensions Europe

Pro srovnání: 10 největších českých investičních společností podle objemu aktiv pod správou

Největším správcem fondů na světě podle objemu kapitálu pod správou je dnes společnost BlackRock, která vznikla teprve v roce 1988. Na špičku se vyšvihla převzetím fondů State Street od společnosti MetLife a fondů společnosti Merill Lynch. V roce 2009 také koupila společnost Barclays Global Investors včetně platformy indexových fondů iShares, které dnes tvoří největší byznys skupiny BlackRock.

Fondy s nejdelší historií

Druhým největším správcem fondů působícím v Česku je společnost Fidelity Investments. Fidelity má proti BlackRock mnohem delší historii, velmi úspěšnou historii. Jejich nejstarší otevřený podílový fond Fidelity Fund byl založen v roce 1930 a od té doby až dodnes vydělal investorům přibližně deset procent ročně.

Z tradičních velkých správců působících v Česku se ještě o fous delší historií pyšní společnost Pioneer Investments. Jejich akciový fond Pioneer Fund byl založen již v roce 1928 (těsně před krizí), dodnes funguje a po téměř 90 letech se pyšní historickým výnosem necelých dvanáct procent ročně.

Mezi největší a nejzkušenější správce patří také Franklin Templeton Investments. Historie této společnosti se začala psát těsně po druhé světové válce. Jejich nejstarší fungující fondy Franklin Growth a Franklin Income byly založeny v roce 1948. Oba mají na kontě po téměř 70 letech existence historický výnos od založení deset procent ročně. Franklin Income je jeden z nejstarších smíšených dividendových fondů na světě, téměř 70 let distribuuje podílníkům část výnosu formou dividendy. Další z ikon mezi fondy, fond Templeton Growth založený v roce 1954, se zase může chlubit historickým výnosem dvanáct procent ročně.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. To je: Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. To bude asi tak nejjistější.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Investování do fondů má smysl

Často se setkávám s názorem, že investovat dlouhodobě nemá smysl, protože během příštích třiceti let přeci musí dojít ke znárodnění, hyperinflaci, měnové reformě nebo jinému podrazu ze strany státu. Má odpověď bývá, že právě proto je důležité kapitál dobře investovat a rozumně ho rozložit na více hromádek.

A fondy? „To už vůbec ne, vždyť žádný z nich tak dlouho nebude fungovat,“ myslí si spousta lidí. Ano, mnoho fondů tu za třicet let nebude, časem je převezme někdo jiný, lepší. Ale existují i fondy, které vznikly dávno před tím, než se mnozí z nás narodili. Mají velmi úspěšnou historii, spravují je největší správci fondů na světě a je poměrně velká pravděpodobnost, že budou úspěšně fungovat i příštích 30 let. Je to daleko jistější cesta, než si vybrat 15 dividendových akcií a doufat, že všechny ty firmy budou příštích 30 let úspěšně fungovat a vyplácet dividendy. Mám rád dividendové investice. Miluju je. Ale klientům vždycky říkám: „Proč to řešit složitě, když to jde i jednodušším způsobem a s menším rizikem?“

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

investiceinvestiční společnostipodílové fondy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo