Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Leden: Na finančních trzích mráz

Martin Mašát
Martin Mašát
13. 2. 2014

Máme za sebou první měsíc roku 2014. Armagedon zase nenastal a akciové trhy se nezhroutily, jak předpovídalo plno analytiků, a my mohli sledovat standardní měsíc – chvilku dolů, chvilku nahoru. Co se tedy dělo a jaký vliv to mělo na hodnotu jednotlivých druhů aktiv a vůbec, dalo se na standardních investičních nástrojích vydělat?

Leden: Na finančních trzích mráz

Lednový výsledek: pokles akciových trhů, dluhopisy mírně v plusu, oslabení lokálních měn a další pokles cen komodit. Suma sumárum, dobře na duši může být těm, kteří měli v lednu konzervativnější strategie.

Americká centrální banka posílá akcie dolů

Jeden z hlavních investičních příběhů současnosti dělí akciové trhy zjednodušeně na trhy rozvinutých a nerozvinutých zemí. Akciové indexy rozvinutých zemí mají za sebou extrémně dobrý rok, očekávalo se tedy, že dosavadní raketový růst bude zpomalovat. To se potvrdilo a už v polovině ledna došlo k vybírání předchozích zisků, které ceny akcií stlačilo na hodnoty nižší než na začátku roku (např. akciové indexy v USA, Německu, Francii atd.)

Další důvod pro pokles dodala americká centrální banka Fed, která se po relativně dobrých výsledcích z realitního trhu a trhu práce rozhodla snížit svůj pravidelný přísun peněz na trhy o dalších deset miliard dolarů měsíčně. Na úbytek likvidity reagovali investoři dalším výprodejem rizikovějších investic, tedy prodejem akcií.

Optikou akciových indexů

Trh

Leden

Za poslední rok

S&P 500 (USA)

-3,6 %

19,0 %

DAX (Německo)

-2,6 %

19,7 %

CAC 40 (Francie)

-3,0 %

11,6 %

PX (ČR)

0,2 %

-3,0 %

RTS (Rusko)

-9,8 %

-19,8 %

CECE (střední Evropa)

-6,3 %

-8,8 %

Nerozvinuté trhy

-4,6 %

-4,9 %

Na tento krok ale mnohem víc doplatily nerozvinuté trhy, které jsou kvůli své větší volatilitě a rizikovosti první na odstřel, a tak byla jejich výkonnost v lednu tragická (viz indexy střední Evropy, Ruska a další). Smutné je to, že výkonnost akciových trhů nerozvinutých zemí je tragická už skoro rok a investoři, kteří věřili ve větší výnosy z těchto regionů, dál počítají jen ztráty. Skupině rozvíjejících se ekonomik nepomohla ani akcelerace lokálních problémů v Egyptě, Argentině, Ukrajině, Thajsku…

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Dluhopisy rostou, ale výnosy pořád marné

Z dalších druhů aktiv, která už nějakou dobu netěší žádného investora toužícího po závratných ziscích, jsou komodity, jejichž ceny dlouhodobě klesají. Příčin je několik a je jedno, která má větší vliv, protože většina je pro komodity negativní. Ať je to celosvětové zpomalení růstu ekonomik, utlumený růst cenové hladiny nebo nárůst použití alternativních zdrojů a lepší efektivita při výrobě.

A přesně podle učebnicových pouček: když rostla averze investorů k riziku (doprovázená poklesem akciových trhů) vydělávaly bezrizikové investice, které zastupují kvalitní státní dluhopisy, u nichž jsme v průběhu ledna zaznamenali nárůst cen. Týká se to jak amerických a německých, tak českých státních dluhopisů, jejichž výnosy mírně klesly (ceny rostly). Nicméně výnosy těchto státních dluhopisů jsou na tak nízkých hodnotách, že další případné zisky jsou možné, pouze pokud nastane nějaká významnější krize a s ní související „útěk do kvality“.

Malé měny jsou ještě menší

Abychom neměli my malí investoři život moc jednoduchý, pokračovaly v oslabování také lokální měny vůči dolaru a euru, to znamená, že naše aktiva (koruny, domy, dluhopisy) přepočtená na tvrdé měny mají menší hodnotu. Zkrátka zahraniční dovolená bude dražší, ceny zahraničních (tj. všech) televizí a mobilů půjdou nahoru stejně tak jako cena benzinu. Češi si tímto oslabení měny uměle prošli už v listopadu, takže nyní je už nic nepřekvapí. Příčinou obecného oslabení „malých“ měn jsou, věřte nevěřte, právě kroky nám vzdálené americké centrální banky. Ono totiž plno amerických investic směřovalo do nerozvinutých zemí (ano, i Česko je stále v této škatulce) a nyní, když investorům Fed sebere pár dolarů, tak se tyto investice raději prodají a peníze se pošlou zpět. Což bohužel znamená oslabení lokálních měn. Týkalo se to i střední Evropy, například polský zlotý oslabil o dvě procenta a česká koruna také v lednu ztrácela.

Co očekávat dále? Jaký bude nový příběh? Zapláčou akcioví investoři i v únoru? Nechme to času – odhadovat vývoj finančních trhů na jeden měsíc dopředu není práce pro analytiky, ale spíš pro vykladače karet a hráče v kasinu.

Obecně se dá konstatovat, že extrémně nízké výnosy státních dluhopisů neslibují žádné slušné výnosy, spíš slouží jako únik před rizikem. Co se týče akcií, tak ty bych viděl jako letos preferovanou investici. Při bližším pohledu pak fundamentální faktory hovoří spíš ve prospěch rozvinutých zemí jako například Německo, USA či Japonsko. Dobré bude sledovat Evropskou centrální banku, jak přistoupí k další podpoře růstu eurozóny. Rozvíjející se trhy a jejich měny můžou být nadále pod tlakem kvůli postupnému ukončování americké peněžní expanze, případně kvůli místním politickým třenicím, krizím nebo i válkám. Pod drobnohledem bude i Fed a tempo, jakým bude omezovat podporu ekonomiky. Překvapení oběma směry může přijít z Číny, která má svých problémů v bankovnictví a ekonomice dost a dost. A nezapomínejme na jih Evropy. Ono asi ani Řecko neřeklo poslední slovo…

Autor je vedoucí oddělení investic v Partners Investiční společnosti

Horký investiční tip: pan Bufet, věštec z omáčky, prorokuje

Zimě se letos moc nedaří, a kdyby nebylo tak brzo tma, tak tu máme krásné jaro. Já už vlastně vyhlížím přílet vlaštovek. Přebytek sluníčka, nedostatek sněhu, rezivějící sněžné pluhy mi jasně říkají, že spotřeba dřeva a elektriky na vytápění bude letos malá. A protože vyrobená elektrická energie už přepadává ČEZu z turbín, tak by si mohl trochu odpočinout a přestat zbytečně vyrábět další elektrony. Ušetřené penízky by mohli dostat investoři jako dividendy. Takže má rada je jasná: investujme do ČEZka. Rizikem investice je, že vlaštovky přiletí brzo a bude jich hodně, jejich hejna pak zastíní sluneční elektrárny a elektriky bude naopak málo. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Mašát

Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered... Více

Související témata

akcieakciové indexydluhopisyemerging marketsfedinvesticekorunakurzy měnrozvinuté trhystátní dluhopisyzlotý
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo