Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fotbalové mistrovství: Spása pro investice do Brazílie

Jan Traxler
Jan Traxler
16. 6. 2014
 9 965

Mistrovství světa ve fotbale sníží deficit běžného účtu, pomůže stabilizovat měnu, lehce nakopne HDP a dále pozvedne životní úroveň Brazilců. Proto také věřím brazilským akciím.

Fotbalové mistrovství: Spása pro investice do Brazílie

Ve čtvrtek začalo mistrovství světa ve fotbale. Co do počtu diváků jednoznačně největší sportovní událost roku; hravě strčí do kapsy i zimní olympijské hry v Soči. Investory samozřejmě taková událost svádí k myšlenkám, zda šampionát pomůže brazilské ekonomice, a zda tudíž stojí za to investovat do brazilských akcií. Zvlášť když za dva roky čeká Brazílii další sportovní svátek – letní olympijské hry.

Poslední tři roky ceny akcií klesají

Má selská úvaha byla: Ano, to se musí jistě projevit investicemi do infrastruktury, čili růstem stavebního sektoru, dále růstem spotřebitelského sektoru, nárůstem příjmů z turistického ruchu a tak dál. Proto jsem už někdy před rokem a půl psal o Brazílii jako zajímavé investiční příležitosti. Skutečnost byla však taková, že od té doby poklesly ceny akcií v Brazílii o 15 procent (měřeno indexem MSCI Brazil v amerických dolarech). Z lokálního maxima v roce 2011 zaznamenal tento akciový index propad dokonce o 40 procent.

Zdroj: FINEZ Investment Management

Hlavní „zásluhu“ na tomto propadu má oslabování brazilské měny. Kurz brazilského realu vůči americkému dolaru oslabil od roku 2011 také téměř o 40 procent. Na níž uvedeném grafu je vidět růst amerického dolaru vůči brazilskému realu. V domácí měně ceny brazilských akcií poslední tři roky více méně stagnují. Ovšem zahraničním investorům včetně nás v Česku přinesly brazilské akcie silné ztráty.

Vývoj kurzu brazilského realu (USD/BRL)

Zdroj: TradingEconomics

Roste deficit běžného účtu

Oslabování měny jde ruku v ruce s rostoucím deficitem běžného účtu. Jednoduše řečeno, v posledních letech z Brazílie více kapitálu proudí do zahraničí než ze zahraničí do Brazílie. To znamená, že na měnových trzích roste nabídka brazilských realů a klesá poptávka, měna oslabuje. To pak vede zahraniční investory k tomu, že opouští brazilský trh – a dál se prohlubuje deficit běžného účtu a cyklus se opakuje… Dokud se ho nepodaří zvrátit.

Vývoj bilance běžného účtu brazilské ekonomiky (v USD)

Zdroj: TradingEconomics

V takové sitauci se většinou snaží intervenovat centrální banka: zvyšuje úrokové sazby, aby přilákala zpět zahraniční kapitál. Také brazilská centrální banka k tomu přikročila. Zároveň se tím snaží bojovat s inflací, která zpravidla pod tlakem klesajícího kurzu měny roste (veškeré dovážené zboží totiž zdražuje). Inflace v Brazílii skutečně poslední dva roky trochu stoupla, aktuálně se pohybuje anualizovaná meziměsíční inflace lehce nad šesti procenty.

Vývoj inflace v Brazílii

Zdroj: TradingEconomics

Fotbal nakopne HDP a ukončí oslabování měny

Probíhající mistrovství světa ve fotbale je právě tou událostí, která by měla zvrátit vývoj bilance běžného účtu brazilské ekonomiky a potažmo také ukončit tříleté období oslabování měny. To je jeden z klíčových důvodů, proč očekávám pozitivní dopad mistrovství na brazilskou ekonomiku a proč věřím brazilským akciím. Poslední rok zpomalovalo tempo růstu brazilské ekonomiky. Ale tento trend by se brzy mohl změnit.

Vývoj růstu HDP brazilské ekonomiky

Zdroj: TradingEconomics

Průzkumy ve výrobních sektorech sice naznačují mírný pokles výroby, což mě trochu překvapuje. Výrobní PMI index je aktuálně lehce pod 50 body. To je hranice neutrálního vývoje. Hodnoty nad 50 indikují růst výroby, hodnoty pod 50 naopak pokles výroby.

Vývoj výrobního PMI indexu brazilské ekonomiky

Zdroj: TradingEconomics

Ovšem musíme si uvědomit, že průmysl tvoří pouze 26 procent brazilského hrubého domácího produktu a z toho 13 procent připadá na zpracovatelský sektor. Pět procent HDP připadá na zemědělství a zbylých 69 procent HDP tvoří služby. PMI index v sektoru služeb vykazuje poslední měsíce růst (hodnota nad 50) a MS ve fotbale by k tomu mělo výrazně přispět a tempo růstu zvýšit, i když dopad bude spíš krátkodobý.

Vývoj PMI indexu v sektoru služeb brazilské ekonomiky

Zdroj: TradingEconomics

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Modernizace infrastruktury, turistický ruch… ale také vyšší inflace

Fotbalové mistrovství by tedy v Brazílii podle mého názoru mělo mít pozitivní dopad na ekonomiku. Mělo by lehce nakopnout HDP k rychlejšímu růstu. Mělo by přivést do Brazílie nové investory a zahraniční kapitál. Mělo by vést ke snížení deficitu běžného účtu brazilské ekonomiky a ke stabilizaci (nebo dokonce mírnému posílení) brazilské měny. Kromě toho se také mistrovství světa ve fotbale spolu s olympiádou podepisují na modernizaci infrastruktury, což bývá dlouhodobější investice.

Na druhou stranu má mistrovství krátkodobě za následek vyšší inflaci ve velkých městech, prudce rostoucí ceny nemovitostí a pochopitelně vede i k určité nespokojenosti obyvatel s tím, že by se peníze vložené do budování stadionů mohly investovat jinde. To je samozřejmě pravda. Ale takto „utopené“ peníze by se nakonec Brazílii měly vrátit vyššími příjmy z turistického ruchu a mít pozitivní dopad na vývoj celé ekonomiky, která je jinak v mnoha ohledech v dobrém stavu.

Vývoj reálného HDP na obyvatele v Brazílii

Zdroj: TradingEconomics

Životní úroveň Brazilců roste

HDP na hlavu dlouhodobě roste, ačkoliv poslední tři roky pomalejším tempem. Ruku v ruce s tím rostou i reálné příjmy domácností. A ačkoliv někdo argumentuje, že se rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými, celkově počet obyvatel Brazílie pod hranicí chudoby poslední roky výrazně klesá. Nehledě na to, že z ubytovacích kapacit pro sportovce se také částečně stanou nové domovy pro tisíce lidí ze slumů. Za zmínku také stojí dlouhodobě klesající nezaměstnanost, o které se většině evropských zemí může momentálně pouze zdát.

Vývoj nezaměstnanosti v Brazílii

Zdroj: TradingEconomics

Důležité je také podotknout, že tento dlouhodobě pozitivní vývoj brazilské ekonomiky a s tím spojená rostoucí životní úroveň obyvatel není financována na dluh. Zadlužení veřejného sektoru se na rozdíl od většiny světa nezvyšuje a drží se pod 60 procenty HDP. Na druhou stranu je ale na místě také zmínit, že Brazílie patří k zemím s nejvyššími daňovými sazbami (daň z příjmu fyzických osob 27,5 %, daň z příjmu firem 34 %). Chvályhodné aspoň je, že tyto sazby jsou posledních devět let konstantní. To můžeme Brazílii závidět.

Vývoj zadlužení veřejného sektoru vůči HDP brazilské ekonomiky

Zdroj: TradingEconomics

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Fotbal a akcie

Věřím, že šampionát ve fotbale nakopne brazilské akcie, a to nejen z krátkodobého hlediska díky euforii investorů. Jsem přesvědčený o tom, že mistrovství skutečně pomůže brazilské ekonomice. A budu přát brazilským fotbalistům co nejlepší umístění, aby také stoupla nálada Brazilců a potažmo i spotřeba domácností. Mimochodem spotřebitelská důvěra v Brazílii sice poslední tři roky klesá, ale stále se drží nad hodnotou sto bodů, což znamená, že většina Brazilců stále očekává v příštích šesti měsících pozitivní vývoj ekonomiky.

Vývoj spotřebitelské důvěry v Brazílii

Zdroj: TradingEconomics

Osobně jsem tedy ohledně brazilského akciového trhu pozitivní. V březnu jsem svým klientům posílal doporučení na mimořádnou investici do brazilských akcií ve snaze využít tehdejšího silného propadu cen. Od té doby již stoupla hodnota indexu MSCI Brazil o dvacet procent. A věřím, že ještě dál poroste.

Vývoj akciového indexu MSCI Brazil za poslední rok (v USD)

Zdroj: FINEZ Investment Management

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akciebrazíliecentrální bankaekonomikafotbalhdpinflaceinfrastrukturainvesticekurzy měnmistrovství světanezaměstnanostprůmyslrealstátní rozpočetturismus
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo