Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investujte do vetřelce

Martin Vlnas
Martin Vlnas
9. 8. 2016

Sběratelské figurky, dříve hobby geeků a nerdů, jsou dnes celosvětový fenomén. Za limitované edice predátorů, vetřelců, komiksových hrdinů a stále častěji také oblíbených postav z počítačových her jsou sběratelé a investoři ochotní zaplatit desetitisíce. Když se poštěstí, za pár let je na eBayi prodají za násobky pořizovací ceny.

Investujte do vetřelce

Z účtu na účet létají statisícové sumy. Tohle nejsou žádné podílové fondy, ale akční investiční řezba! Jak se ale v té záplavě vesmírných slizáků, superhrdinů, superpadouchů a fantasmagorií vyznat – a ještě vydělat?

Předplaťte si FINMAG

Článek vyšel v nejnovějším čísle magazínu FINMAG. Zajímavého čtení je v něm ale daleko víc. A tady ho nenajdete! Kromě titulního rozhovoru se Zdeňkem Pohlreichem v něm narazíte třeba na trochu jiný pohled na nadcházející olympijské hry v Riu, pravděpodobně poslední opravdu velké, nebo příběh Jana Rambouska, který pomocí nejmodernějších technologií oživuje mimořádné okamžiky historie. 


A spoustu dalšího. Předplaťte si FINMAG, jinak o tohle všechno přijdete!

Objednávejte za 294 kaček na rok

Stačí se řídit několika základními pravidly. Pokud jste právě vyšli z multiplexu s neutěšitelnou chutí pořídit si domů Deadpoola nebo vůdce orků Gul’dana z World of Warcraft s tím, že časem na nich ještě vyděláte, kupte si radši hrníček nebo tričko s potiskem. Tedy pokud je někde seženete. První zlaté pravidlo zní, kupujte figurky hrdinů, kolem kterých se mela teprve strhne. Jakmile se film dostane do kin, cena raketově vyletí. I přesto se prodá všechno. Sledujte proto plány velkých filmových studií na roky dopředu a nakupujte budoucí hvězdy. Žhavým tipem může být třeba predátor, který se má do kin vrátit v roce 2018 po téměř třech dekádách. Čím dál vyhledávanější jsou také postavy z počítačových her.

Jestli nechcete mít jen hezkou figurku a zajímají vás i procenta, kupujte pouze limitované edice od známých výrobců, jako jsou Sideshow Collectibles nebo Hot Toys. Samozřejmě, čím menší počet kusů v sérii, tím větší potenciál pro růst, ale také vyšší pořizovací cena. Od dvou tisíc kusů níž už je to opravdu zajímavé.

Jedno důležité upozornění závěrem. Nikdy, ale opravdu nikdy nevyhazujte původní krabice a obaly. Pro sběratele jsou skoro stejně důležité jako figurky samotné. Nemáte-li původní balení a ještě v perfektním stavu, cena rapidně klesá. Nutnost chovat se ohleduplně k figurce platí samozřejmě také. Myslete na to, že dekapitovat Terminátora nebo vypíchnout Žvejkalovi očičko a zvýšit tak jeho cenu možná umí David Černý, vy určitě ne. 

Zvětšíte klikem

Sandtrooper

Premium Format Figure

Počet kusů v sérii: 750

Cena: 420 dolarů

Star Wars táhnou od nepaměti. Příští rok navíc dorazí Epizoda VIII. Zatím poslední díl je pak naplánovaný na rok 2019. Ideální doba pořídit si sandtroopera. V každém pokračování ságy jich za Impérium padnou stovky, zachraňte alespoň jednoho ručně malovaného.


Zvětšíte klikem

Predátor

Predator 2 Maquette

Počet kusů v sérii: 1000

Cena: 1199 dolarů

Fešák, kterého málem nezabil ani Arnold Schwarzenegger, dorazí na filmová plátna za dva roky. Tahle sedmdesáticentimetrová maketa vám každé ráno připomene, že i když vám to po probuzení fakt nesluší, mohlo by to být ještě mnohem horší. A když zjistíte, že už to horší být nemůže, prodáte ho a zaplatíte si plastiku.


Zvětšíte klikem

Valkýra smrti

Kier Premium Format Figure

Počet kusů v sérii: 2500

Cena: 399 dolarů

Chcete být originální? Pořiďte si jednu z figurek ze série Court of the Dead. Nenajdete je v žádném komiksu, filmu ani počítačové hře. Valkýra je vhodná také jako drobná pozornost pro tchyni. Navíc budete mít jistotu, že ji v původním obalu bezpečně uloží na velmi tmavé a opuštěné místo, čímž minimalizuje možnost poškození.


Zvětšíte klikem

Joker

The Joker Premium Format Figure

Počet kusů v sérii: 1500

Cena: 499 dolarů

Neslavnější Batmanův padouch. Co dodat? Snad jen, že v roce 2018 uplyne deset let od tragického úmrtí Heatha Ledgera, který Jokera ztvárnil tak neuvěřitelně, že mi při vzpomínce na jeho Why so serious naskakuje husí kůže i dnes. A rozhodně nejsem sám. Batman se navíc v příštích letech objeví hned v několika superhrdinských projektech.


Zvětšíte klikem

Arya Stark

Limited Edition Dark Horse

Počet kusů v sérii: 1250

Cena: 125 dolarů

Částka u téhle figurky už je pouze orientační. Ve fanshopu HBO se po ní jen zaprášilo. Pokud po ní opravdu zatoužíte – a smíříte se s tím, že nejspíš nevyděláte –, několik kusů se právě prodává na eBayi. Jejich cena začíná lehce nad pěti tisíci korunami.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo