Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Únor: Trhy nezamrzly

Martin Mašát
Martin Mašát
9. 3. 2015

Dobrá, únor letos bílý nebyl, to je jen kvůli rýmu. Ale dál už je všechno jenom pravda.

Únor: Trhy nezamrzly

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Oproti lednu byl únor nejenom kratší, ale co se kurzotvorných událostí týká, také mnohem skromnější. Vidět byly především politické elity Řecka, které doma v Řecku kážou pití vína, ale nakonec budou rády, když jim někdo v Evropě podá aspoň obyčejnou vodu. Další díl reality show Země za okrajem bankrotu sice vzbudil pozornost, ale na chování investorů a vývoj na trzích neměl zásadní vliv.

Nemálo pozornosti bylo věnováno vývoji inflace v eurozóně, která se s definitivní platností překlopila do záporných čísel. Ano, i Evropa „trpí“ poklesem cen komodit (tedy především ropy).

Největší vliv na investory tedy stále měl lednový příslib nového kola evropského kvantitativního uvolňování – akcie dál pokračovaly v úprku směrem vzhůru.

Dluhopisy si poskočily

Prudký pokles cen ropy a nekonečný pokles výnosů dluhopisů se v únoru zastavily. Výnosy se dostaly na dno a už nedokázaly své minimální hodnoty posunout níž. Většina ukazatelů či událostí, které mají schopnost výnosy dluhopisů snižovat (nízká inflace, riziková averze, akce centrálních bank atd.) se zdá být vyčerpaná, a dluhopisy tedy velmi pravděpodobně čekají horší časy.

Výnosy českých státních dluhopisů se dostaly až na úroveň japonských, což byla ještě před pár měsíci nepředstavitelná věc. Nejnižší hodnota výnosu českého státního dluhopisu s desetiletou splatností byla na počátku února, a to 0,38 procenta ročně! Ještě v průběhu února se ale výnosy odrazily od minimálních hodnot a mírně poskočily nahoru, ceny tedy poněkud klesly .

Výnosy desetiletých českých a japonských státních dluhopisů

Zvětšéíte klikem; Zdroj: Bloomeberg

Podobné to bylo s cenou ropy, která také po několika měsících zastavila pokles. Aktuálně se pohybuje na úrovni 50 dolarů za barel, což sice způsobuje vrásky analytikům a státům s ropnými poli, ale pro běžné spotřebitele jsou to vlastně dobré zprávy.

Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Akcie na speedu

Přísun makroekonomických zpráv nevyvolal žádné větší reakce proto, že většina nevykazovala odchylky od odhadů. Ani centrální banky tentokrát nepřišly s něčím výjimečným, takže se o trochu vzruchu postarali už jen politici. Obzvláště v Řecku byli dost aktivní. Vládní strana tam ve volbách slíbila hory doly s modrým z nebe dohromady a teď si o to šla říct do Bruselu.

Tam řecký ministr financí sliboval něco jiného a nikdo mu moc nevěřil. Proč také, když vlastně sliboval jen to, že se pokusí splnit předchozí nesplněné závazky. Sami Řekové ale po jeho návratu pěli oslavné ódy, že získali nové podmínky a že Řecko nebude skoro nic platit a podobně .

Pravda je trochu jinde.

Investory řecká epizoda spíš pobavila a neovlivnila jejich chuť nakupovat akcie. Zvláště ty evropské pokračovaly v rychlém růstu. Určité pokroky při jednáních o příměří na Ukrajině pomohly i ruskému trhu, jenže ten už se v mezičase stal jen trhem marginálním, vhodným pro pár spekulantů.

Kolik korun za euro

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Co se týče české koruny, ta se vydala úplně jiným směrem než na počátku ledna a vůči euru posilovala. V jednu chvíli se dostala až na hladinu 27,25 koruny za euro, což začalo strašit Českou národní banku. Chyběl jen kousek a musela by použít své rezervy a intervenovat pro oslabení koruny. A to se ještě v lednu mluvilo o tom, že koruna příliš rychle oslabuje a centrální bankéři se ozývali proti oslabování. Čemu tedy věřit? V současnosti se koruna pohybuje na úrovni kolem 27,50 koruny za euro.

Optikou finančních indexů

Trh

Únor

Od počátku roku

Za poslední rok

S&P 500 (USA)

5,5 %

2,2 %

13,2 %

DAX (Německo)

6,6 %

16,3 %

17,6 %

CAC 40 (Francie)

7,5 %

15,9 %

12,3 %

CECE EUR (střední Evropa)

3,5 %

6,3 %

-3,6 %

RTS (Rusko)

21,6 %

13,4 %

-29,2 %

MSCI index – rozvíjející se trhy

3,0 %

3,6 %

2,5 %

EFFAS Index – českých státních dluhopisů

-1,1 %

0,5 %

9,8 %

FX CZK/EUR

1,3 %

1,1 %

-0,3 %

Vývoj některých akciových indexů za poslední rok

Zvětšéíte klikem; Zdroj: Bloomeberg

Graf nám jednoznačně ukazuje, že akcie jsou stále v kurzu. Německý akciový index DAX akceleroval především tento rok a skoro celý svůj meziroční nárůst 17 procent si nechal na leden a únor. Zisky amerického indexu S&P 500 jsou v roce víc rozprostřeny, ale roční výnos 13 procent je také imponující. Zvýšenou averzi vůči nerozvinutým trhům lze snadno rozpoznat v zaostávání jejich souhrnného indexu za hlavními světovými trhy.

Výhled

Akcie, i přes jejich výrazné zhodnocení počátkem roku, jsou stále preferovaným aktivem. Potenciální zvyšování výnosů v USA bude pomáhat dolaru k silnějším úrovním, čemuž hlavně Evropa nebude bránit. Trpět by mohly lokální měny a jejich akciové trhy.

Výnosy dluhopisů budou nadále blízko minimálních úrovní a jejich další pokles je velice nepravděpodobný. Proto se nedají letos na rozdíl od nedávných let od bezpečných dluhopisů očekávat výraznější. Nadále proto věříme diverzifikovaným akciovým investicím.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Mašát

Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo