Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Za nevěru do krimu už v Koreji neplatí. Gumárenský průmysl slaví

Michal Valentík
Michal Valentík
3. 3. 2015
 6 957

Když se přijmou zelené zákony, které mají drasticky omezit emise z elektráren, nikdo soudný nepůjde kupovat akcie hnědouhelných dolů. Některé dopady změn v zákonech na kapitálové trhy ovšem člověka přimějou pozvednout obočí. Nenapadnou každého hned. A přitom jsou tak nasnadě.

Za nevěru do krimu už v Koreji neplatí. Gumárenský průmysl slaví

V Jižní Koreji se stalo něco, co si v našich zeměpisných délkách můžeme asi jen těžko představit. Ve čtvrtek tamní nejvyšší soud zrušil zákon proti cizoložství. Ten v Jižní Koreji platil už od roku 1953 a ve zdraví přežil i sexuální revoluci. I dnes je jihokorejská společnost s rozhodnutím soudu spíš nespokojená. S trestáním nevěry – horní sazba byly až dva roky natvrdo – souhlasilo podle tamního průzkumu 60 procent žen a 63 procent mužů.

Zákon měl původně pomáhat zejména ženám, finančně zcela závislým na svých mužích. V někdejší silně patriarchální Koreji neměla manželka příliš mnoho možností, jak na manželovy zálety reagovat. Smysl zákona byl tedy víc ekonomický, jeho účelem nebylo viníka trestat, ale spíš chránit oběť, můžeme-li použít taková slova.

A svůj účel zřejmě zákon plnil. Loni bylo zaznamenáno 892 žalob, do vězení ale nikdo nešel. Všechny spory se řešily mimosoudním finančním vyrovnáním.

Nebývalo to tak ale vždycky. Od roku 1985 bylo pro nevěru obžalováno 53 000 Korejců a celkem 35 000 nevěrníků šlo „bručet“. Reálná hrozba tedy pořád existovala. A snad proto mělo rozhodnutí soudu takový razantní dopad na finančních trzích: zprudka totiž vystřelily vzhůru akcie společnosti Unidus Corp. Co má společného s nevěrou? Jednoduchá věc. Unidus Corp je jedním z největších výrobců prezervativů v Koreji. Akcie firmy za čtvrtek posílily o 15 procent a dosáhly tak limitu maximálního denního růstu korejské burzy. Alespoň akcionáři společnosti tedy mají určitě z rozhodnutí soudu radost. 


Perličky z trhů připravujeme ve spolupráci se společností ČP Invest
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Valentík

Michal Valentík

člen investičního výboru společnosti Broker Trust.

Související témata

akciejižní koreaživotní styl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo