Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Milionové kartičky

Martin Vlnas
Martin Vlnas
3. 9. 2015
 8 298

Že se u Magic the Gathering zabaví pouze geekové a puberťáci? Kdepak! Na téhle sběratelské hře se dá taky pořádně vydělat. Jenom obchodní duch vám ale stačit nebude.

Milionové kartičky

Na první pohled vypadá Black Lotus jako kus tvrdého papíru o trochu větší než vizitka, na kterém je natištěný obrázek modrého květu na zeleném pozadí. Na druhý pohled možná začnete přemýšlet, jestli je kartička místy vybledlá, nebo na kytku opravdu dopadají sluneční paprsky. Podrženo sečteno, docela pěkná záložka do posledního Kiyosakiho, pokud byste ji ale někde vytrousili, rozhodně plakat nebudete. Než zjistíte, jakou má cenu. Pak možná skončíte jako Brit James Howells, který v roce 2009 zahodil pevný disk se 7500 bitcoiny a prý ho na skládce nedaleko velšského Newportu hledá dodnes.

Černý lotos

Na internetovém aukčním portálu eBay se právě teď nabízí tři černé lotosy z nejstarší série Magicu, které se říká Alpha. Nejlevnější a také nejvíc odrbaný vás vyjde na 437 tisíc korun, za nejdražší bez jediné vady na kráse a s certifikátem pravosti vysolíte už sto dvacet tisíc dolarů, při dnešním kurzu něco přes tři miliony korun. A to hlavní – kupci se skutečně nacházejí. Od února se prodaly hned tři, každý za cenu velmi drahého auta. Když jsem s magicy před patnácti lety začínal, prodávala se stejná karta za dvacet až padesát tisíc korun podle série a zachovalosti a ještě před šesti lety jste ji mohli sehnat zhruba za 120 tisíc. Nekřesťanské peníze za kus papíru, jenže… Takové zhodnocení nedává ani investiční guru Mark Mobius. Právě proto Magic the Gathering najdete stránkách předních světových magazínů od Forbesu po Economist jako výborný tip na alternativní investici.

Proč je ale ta divná kytka tak drahá? Černý lotos je pro hráče magiců něco jako Jarda Jágr pro fandy hokeje. Nestárnoucí ikona, která dokáže rázem obrátit vývoj hry. Ne vždy, ale natolik často, aby byla na většině oficiálních turnajů zakázaná. Její hodnota je tedy především sběratelská. Pokud vlastníte jeden z jedenácti stovek lotosů, které vyšly v první, z 3300 kusů druhé, nebo z 18 500 kusů třetí série, kde se karta objevila naposled, máte v ruce kus historie. Pořádají se ale i turnaje, kde si s ním zahrát můžete.

Magické magicy

Magic the Gathering je logická sběratelská karetní hra, v níž máte jediný cíl – porazit soupeře všemi dostupnými metodami pomocí kartiček, které si náhodně lížete z balíčku, a jejich vzájemných interakcí. Oficiální úplná pravidla mají k dnešnímu dni 209 stran. Po hodině dvou rozkoukávání si ale zahraje každý, kdo umí anglicky a hrál třeba Bang! nebo stále populárnější Heartstone. Neuvěřitelná komplexnost a propracovat pravidel začne hrát roli až později. Hru vymyslel v roce 1993 matematik Richard Garfield. Dnes ji podle společnosti Hasbro, do jejíhož portfolia kartičky Magic spadají, hraje víc než deset milionů lidí po celé planetě.

Na snímku (ke zvětšení kliknutím) podepisuje na turnaji v Miláně Mark Tedin, jeden z pětadvacítky původních ilustrátorů Magiců, „své“ kartičky. Jejich sběratelská hontoa tím pochopitelně narůstá.

Foto: Roberto Zilli / Shutterstock.com

Nejdřív se naučte hrát

Není nad to míchat balíček šedesáti karet, které mají dohromady větší cenu než limuzína. Ale vysvětlete to manželce… Ovšem stejně jako hokej nehrají jenom Jágrové, není naštěstí Magic jenom o Black Lotusech. Naopak. Základní balíček postavíte za pár desetikorun, slušný za stokoruny. Zábavy i zavařených mozkoven si užijete plno. Po opravdu drahých kartách za tisíce se začnete poohlížet, až když vás zlákají profesionální turnaje, pokud propadnete sběratelské vášni nebo když se rozhodnete do karet investovat.

Aktuální cena osmdesáti procent z 13 651 různých karet, které od roku 1993 do současnosti vyšly, nepřesahuje sto korun. Její výši určují tři základní faktory: použitelnost karty ve hře, počet vydaných kusů a nakonec i sběratelská hodnota. Větší cenu mají karty s černým okrajem nebo mutace v jiných jazycích než angličtině. Naprosto speciální kategorií jsou pak karty, které už nikdy znovu nevyjdou a – podobně jako u poštovních známek – karty s tiskovou chybou. Jejich hodnota je násobně vyšší, likvidita ale velmi omezená.

Jak podotýká Tomáš Klimeš, bývalý profesionální hráč, dnes majitel herny Najáda a obchodník se sbírkou za miliony korun: „Pokud chcete o Magicu přemýšlet jako o nástroji pro zhodnocování peněz, měli byste se v první řadě naučit hru a postupně se rozkoukat. Bez hlubších znalostí je odhadování vývoje cen prakticky nemožné.“

I ve světě Magic the Gathering můžete oslovit brokery, kteří vám s nákupem poradí, rozhodně ale nečekejte nagelované pány v oblecích. Drtivá většina investorů jsou hráči a sběratelé sami. Geeků s portfoliem (naditými šanony) za desítky tisíc korun jsou v Česku tisíce, minimálně stovka má v kartách víc než sto tisíc. Máme tu i pár magicových milionářů. Ti se obchodováním s kartami slušně živí. Najdete je na eBay, specializovaných portálech, živých turnajích, ve facebookových skupinách nebo v hernách, jako je ta, co provozuje Tomáš Klimeš. Kolik vydělává na kartičkách on, neprozradí. Říká ale, že u nejžádanějších karet prodává s třicetiprocentním ziskem, u ležáků to pak může být klidně i přes 50 procent. Vyšší zisk je nicméně vyvážený rizikem, že kartu nikdy neprodáte. Mimochodem, díky levnému poštovnému máme v porovnání se zbytkem magicového světa unikátní konkurenční výhodu, proto se hodně obchodníků zaměřuje na prodej do zahraničí.

Popularita Magicu rok od roku roste. A s ní i cena karet. Přesto článek skončí disclaimerem – že na kartách nakonec vyděláte, vám neslíbí nikdo. Na rozdíl od nekonečného čučení do svíčkových grafů si s nimi ale užijete pořádnou porci zábavy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo