Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Velký investiční seriál: Výnosy z investic a daně

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
10. 6. 2014
 47 405

Kolik vám při investování do cenných papírů sebere ze zisku stát? Jak správně investovat, aby to bylo co nejméně? To se dozvíte v dalším pokračování Velkého investičního seriálu.

Velký investiční seriál: Výnosy z investic a daně

Měli jste šťastnou ruku a při investování do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů se vám zadařilo? Erár už natahuje ruku. A nikoli proto, aby vám gratuloval – v té ruce drží růžový formulář přiznání k dani z příjmů. V určitých případech je ale možné dani legálním způsobem uniknout. Povíme si jak.

A pravidla pro danění cenných papírů pro jistotu zopakujeme v hrubých rysech podrobněji, měnila se totiž na začátku letošního roku.

Nevíte, kde začít?

My už tady o výnosech a danění – a vy byste teprve chtěli začít, jen nevíte kde?

Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu
 
800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Kdo vytrvá, neplatí

Zákon o dani z příjmů říká, že příjem z prodeje cenných papírů je od daně z příjmů osvobozen. Ovšem za podmínky, že mezi jeho nákupem a prodejem uplyne stanovená doba – osvobozením od daně chtěli tvůrci zákona podpořit investice, ovšem investice dlouhodobě, ne krátkodobé spekulace. Tento časový nebo daňový test byl do konce loňského roku půlroční. Ministr financí Miroslav Kalousek se ale zasloužil o to, aby se lhůta od začátku roku 2014 prodloužila na celé tři roky.

Hlavním důvodem změny prý bylo nastolení daňové spravedlnosti a znevýhodnění nadměrného a spekulativního způsobu investování. Investoři ani zástupci investičních společností přirozeně moc nesouhlasí. „Prodloužení časového testu má několik dopadů. Předně výběr pro státní pokladnu se tímto opatřením nezvýší, respektive jenom ve velmi malé míře, přičemž zásadním dopadem je zvýšení administrativy pro investory. Jednou z otázek, která byla diskutována, bylo také nezohlednění pohybů v rámci portfolia, kdy investor má své prostředky ve správě u asset manažera, avšak výnosy nerealizuje, ale opět investuje. Prodloužení časového testu tak působí nepříznivě na tyto situace,“ kritizuje legislativní novinku Jana Michalíková, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky. Podle ní by bohatě stačilo, kdyby se časový test prodloužil na jeden rok.

Důležité je však zmínit, že prodloužení časového testu se týká jen cenných papírů nakoupených od 1. ledna 2014. Pro akcie, dluhopisy a podílové listy, které si investoři pořídili ještě před tímto datem, nadále platí šestiměsíční časový test. Odborníci proto očekávali, že by se mohla před koncem loňského roku aktivita investorů na finančních trzích výrazně zvýšit. Týkalo se to ale zejména nákupu akcií, kterých by se prodloužení časového testu mohlo dotknout nejvíce. Investor Jaroslav Šura ale připomíná, že tato změna paradoxně některým váhavým investorům (či spíše spekulantům) pomohla: „Prodloužení časového testu přineslo mnohým investorům na burze velmi slušné zisky. Důvod je jednoduchý: zatímco při čekání na uplynutí šestiměsíčního testu investor leckdy o zisky přišel, tak na uplynutí tříleté lhůty většina spekulantů nečeká a zisky realizuje promptně.“

Konzervativnějším produktům se nákupní horečka vyhnula. „Žádné výrazné aktivity v souvislosti s prodloužením časového testu jsme nezaznamenali. Pro pár investorů to možná byl důvod si s některými investicemi pospíšit, ale byly to spíše výjimky,“ říká Richard Siuda, ředitel prodeje společnosti Conseq, která se zaměřuje především na investování do podílových fondů. Do těch se zpravidla investuje pravidelně a dlouhodobě, takže změna časového testu pro ně nebyla až tak zásadní.

Než si začnete vypočítávat, kolik že to vlastně budete muset ze svých případných zisků státu vyplatit a zda má vůbec v takovém případě investování smysl, je nutné zmínit jednu zásadní věc, kterou ocení především drobní investoři. Pokud totiž v daném roce prodáte cenné papíry „pouze“ za sto tisíc korun a méně, nemusíte si s daní lámat hlavu. Jestliže však stotisícový limit překročíte a zároveň nedodržíte časový test, tak vás před daňovým přiznáním už nic nezachrání.

Velký investiční seriál

I malé peníze si zaslouží velkou pozornost. Pokud už jste zjistili, že jenom šetřit nestačí, a chtěli byste se začít rozkoukávat ve světě investic pro obyčejné lidi, je tu právě pro vás náš nový Velký investiční seriál:

Proč nespoléhat jen na spoření, ale také investovat? Dobré důvody vám v rozhovoru představí Jan Vedral

V pravidelné anketě vám poradí odborníci

Dostáváte dividendy?

Daň z dividendy zůstává

Původní záměr Ministerstva financí byl takový, že prodloužení časového testu na tři roky vynahradí investorům alespoň tím, že zruší daň z dividendy. Když už s tímto opatřením ale začali všichni počítat, prezident Miloš Zeman přišel s názorem, že „zrušení daně z dividendy se týká pouze bohatých a že jde o poslední Kalouskův tunel“. Senát, na kterém daňové změny loni závisely, vyšel prezidentovi vstříc a ke zrušení daně z dividendy nakonec nedošlo. „To, že nebylo zavedeno osvobození od zdanění dividend, by zcela jistě nemělo dopad jenom na bohaté investory, ale i na 1,3 milionu domácností, které mají zainvestováno do investičních fondů, protože původní návrh se vztahoval i na investiční fondy určené široké veřejnosti. Osvobozením od zdanění dividend vyplácených z investičního fondu by se tak v České republice mohl rozvíjet trend viditelný poslední dobou v západní Evropě – častější vyplácení výnosů z fondů drobným investorům,“ lituje promarněné šance Jana Michalíková.

Výjimku při zdanění dividend nemají ani podílové fondy. „Pokud fond vyplatí dividendu, musí ji u zdroje zdanit srážkovou daní patnáct procent bez ohledu na to, komu dividendu vyplácí a bez ohledu na časové testy a podobně. Proto je pro fyzické osoby stále výhodnější držet růstové třídy, které zisk akumulují namísto toho, aby je vyplácely ve formě dividend,“ radí Richard Siuda ze společnosti Conseq.

Daňový koutek

V případě, že investor nedodržel časový test a vydělal přes sto tisíc, musí prodej cenných papírů zahrnout do daňového přiznání. Jedná se o příjmy podle § 10 zákona o dani z příjmu, které se vyplňují v příloze číslo 2 daňového přiznání. Základem daně z prodeje cenných papírů je rozdíl mezi příjmy a výdaji. Příjmem z prodeje cenných papírů je částka, za kterou byly cenné papíry prodány, výdaj je pořizovací cena a dále částka vynaložená v souvislosti s prodejem.

Příjmy z prodeje cenných papírů se zahrnují do příjmů podle §10 jen u těch poplatníků, kteří nezahrnuli cenný papír do svého obchodního majetku podle zákona o daních z příjmů. Poplatníci, kteří cenný papír do obchodního majetku zahrnuli (tedy uvádějí ho ve své daňové evidenci, popř. o něm účtují), zahrnou příjmy z prodeje těchto cenných papírů do příjmů podle § 7 zákona o dani z příjmu (příjmy z podnikání).

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akcieconseqčasový testdaň z příjmůdanědaňové přiznánídividendydluhopisyjaroslav šuramiloš zemanmiroslav kalousekpodílové fondyrichard siudazákon o dani z příjmů
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo