Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Equity Crowdfunding: A teď si vás kúpíme všeci

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
30. 3. 2015
 6 134

Pár dní někdy změní mnohé. Dokazují to i dvě události, které se celkem nenápadně odehrály před necelými třemi lety v rozmezí jednoho týdne. Dost možná zahájily revoluci ve financování menších firem a podniků. Vznikl equity crowdfunding neboli hromadné investiční financování.

Equity Crowdfunding: A teď si vás kúpíme všeci

Eriku Migicovskému, vývojáři chytrých hodinek Pebble, pomalu docházelo, že další peníze na rozjezd sériové výroby slibného prototypu jen tak nesežene. Andělští investoři mu do té doby poskytli téměř čtyři sta tisíc dolarů, ale při žádosti o dalších sto tisíc už před ním zabouchávali dveře. Navzdory tomu, že předtím vytvořil obdobné hodinky pro BlackBerry; nepomohly konexe ani vazby na prominentní inkubátor Y Combinator. Zkrátka smůla.

Když Migicovsky nedostal větší peníze od jednotlivců, rozhodl se zkusit to obráceně: napadlo ho, že kapitál zkusí vybrat po malých částech, ale od většího počtu lidí. Jedenáctého dubna 2012 se obrátil na platformu Kickstarter, která hromadné financování zprostředkovává. S cílem získat oněch sto tisíc slíbil přispěvatelům jedny chytré hodinky za každých 120 dolarů, které mu přes Kickstarter poskytnou. Nevěřil vlastním očím, když už po dvou hodinách na monitoru jeho počítače blikalo, že už sto tisíc dolarů vybral.

Když kampaň po 37 dnech ukončil, mohl si gratulovat. Od téměř 70 tisíc lidí získal přes deset milionů dolarů. Potenciál crowdfundingu se tak ukázal ve své plné kráse.

Hromadné financování

Crowdfunding je snaha získat finanční prostředky pro rozjezd projektu nebo byznysu bez pomoci tradičních finančních zprostředkovatelů. Peníze se sbírají přes internet v podobě relativně malých příspěvků od velkého počtu lidí. V srpnu 2006 si svoji premiéru odbyla platforma Sellaband, která se však zaměřuje výhradně na hudební scénu, kde pomáhala muzikantům získávat peníze na vydání alba. V dubnu 2009 startoval nejznámější crowdfundingový projekt Kickstarter.

Equity crowdfunding je druh crowdfundingu, kdy investor získává přímý obchodní podíl, akcie nebo jiné cenné papíry společnosti, kterou financuje. Může se tak podílet na růstu firmy a jejích budoucích ziscích. Nebo taky ne.

Obama otevřel nový způsob investování

Obrovské možnosti se ale téměř ve stejnou chvíli otevíraly nejen lidem, kteří shánějí penízek po penízku kapitál na rozjezd projektů, ale i těm, od kterých ho chtějí získat.

Necelý týden před Migicovského vstupem na Kickstarter podepsal americký prezident Barack Obama zákon JOBS – Jumpstart Our Business Startups. Nová legislativa uvolnila řadu podmínek souvisejících s prodejem cenných papírů. Například stanovila, že privátní společností – ve smyslu nikoli veřejně (burzovně) obchodovanou – může být firma s až dvěma tisící podílníky. Do té doby byl maximální možný počet akcionářů pět set.

Obamův podpis pod JOBS tedy uzákonil možnost inovativního financování byznysů a projektů v rané fázi vývoje. Úspěch Migicovského zase demonstroval, že hromadné financování může být nejen životaschopné, ale dokonce vysoce efektivní. Postupně se tak mohl začít rodit nový investiční fenomén – equity crowdfunding. „Dav“ už nezískával jen podepsaná cédéčka hudebníků, kterým přispěl na vydání alba, nebo chytré hodinky jako v případě Pebble. Odteď se mohl stát akcionářem nově vznikajících firem.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen. 

Člen správní rady think-tanku Prague Twenty. Přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE, kromě jiného vlastní předmět pop-ekonomie. Publikoval na sto rozhovorů s významnými světovými ekonomy, včetně řady laureátů Nobelovy ceny (Paul Samuelson, Ronald Coase, John Nash, Robert Solow, Harry Markowitz a další), a s dalšími osobnostmi typu Roberta Kiyosakiho či Bjørna Lomborga. Řadu z nich jste mohli číst na Finmagu

Lukáše Kovandu můžete sledovat také na Twitteru.

Knižně

Když malí vyrostou

Equity crowdfunding ale není jen doménou Ameriky. „Příběhy úspěchu“ se píšou i v Evropě, dokonce hned u sousedů. V červnu 2012 spustili němečtí právníci David Rhotert a Tamo Zwinge platformu Companisto, jejímž mottem je umožnit equity crowdfunding doslova každému. Pro svůj nápad dokázali před třemi lety nadchnout dalších 446 investorů dohromady tak získali vstupní kapitál ve výši sta tisíc eur. Loni těmto původním investorům nabídla investiční společnost Lake of Constance Ventures za jejich podíly dvě stě tisíc eur. Pokud by na nabídku kývli, inkasovali by čtyřiačtyřicetiprocentní výnos v ročním vyjádření. Stoprocentní zhodnocení za dva a půl roku. V Německu by šlo o jednoznačně nejvyšší zhodnocení investice prostřednictvím equity crowdfundingu. Jenže „companisti“ řekli ne, nabídku odmítli, když jich skoro sedmdesát procent hlasovalo proti. Jejich cíle jsou prý vyšší.

Davoví investoři na zámku

V Companistu tak zatím zůstává vše při starém. Platforma pokračuje ve svých kampaních v nezměněném aranžmá; jedna z nich má být prý nejúspěšnější projekt financování prostřednictvím equity crowdfundingu v Evropě. Jedná se o financování lázeňského a ubytovacího rezortu Weissenhaus Grand Village. Zámeček, který se nachází u Baltského moře nedaleko Lübecku, prý učaroval Janu Henriku Buettnerovi už jako dítěti. Po úspěšné kariéře ve finančnictví a managementu v Evropě i zámoří se rozhodl chátrající budovu zásadně renovovat. Po znovuotevření v květnu 2013 zámecký komplex dál rozšiřoval; místní si klepali na čelo, že jde o „internetového milionáře“, který neví, co s penězi, a že prý jeho pošetilý nápad musí skončit fiaskem.

Kampaň na Companistu, kterou Buettner mezitím zahájil, zpočátku cílila na získání jednoho milionu eur. Jenže loni v říjnu se už podařilo prolomit hranici pěti milionů. Nynější meta představuje 7,5 milionu eur. Podle odborníků by se ale do roku 2016 mohlo vybrat přes 14 milionů. Investoři za své peníze získávají přímo nárok na podíl na zisku rezortu. Podle nejnovějších projekcí rezortu můžou do roku 2019 počítat s celkovým zhodnocením svých prostředků alespoň o 25 procent.

Nadějných projektů v oblasti equity crowdfundingu, ve kterých se „davovým“ investorům rýsují skvělé výnosy, je ale v Evropě i ve Spojených státech mnohem víc.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo