Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trojice dividendových akcií na důchod

Jan Traxler
Jan Traxler
5. 9. 2016
 25 590

Přemýšlíte, jak si zajistit pravidelnou rentu? Jednou z možností jsou dividendové akcie. Dnes se podíváme na tři firmy, které už víc než čtyřicet let pravidelně vyplácejí a navyšují dividendy.

Trojice dividendových akcií na důchod

Jeden z velmi efektivních způsobů, jak se zabezpečit na důchod a čerpat pravidelnou rentu, je investovat do akcií společností, které vyplácejí akcionářům pravidelné dividendy. Samozřejmě ideální jsou společnosti, které mají dlouhou historii a kulturu vyplácení dividend mají takříkajíc v krvi. Kdyby přestaly vyplácet dividendy, ztratily by v očích investorů veškerý kredit.

Nestlé

Mým nejoblíbenějším příkladem typické dividendové investice jsou akcie švýcarské potravinářské společnosti Nestlé, kterou proslavila stejnojmenná čokoláda. Do jejího portfolia značek patří dál třeba Nescafé, Chocapic, Fitness, Maggi, Vittel, český Orion a řada dalších. Společnost založil Henri Nestlé roku 1866. Dnes firma působí po celém světě a zaměstnává skoro 340 tisíc lidí. S jejími akciemi se obchoduje na burze ve Švýcarsku již od roku 1873. Od roku 1959 pravidelně vyplácí roční dividendy se stabilně rostoucí tendencí.

Nestlé: vývoj ceny akcií a vyplácených dividend

Zvětšíte klikem

Zvětšíte klikem

Procter & Gamble

Druhým krásným příkladem dividendové investice jsou akcie společnosti Procter & Gamble, vyrábějící drogeristické zboží. Má velmi pestré portfolio světoznámých značek, například Always, Ariel, Gillette, Head & Shoulders, Max Factor, Old Spice, Oral, Pampers, Pantene nebo Wella. Společnost Procter & Gamble byla založena už v roce 1837. Dnes zaměstnává zhruba 118 tisíc lidí. Od roku 1957 nepřetržitě každoročně navyšuje dividendy, které vyplácí čtvrtletně.

Procter & Gamble: vývoj ceny akcií a vyplácených dividend

Zvětšíte klikem

Zvětšíte klikem

Wal-Mart

Třetím příkladem dividendové stálice je americká společnost Wal-Mart Stores, největší řetězec diskontních prodejen na světě. Firmu založil Sam Walton, který svou první prodejnu otvíral již v roce 1962. V roce 1969 pak založil společnost Wal-Mart Stores, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze od roku 1970. Od roku 1974 pak firma vyplácí ze zisku dividendy, které pravidelně každý rok navyšuje. Dnes Wal-Mart provozuje přes deset tisíc prodejen po celém světě a zaměstnává přes dva miliony lidí.

Wal-Mart: vývoj ceny akcií a vyplácených dividend

Zvětšíte klikem

Zvětšíte klikem

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Jenom tři nestačí

Všechny tři zmíněné firmy mají poměrně stabilní byznys. Řadí se do takzvaných necyklických sektorů, protože produkují nebo distribuují zboží základní potřeby. Díky tomu ceny jejich akcií nekolísají tolik jako akcie firem z cyklických sektorů. A jelikož mají poměrně stabilní tržby a zisky s dlouhodobě rostoucí tendencí, můžou si dovolit také vyplácet štědré dividendy a stabilně je navyšovat. Proto jsou také tyto akcie mezi investory velmi oblíbené. A proto také nepatří k nejlevnějším. Akcie Nestlé se dnes obchodují za 28násobek ročních zisků společnosti a akcie Procter & Gamble za 25násobek. Pouze akcie Wal-Mart se obchodují za přijatelný 16násobek ročních zisků společnosti.

Při plánování zabezpečení na důchod prostřednictvím dividendových akcií bych se samozřejmě nespoléhal pouze na tři investice, rozumný investor musí riziko více diverzifikovat. Akcie společností Nestlé, Wal-Mart a Procter & Gamble polsoužily jenom jako názorný příklad ilustrativní příklad. Nezapomeňte také na to, že dividendy je vždycky potřeba řádně zdanit. Pokud se jedná – jako v této trojici příkladů – o příjem ze zahraničí, má to svá úskalí, na která vás připraví můj starší článek:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akciedividendyinvesticenestlé
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo