Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

Jan Traxler
Jan Traxler
29. 12. 2014
 15 876

Nastává čas plánování, ale taky bilancování. Než se pustíme do předpovědí na příští rok, je na místě se ohlédnout a zhodnotit, jak moc se naplnila naše očekávání v roce letošním.

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

Podívejme se tedy na mé investiční tipy na rok 2014 a zkusíme je oznámkovat jako ve škole. V navazujícím článku, který vyjde po Novém roce, se s vámi podělím o pár tipů na rok 2015.

-
+8
+

Konec růstu cen akcií

Loňská předpověď: Odhaduji, že se blíží konec růstu na akciových trzích, zejména v USA a v Německu. Prostřednictvím inverzních burzovně obchodovaných fondů (ETF) je možné jednoduchým způsobem spekulovat na pokles hodnoty akciových indexů. Určitou méně rizikovou alternativou mohou být také reverse bonus certifikáty, kde k úspěchu stačí, aby ceny akcií dále nerostly.

Zhodnocení: O tom, že se blíží konec růstu cen akcií, hovořím už druhým rokem. Pauzu si prozatím dávají akcie v Evropě, ale v USA ceny akcií během roku dál rostly. Doporučované inverzní burzovně obchodované fondy byly velmi ztrátové, pokud byly zaměřené na americký index S&P 500. Pomocí reverse bonus certifikátů navázaných na německý index DAX jsme ale několikrát inkasovali zisk kolem desíti procent.

Známka: 3

Index DAX

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

-
+8
+

Vývoj ceny uranu

Zdroj: TradingEconomics; zvětšíte klikem

Těžba uranu

Loňská předpověď: Osobně hodně věřím na střednědobém horizontu jaderné energii. Jsem přesvědčený o tom, že se Japonci na rozdíl od Němců začnou chovat ekonomicky a obnoví provoz v jaderných elektrárnách. Cena uranu posléze začne růst. Na očekávaném růstu ceny uranu lze snadno vydělat nákupem akcií těžařů.

Zhodnocení: Uran patří k mým favoritům delší dobu. A snad se blýská na lepší časy: Japonsko se pomalu vrací k jádru a cena uranu roste. Od června stoupla zhruba o 25 procent. Ceny akcií těžařů uranu nicméně v průměru za rok 2014 ztratily zhruba dvacet procent. Uran je běh na delší trať a nadále patří k mým favoritům.

Známka: 3

-
+8
+

Zlato a těžba zlata

Loňská předpověď:cenou zlata silně manipulují velké banky, takže těžko lze odhadnout její krátkodobý vývoj. Ale věřím, že na střednědobém a dlouhodobém horizontu bude cena investičního zlata opět růst. K investici i zde preferuji akcie těžařů, protože to je s trochou nadsázky investice do zlata s úrokem.

Zhodnocení: Cena zlata je zhruba na stejné úrovni jako na začátku roku, tedy kolem 1200 dolarů za unci. Ceny akcií těžařů zlata v průměru v roce 2014 klesly zhruba o 15 procent. I zlato je běh na delší trať.

Známka: 3

Vývoj cen zlata

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

-
+8
+

Desetiletý dluhopis USA. Výnos do splatnosti v roce 2014

Zdroj: TradingEconomics; zvětšíte klikem

Dolar a americké dluhopisy

Loňská předpověď: Očekávám problémy eura a posílení amerického dolaru. V roce 2014 by se paradoxně mohlo dařit také státním dluhopisům v USA. Úrokové sazby těžko porostou, a pokud na akciových trzích zavládne panika a americká ekonomika bude bojovat s deflací, investoři se vrátí k „bezpečnějším“ dluhopisům.

Zhodnocení: Americký dolar je na vzestupu. V uplynulém roce zpevnil ke koruně zhruba o 13 procent a k euru přibližně o 12 procent. Výnos do splatnosti u desetiletého amerického dluhopisu klesl ze tří na 2,2 procenta. Tržní cena takového dluhopisu tedy stoupla zhruba o osm procent v dolarech, po přepočtu do korun o dvacet procent.

Známka na vysvědčení: 1

-
+8
+

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Káva

Loňská předpověď: Na střednědobém horizontu očekávám růst ceny kávy. Ta v uplynulém roce klesla na nejnižší úroveň za posledních pět let kvůli rekordní úrodě v Brazílii a Kolumbii. V případě méně příznivého počasí začne cena kávy růst. Nikde není psáno, že to bude zrovna v roce 2014. Co je však značně pravděpodobné, že cena kávy už nebude dál klesat.

Zhodnocení: Nepříznivé počasí v Brazílii vyhnalo cenu kávy během prvních čtyř měsíců z 1,15 USD za libru kávy na dva dolary za libru. Pak jsme pozici prodávali. Tato spekulace nám vynesla přes 70 procent.

Známka na vysvědčení: 1

Vývoj cen arabiky

Zdroj: peníze.cz
Zdroj: Peníze.cz
-
+8
+

Vývoj kurzu USD/JPY v roce 2014

Zdroj: Finanzen.net; zvětšíte klikem

Oslabení japonského jenu

Loňská předpověď (doplněná v dubnu): Na střednědobém horizontu spekuluji na oslabení japonského jenu, považuji to za téměř jistou spekulaci. Japonsko nemá na výběr. Buď provede měnovou reformu, nebo – a to je pravděpodobnější – bude dál masivně ředit peněžní zásobu. Tak či tak to povede k dalšímu oslabování měny.

Zhodnocení: Japonská centrální banka na podzim ještě více rozšířila program kvantitativního uvolňování. Extrémně zadlužené Japonsko nemá na výběr, bude muset ředit, ředit a ředit. Japonský jen od srpna oslabil k americkému dolaru zhruba o 17 procent. My jsme na této spekulaci prostřednictvím pákového KO certifikátu vydělali přes 100 procent.

Známka na vysvědčení: 1

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akciedaxdluhopisydolaretfinvesticejaponskojenkávakomodityS&P 500státní dluhopisyuranzlato
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo