Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Spálené čínské pojistky

Vlad Ender
Vlad Ender
8. 1. 2016
 16 194

To, co se děje právě teď na čínských trzích, už asi může být impulzem k větším, globálním otřesům.

Spálené čínské pojistky

V loňském roce jsem pro Finmag napsal dva články o Číně, přesněji tedy o problémech tamějšího akciového trhu.

To, co se děje na čínských trzích dnes, pro mě bylo dobrým důvodem k ohlédnutí. A ejhle – první odstavec srpnového článku bych mohl klidně použít i dnes:

Předevčírem nebyl pro investory dobrý den. Začalo to (jak už je teď obvyklé) Čínou, kde akcie padly o víc než osm procent. Pokračovalo to Evropou, kde trhy padaly „jen“ o čtyři až pět procent. Spojené státy jsou na tom zatím nejlépe, index S&P je níž jen o něco málo přes dvě procenta.

Jen číslovku bych musel maličko pozměnit, tentokrát čínské trhy nepadaly o osm, ale „jenom“ o sedm procent. Ovšem jen proto, že čínská vláda mezitím zavedla takzvané circuit breakers – pojistky, které automaticky ukončí obchodování, když trh padne právě o sedm procent za den.

Trh je přísný učitel

Podobné pojistky má hodně burz, jejich úkol je bránit panice, bývají ale většinou nastavené poněkud jinak, velkoryseji. Čínská pojistka je dvoustupňová: po pádu o pět procent se obchodování zastaví na 15 minut, po pádu o sedm procent končí. Naproti tomu třeba newyorská burza NYSE má pojistku o třech stupních. Záchytné body jsou 7, 13 a 20 procent. Na prvních dvou úrovních se obchodování zastaví na 15 minut (ovšem ne pokud je to na konci dne, kdy to už nemá smysl), konec obchodování nastává až při pádu o dvacet procent. A to už je sakra pád, kdy je zchlazení hlav opravdu potřeba.

Rozdíl mezi oběma stupni čínské pojistky a i hodnota, u které se rozsvítí stop, jsou dost nízké. Když pojistku k prvnímu lednu letošního roku zaváděli, hodně lidí to překvapilo – trhy rozvojových zemí bývají dost volatilní, volatilnější než ty zaběhnuté. Trhy ale dokážou poučit rychle a tvrdě: pojistky čínské burzy vyletěly dvakrát za krátké čtyři dny, co existovaly (mezi 4. a 7. lednem 2016).

2016: Čeká nás horská dráha

V onom půl roku starém článku jsem také psal, že opravdové důvody k panice ještě nejsou, protože nebyly zasažené úvěrové trhy. Bohužel, jak ukázal prosinec, i úvěrové trhy už zásahy dostávají, většina velkých trhů končila prosinec ve ztrátě. Impulz od čínských trhů tak teď má reálnou šanci odstartovat podstatnou korekci.

Pokud neinvestujete pravidelně – tím se ceny časem průměrují – rozhodně bych teď zapomněl na nákupy akcii. Možná, že takovým rozhodnutím člověk o něco málo přijde, ale riziko, že za čtvrt roku budou indexy o deset procent níž, je podle mě teď podstatně vyšší, dost vysoké na to, aby se nevyplatilo riskovat.

Celý rok 2016 bude podle mě bohatší na velké výkyvy cen aktiv, než jsme si za posledních pár let zvykli.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Vlad Ender

Vlad Ender

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, MBA získal na London Business School. Od roku 2005 pracuje v Londýně, kde mimo jiné pomáhal klientům se strukturováním komplexních derivátů.... Více

Související témata

akciečínainvestice
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo