Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Biotechnologická horečka potřetí

Martin Tománek
Martin Tománek
20. 4. 2015
 12 459

Index Nasdaq Biotechnology za poslední tři roky vzrostl o dvě stě procent. Je nejvyšší čas taky rychle nakoupit něco s nálepkou biotech a trochu si vydělat! Já si zatím koupím akcie továrny na papírové kapesníky, protože jich dost možná budete potřebovat hodně.

Biotechnologická horečka potřetí

A teď už vážně.

V poslední době se živě diskutuje o tom, jestli a do jaké míry jsou americké akcie nadhodnocené, kdy „ta bublina“ splaskne a podobně. Bohužel, podobné předpovědi jsou zpravidla naprosto bezcenné a co hůř, neustále investory vedou ke špatným investičním rozhodnutím. Poptávka po bezcenných (a bezplatných) předpovědích je ale tak obrovská, že se vždycky najde i bohatá nabídka. Platí přitom staré dobré pravidlo předpovídání: dělej předpovědi co nejčastěji a pak připomínej jen ty správné. I tentokrát se někomu podaří předpovědět pokles akcií ve správnou dobu. Takový člověk pak bude pokládaný za génia. Na chvíli.

Inteligentní investor by se neměl snažit časovat trh na základě pochybných předpovědí a na přirozené prudké výkyvy cen akcií by měl být vždycky psychicky připravený. Skvěle to vyjádřil Ben Graham ve svém projevu koncem roku 1963: Za téměř padesát let na Wall Street jsem zjistil, že vím pořád míň a míň o tom, co udělá akciový trh, ale zároveň vím stále víc o tom, co by měli dělat investoři. Graham moc dobře věděl, že některé věci jsou zcela mimo naši kontrolu. Některé věci ale kontrolovat můžeme – například vlastní chování. Graham investory varoval před nákupem žhavé věci za zcela bláznivou cenu. Varoval tedy před častou chybou, kdy investoři nakupují ta aktiva, která v nedávné době přinesla velmi vysoké výnosy. A tady se už dostáváme k dnešnímu tématu, aktuálně žhavým biotechnologiím.

Akcie USA, biotech zvláště

Zvětšíte klikem; Zdroj Standard & Poor’s

Hon na zajíce, který už utekl…

Výnosy biotechnologických akcií v posledních letech vypadají úchvatně, což si můžeme ukázat v grafu vpravo (zvětšíte ho kliknutím). Americké akcie jako celek (index S&P 500, zelená barva) vypadají ve srovnání s biotechnologiemi (modrá barva) jako nezajímavé.  

Pár čísel. Akciový index Nasdaq Biotechnology si za poslední tři roky připsal víc než 200 procent, zatímco index amerických akcií S&P 500 „pouze“ 65 procent. Není divu, že se řada investorů v poslední době vrhá do fondů, které mají v názvu „biotech“. A pravděpodobně dělají velkou chybu. Přestože tento růst může ještě nějakou dobu pokračovat, nakonec ale zvítězí gravitace.

Stává se vám, že zaplatíte zbytečně vysokou cenu za něco, co je právě in?

(Ne)poučení z historie

Biotechnologie rozhodně nejsou žhavým zbožím poprvé, v posledních dekádách byly vysoce populární nejmíň dvakrát. Stručný popis předchozí biotechnologické mánie přinesl Burton G. Malkiel ve své knize Náhodná procházka po Wall Street: Ocenění biotechnologických akcií dosáhlo do té doby nevídané úrovně. […] Protože biotechnologické společnosti obecně neměly žádné aktuální zisky (ani žádný reálně předvídatelný kladný výnos v několika dalších letech) a nízký prodej, musely být vymyšleny nové metody oceňování. […] Koncem osmdesátých let však většina biotechnologických akcií ztratila tři čtvrtiny své tržní ceny. Ani opravdová technologická revoluce nedokáže investorům zajistit zisk.

To byla osmdesátá léta. Ve druhé polovině devadesátých let pak probíhal svižný růst biotechnologických akcií v rámci širší technologické horečky (známá dot com bublina). Poté, co mánie dosáhla v roce 2000 vrcholu, přišel krach. Zmíněný index Nasdaq Biotechnology odepsal v relativně krátkém období šedesát procent. Po krachu následovalo dlouhé období, kdy ceny akcií biotechnologických firem víceméně stagnovaly. A zhruba od roku 2009 znovu fenomenálně rostou.

Kde jsme teď? Je tentokrát všechno jinak? Historie se sice neopakuje nikdy přesně, ale jak známo, často se rýmuje. Pokud si vezmeme dvacet největších pozic v rámci indexu Nasdaq Biotechnology, zjistíme, že sedm firem (zatím?) nemá žádné zisky. Ostatní akcie se až na výjimky obchodují za vysoké násobky ročních zisků a/nebo tržeb.

Připomeňme Grahama: „Strašlivé ztráty investoři zaznamenali u akcií, u kterých se jaksi zapomněli ptát ‚Za kolik?‘.“ A v tom je právě zakopaný pes. Můžete koupit akcie skvělé firmy, jenže když za ně zaplatíte příliš vysokou cenu, stejně skončíte špatně. Ceny akcií biotechnologických firem jsou velmi vysoko, stejně jako očekávání budoucích zisků. Prostor pro zklamání je tedy velký. 

Investiční seriály Martina Tománka

Fondy, které za to stojí

Investice do komodit

Martin Tománek

Zaměřením hodnotový investor. Předmětem jeho zájmu jsou především akciové trhy a podílové fondy. V Partners Financial Services se věnuje exkluzivní službě poskytování nadstandardních produktů, sestavování portfolií pro bonitní klientelu a školení v oblasti investic. 

Vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Univerzitě Hradec Králové a sledovat ho můžete rovněž na jeho blogu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních... Více

Související témata

akciebiotechnologiebublinainvestice
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo