Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Binární ovce: nenechte se oholit

Aleš Tůma
Aleš Tůma
22. 1. 2015
 26 651

Chcete seknout s prací ve třiceti a užívat si renty v tropickém ráji dle vlastního výběru? Zkuste nejnovější lákadlo pro investory ochotné pustit chlup.

Binární ovce: nenechte se oholit

Možná jste ten e-mail dostali také. Vydělat je tak jednoduché - dobrodinec, o kterém jste nikdy předtím neslyšeli, vám navíc recept poskytne úplně, ale úplně zadarmo. Stačí se pustit do obchodování binárních opcí. Co se za tajemným názvem skrývá? Jednoduše sázka na růst nebo pokles nějakého aktiva, například akcie, v řádu hodin či dokonce jen minut. 

Jako vejce vejci

Nezáleží na tom, jestli se jmenujete Tomáš Stodola nebo Scott Evans, pivo, pořádné sluneční brýle, bronz a binární opce z vás udělají alfasamce. 

Kliknutím obrázky zvětšíte

Nechcete se zdržovat složitou analýzou akcií nebo to neumíte? Pak jsou pro vás binární opce ideální. Nemusíte tipovat, o kolik se cena pohne, skutečně stačí jen trefit směr.

Když Apple od začátku dnešního obchodování roste, tak poroste i po zbytek dne, to je přece jasné, ne? Jak už to tak s recepty na zázračné zbohatnutí bývá, i tenhle má dva zásadní háčky.

Hoďte si korunou… do koše

Za prvé, celé to je v podstatě ruleta. Jistě, akcie dlouhodobě spíš rostou, než klesají, ale v horizontu minut či hodin je pravděpodobnost růstu či poklesu v podstatě stejná. Jako kdybyste si hodili korunou. Ano, i na ultrakrátkodobých pohybech se dá vydělat. Ale pokud nemáte po ruce (kromě několika milenek) i tým matfyzáků s IT infrastrukturou za miliony, zase na to rychle zapomeňte.

Druhý háček je, že kasino vždycky vyhrává. Podmínky jsou samozřejmě nastavené výhodně pro „brokera“. Hypotetický příklad: pokud vsadíte na růst akcie X a trefíte se, vyděláte osm dolarů. Pokud se netrefíte, proděláte deset dolarů.

Při pravděpodobnosti 50/50 je tedy očekávaný zisk na jeden obchod mínus jeden dolar. Při deseti obchodech čtyřicet dolarů vyděláte, padesát proděláte. Deset dolarů shrábne broker.

Lákají vás binární opce?

Chcete obehrát kasíno?

Celkem snadno tak spočítáme, jaká by musela být vaše úspěšnost, abyste se přehoupli do zisku. Zaokrouhleně to vychází na 56 %. Přesné číslo samozřejmě záleží na konkrétním vypsaném kurzu.

Jenom 56 %? To vypadá jako hračka, řeknete si. Jenže udržet takovou úspěšnost dlouhodobě je prakticky nemožné. Propagátoři binárních opcí samozřejmě budou tvrdit opak. Úspěšnost jde snadno zvýšit třeba na 65 %, tvrdí jedna taková stránka, která dokonce varuje před naším fiktivním Tomášem.

Stačí se naučit základy technické analýzy. „Patterny“, „supporty“ a „rezistence“ vám pak napoví, kam se ceny pohnou. Jenže kdyby šlo takto zbohatnout na základě pár návodů na Youtube, muselo by po světě běhat podstatně více miliardářů než dnes.

Binární „exprt“ radí

Není broker jako broker

Mimochodem slovo „broker“ bylo o pár odstavců výše v uvozovkách schválně. Je skutečně otázka, jestli v případě binárních opcí ještě jde o regulérní finanční kontrakt, nebo čistý gambling.

Argument s kasinem by se dal použít i na běžné opce, přisadili by si kritici derivátů jako takových. Jenže je tu jeden podstatný rozdíl – klasické opce jsou buď nějakým způsobem standardizované a obchodují se na burze, nebo je mezi sebou uzavírají dvě informované protistrany, které je používají buď ke spekulaci, nebo k zajištění rizik jiné investice.

Internetové obchodování s opcemi binárními je na druhou stranu v podstatě totéž, jako kdyby se vsadil Fanda s Pepou v hospodě za dozoru vrchního, který si za dohled vezme desátek. V lepším případě vám je nabídne legitimně fungující firma, kromě různých brokerů z Kypru nabízí určité druhy binárních opcí dokonce i domácí Brokerjet. V tom horším můžete dopadnout tak, jako nejmenovaný čtenář, který si sice obchodování na poslední chvíli rozmyslel, což je chvályhodné, jenže peníze brokerovi do tramtárie už poslal, a teď mu je broker nechce vrátit. Když už se chcete věnovat gamblingu, jděte si třeba zahrát poker s kamarády. Probuzení do reality bude v obou případech bolet, v tom druhém ale bude na vině spíš půltucet piv, které u hry vypijete. 

Dobrý den,
Rád bych Vás seznámil s novinkou v možnosti vydělávání peněz přes internet. Mně osobně se o ní letmo zmínil známý, a i když jsem tomuto způsobu příliš nedůvěřoval, rostoucí objem peněz na mém kontě mě nakonec přesvědčil :)

Díky tomu jsem si pak mohl dopřát to, co mě skutečně baví – cestování, nové Maserati, dům v USA...

Tak láká emailem pan „Miroslav Kadlec“... nebo také Tomáš Stodola... nebo Scott Evans. Že by mu ze všech těch peněz přeskočilo a začal trpět mnohonásobnou osobností? Vysvětlení je samozřejmě prostší, Miroslav je stejně fiktivní jako rozzářená rodinka v reklamě na prací prášek. Fotka je z fotobanky a Miroslav propaguje „brokera“ s názvem GOption.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo