Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bohatství přes kopírák: Investujte podle miliardářů

Aleš Tůma
Aleš Tůma
26. 11. 2013
 15 965

V USA spustili nový index sledující investice vybraných miliardářů. Je dobrá strategie „obšlehnout“ Buffetta a spol.?

Bohatství přes kopírák: Investujte podle miliardářů

Novinky.cz nedávno přinesly bombastický titulek: Miliardáři větří drtivé zhroucení trhů a zbavují se akcií. Velcí investoři prý ztrácejí víru v americkou ekonomiku a zbavují se akcií. Text byl ovšem pouhým překladem propagačního článku z jednoho amerického serveru, který byl zase reklamou na jakýsi investiční newsletter.

Kdyby si redaktor Novinek zprávu ověřil aspoň za pomoci Google, zjistil by, že prakticky stejný článek vyšel už před rokem. A také že Buffettův holding Berkshire Hathaway sice nějaké akcie prodává, ale jiné zase kupuje. Zkrátka dělá to, co vždycky. V posledním čtvrtletí přikoupil například Exxon Mobil.

„Věštce z Omahy“ a další úspěšné investory, jako jsou John Paulson či Carl Icahn, teď budou moci i drobní investoři snadněji kopírovat, slibuje nový index nazvaný iBillionaire. Ten sleduje třicet velkých firem vážených podle toho, jak jsou populární v portfoliích investičních legend. Momentálně mají největší váhu banka Wells Fargo a Apple. V deseti největších pozicích je dohromady víc než polovina portfolia.

Zvětšíte klikem. Původní verze zde

Na to nemáš

Je kopírování miliardářů způsob jak zbohatnout? Možná ano, ale je tu několik háčků. Hlavní problém je zjistit, kdy co daný „guru“ koupil. Informace o transakci je často k dispozici se zpožděním, takže kdo se chce opičit, může kupovat už za úplně jinou cenu. I nový index se řídí jen podle výkazů, které institucionální investoři poskytují americkému regulátorovi (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) zpětně za každý kvartál.

Seznam akcií z formuláře pro SEC navíc neříká mnoho o záměru investora: jestli má jednoduše „dlouhou“ pozici nebo drží nějaký derivát, kterým má investici „zahedžovanou“ a podobně.

Fikanější obchody drobný investor – i s burzovně obchodovaným fondem navázaným na nový index– těžko napodobí. Například Buffettovu půjčku Goldman Sachs během finanční krize výměnou za preferenční akcie s desetiprocentní dividendou a právo na další akcie. Toto právo mimochodem Buffett letos se ziskem uplatnil.

Zkrátka obchod jako z vtipu vpravo.

Buffetta kopírujte

Mimochodem, myšlenka miliardářského indexu není tak docela nová. Burzovně obchodované fondy kopírující různé guru už existují, jeden takový se dokonce obchoduje pod symbolem GURU. Za poslední rok překonal S&P 500 o více než 14 procent. Samozřejmě platí, že minulé výnosy nejsou zárukou budoucích.

Jaký je tedy závěr? Měli by se investoři plánovanému fondu navázanému na miliardářský index obloukem vyhnout? Ne nutně. Burzovně obchodovaný fond je pořád nízkonákladový produkt. Portfolio sestavené podle iBillionaire bude sice poněkud koncentrované, ale to je konec konců fond sledující třeba Dow Jones Industrial Average také. Investor tedy dostane vcelku použitelný fond prestižních akcií, jen s trochou marketingového pozlátka.

Chybou by ale bylo čekat nějakou zářnou nadvýkonnost. Nový index uvádí za posledních osm let hypotetickou průměrnou výkonnost 11,8 procent ročně oproti 4,5 procentům na S&P 500. Simulované výsledky investičních strategií mají tu nepříjemnou vlastnost, že se v realitě často rozplynou.

Pokud věříte konkrétně Buffettovi, přímočařejší sázka je koupit si rovnou akcie Berkshire. Možná je ale ještě lepší způsob, jak jít v jeho stopách. Buffett trávil hodiny, dny a týdny studiem účetnictví firem a vybíráním investic dlouho před tím, než se většina čtenářů tohoto článku narodila. To se vám asi zopakovat nepodaří, ale můžete napodobit jeho pevné nervy a disciplínu. Tady je pár (volně přeložených) rad a citátů:

Bude mít „miliardářský index“ úspěch?

  • „Nespořte, co nespotřebujete. Spotřebovávejte, co neuspoříte.“
  • „Bojte se, když jsou ostatní chamtiví, a buďte chamtiví, když se ostatní bojí.“
  • „Život jako sněhová koule. Důležité je najít mokrý sníh a dostatečně dlouhý kopec.“
  • „Isaac Newton nám dal zákony pohybu. Ale jeho talent se bohužel netýkal investování: prodělal balík na bublině South Sea Company. Kdyby ho tato zkušenost neranila, možná by býval objevil čtvrtýNewtonův zákon: Výnosy investorů klesají úměrně jejich aktivitě.“
  • „Proč neinvestovat všechno do firmy, která se vám líbí? Všeho moc škodí.“
  • „Investujte jen do něčeho, co by vám nevadilo držet, kdyby trh byl deset let zavřený.“

O Buffettovi byla sice napsána spousta knih a je to zajímavé čtení, stejně jako jeho výroční dopisy akcionářům Berkshire. Ale jádro vlastně není o moc složitější než ony triviálně znějící citáty. Vyhnout se základním chybám ve finančním plánování je víc než polovina úspěchu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

akcieappleberkshire hathawaydow jones industrial averageetfgoldman sachsjohn paulsonS&P 500SECwarren buffettwells fargo
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo