Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Finanční trhy: Nejdřív běs, pak nejistota

Martin Mašát
Martin Mašát
21. 1. 2015
 12 064

Investoři se obvykle na Vánoce těší. Na konci roku se totiž jezdí takzvaná Santa Claus rally – ceny akcií tou dobou často stoupávají. Letos ale zařadily zpátečku. Americké indexy ztrácely asi pět procent a třeba britské šly dolů až o devět procent. A tak se ke stresu z lovu dárků v přeplněných obchodech přidal strach o výsledek investic. Prosinec zvednul nejednomu investoru tlak.

Finanční trhy: Nejdřív běs, pak nejistota

Finanční trhy strašil především nezastavitelný propad cen ropy, zběsilé akce na podporu rublu a také politické rozepře v Řecku, vyvolávající myšlenky na předčasné volby. Nástup radikální levice v balkánské zemi (ale nejen to) znovu oživil úvahy o možnosti, že by Řecko nějak vystoupilo z evropské měnové unie, případně vůbec z Evropské unie.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Řecko: Otevře se Pandořina skříňka?

Že je na tom Evropa ekonomicky bídně a že se dosavadní pokusy Evropské centrální banky o zvýšení inflace nebo rozhýbání hospodářství nedaří, to je stará vesta. S potvrzením neveselé budoucnosti přišla i nová prognóza Evropské centrální banky, která znovu snížila odhad růstu Unie V následujících letech. A to samé předpovídá také inflaci, která se má podle ní udržet pod jedním procentem i v roce 2015. To vedlo Evropskou centrální banku k přiznání, že dosavadní nástroje asi nestačí a že se budou muset vymyslet a použít další.

Po tomto malém intermezzu přišlo to hlavní. Nejdříve byl snížen kreditní rating Itálie na BBB-, což je poslední záchytný bod před spekulativním pásmem. Taková zpráva málokoho naláká k investování do tamějších dluhopisů. A další rána z jihu: v řeckém parlamentu se nedokázali shodnout na relativně nedůležité osobě prezidenta země a můžeme čekat nové parlamentní volby. Jejich favoritem je levicové uskupení SYRIZA, které naprosto odmítá dosavadní reformní kroky a chce okamžitě přestat s úspornými opatřeními. To se samo sebou nelíbí zemím, které Řecko bohatě dotují. Krach Řecka a jeho vystoupení z měnové unie by pak byl na spadnutí.

Kdyby se podařilo rozumně vyřešit metodu výstupu, nakonec by to samo o sobě asi málokomu vadilo. Inu, to by asi až tak nikomu nevadilo, jenže jakmile se Pandořina skříňka pootevře… Pokud se vystoupení podaří Řecku, proč by to nezkusila třeba Itálie, Španělsko, Portugalsko? Hrozba odchodem zpátky k mamince by mohla sloužit k nátlaku na bohatší země měnové unie, aby raději pěkně dotovaly, než aby zanechaly dosavadní soužití v troskách.

Rusko: Hluboko pod nulou

Můžeme přidat problémy Ruska, které je sužováno sankcemi a nekončícím poklesem ceny ropy, která jen během prosince spadla ze 70 na 55 dolarů za barel. Současný propad hodnoty rublu vybudil ruskou centrální banku, aby zvýšila základní úrokovou sazbu na 17 procent. Dokážete si představit podnikání v zemi, která nemá najednou obchodní partnery, cena hlavní vývozní suroviny spadla o víc než padesát procent a úroky jsou kolem dvacíti procent?

Vývoj kurzu rublu

Zdroj: peníze.cz

Akciové trhy reagovaly panickými výprodeji. Samozřejmě nejhůř dopadly nerozvinuté trhy a Rusko. Slušné kladné zhodnocení si v tomto období opět vybojovaly nejbezpečnější dluhopisy. Jejich výnosy klesly ještě níž: současné úrovně jsou naprosto bezprecedentní a investoři si na ně jen těžko zvykají.

Uklidnění a určitou korekci cen akcií zpět přineslo prohlášení Evropské centrální banky, že už připravuje plán na podporu ekonomiky. Pozitivně zapůsobilo zpřesnění HDP za 3. čtvrtletí v USA, dosáhl pěti procent v ročním průměru, a lepší výsledek německého indexu ZEW, který ukazuje důvěru investorů.

Optikou finančních indexů

Trh

Prosinec

Od počátku roku

Za poslední rok

S&P 500 (USA)

-0,4 %

11,4 %

11,4 %

DAX (Německo)

-1,8 %

2,7 %

2,7 %

CAC 40 (Francie)

-2,7 %

-0,5 %

-0,5 %

CECE EUR (střední Evropa)

-5,7 %

-6,0 %

-6,0 %

RTS (Rusko)

-18,8 %

-45,2 %

-45,2 %

MSCI index – rozvíjející se trhy

-4,8 %

-4,6 %

-4,6 %

FX CZK/EUR

0,3 %

-1,1 %

-1,1 %

Vývoj akciových indexů MSCI

Zdroj: MSCI.com; zvětšíte klikem

Na grafu vpravo je vidět prudká korekce akciových trhů v prosinci, následovaná částečným zotavením. Nejlépe ze zvýšené volatility vyšly americké indexy. Ty hrají také prim v zhodnocení za celý loňský rok. Ze sledovaných akciových indexů se do kladných čísel za celý rok dostalo už pouze Německo, a to těsně. Všechny ostatní trhy mají zhodnocení za rok 2014 kolem nuly nebo spíš níž.

Mezi aktiva, která investorům dělala radost, patřil především americký dolar – postupně končilo „kvantitativní uvolňování“ a ekonomika vykazovala příznaky růstu. Dalším aktivem, které – a to neočekávaně – přineslo klientům solidní zhodnocení, byly nejbezpečnější, státní dluhopisy. Jmenovitě jde o německé státní dluhopisy a pozadu nezůstaly ani ty české. Pro zajímavost, jejich celoroční zhodnocení se blížilo deseti procentům. Bez peněz (a vlasů) jsou už asi ti, kteří věřili v nízké poměry cen a výdělků na ruském trhu nebo v rubl a investovali do nich.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Hodně solidní nejistota

Rok 2015 je tu a zdá se, že po posledních událostech na trzích je před investory ještě o něco víc nejistot než dřív. Namátkou několik otazníků: kdy a jak rychle se začnou zvyšovat sazby v USA, co se bude dál dít na Ukrajině a jak hluboká bude krize v Rusku, kam až dopadnou ceny ropy, jaké další kroky a hlavně jak velké zbraně vytasí Evropská centrální banka v boji proti úpadku hospodářství a proti deflaci, jakou měnu bude mít za rok Řecko, bude dolar dál posilovat, bude tu ještě česká burza a tak dále a tak dále.

Jsou tu ale i jistoty: koruna nemůže posílit proti euru, výnosy jsou tak extrémně nízké, že konzervativní klienti budou jen stěží dosahovat kladných čísel a budou nuceni hledat rizikovější investice, měny a trhy nerozvinutých zemí budou více volatilní a v neposlední řadě se v Evropě budou dál držet nízké sazby. V Česku se podle všeho můžeme těšit na „boj s deflací“.

Preferovanými druhy aktiv by i pro rok 2015 měly zůstat akcie. Hlavně při pohledu na aktuální výnosy dluhopisů jde o jasnou volbu. Co se týče měn, nebál bych se dolarových aktiv. Evropská měna bude asi dále spíš ztrácet už i díky rostoucí pravděpodobnosti dalšího kola kvantitativního eurouvolňování, které zvýší přetlak eura na trzích.

Větší opatrnost bych doporučoval u menších nebo nerozvinutých trhů, které mohou trpět větší volatilitou způsobenou nejistotami na trzích a stahováním investorů do „bezpečného“ dolaru. Vzhledem k omezené možnosti posílení koruny bych ani nevsázel na zajištění zahraničních investic do koruny.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Martin Mašát

Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered... Více

Související témata

akcieakciové indexycac 40ceny ropydaxdeflacedluhopisydolareuroevropská centrální bankaevropská měnová uniefedinvesticeitáliekorunaměnová politikartsrublruskořeckos&p 500usa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo