Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dluhopisové fondy: Nejistá hra na jistotu

Martin Mašát
Martin Mašát
6. 11. 2013
 5 217

Dluhopisové fondy zažily loni svou chvilku slávy. Jejich výkonnost přesáhla hravě deset procent. Na konzervativní investici slušný výkon, ale co dál?

Dluhopisové fondy: Nejistá hra na jistotu

Ceny dluhopisů rostly, výnosy šly dolů. Vydělali na tom především konzervativní investoři, řekněme třeba ti, kteří uložili své peníze do českých dluhopisových fondů. Mezi ně patřily například také penzijní fondy a pojišťovny. A pak na všeobecném poklesu výnosů vydělali i lidé, kteří si pořídili v poslední době hypotéku nebo refixovali její sazbu.

BYDLETE S NÁMI!

Z každého půjčeného milionu vám můžeme ušetřit až 150 tisíc korun.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Ale zpět k podílovým fondům s bezpečnými státními dluhopisy. Jejich výnosy se dostaly na rekordně nízké úrovně (a ceny tedy na rekordně vysoké). Koupili byste si státní dluhopis na pět let s výnosem jedno procento ročně (v Německu se výnosy krátkodobých státních dluhopisů dostaly dokonce pod nulu)? Asi to není to pravé ořechové. A to nehovoříme o poplatcích za správu fondů. Ale co když půjdou výnosy ještě níž a ceny dluhopisů poletí dál nahoru a hodnota příslušných fondů jakbysmet?

Podívejme se, jaké faktory by mohly ceny dluhopisů ovlivnit, a kam se tedy můžou v nejbližších měsících či spíše letech nejpravděpodobněji vydat dluhopisové fondy a také výnosy dluhopisů či úroky z hypoték.

Zdroj: GolemFinance, Peníze.cz

Proč by výnosy mohly dál klesat

Jaké jsou hlavní příčiny nízkých výnosů:

  • stagnující ekonomiky (a nemluvím jen o Česku, ale také třeba o USA a Evropské unii, klasický případ je Japonsko),
  • neexistence inflace,
  • nebývalé omezování veřejných rozpočtů a
  • nepřetržitý tisk peněz (lhostejno, jestli je cílem centrálních bank dál snížit úroky, ochránit bankovní sektor nebo najít ztracenou inflaci).

Tyto (a jiné) okolnosti stlačily v posledních pár letech tržní výnosy k bezprecedentně nízkým hodnotám. Samozřejmě, každé minimum se může posunout ještě níž. Už byla řeč o Němcích, kteří prokázali, že nula zde není dno.

Co se bude s výnosy dluhopisů dít dál, sice nikdo nemůže stoprocentně říct, ale… Ke zmíněným faktorům, které tlačí výnosy dolů, zkusme přidat následující:

  • zpřísňování regulace nutí investory kupovat bezpečné státní dluhopisy za každou cenu;
  • výnosy klesají u všech aktiv, a tak není úniku;
  • omezení veřejného zadlužení bude znamenat méně dluhopisů
  • a podobně.

Proč by to mohlo být naopak

Každá mince má ovšem dvě strany, a tak musíme spravedlivě hledat i síly, které by mohly trend otočit.

Po letech fiskální restrikce se čím dál víc států odhodlává trochu zmírnit svojí šetřicí mánii a začít víc utrácet; resuscitovaný bankovní sektor začíná opět poskytovat úvěry a otevře své přecpané trezory. Také různí analytici pomalu předpovídají vyšší budoucí růst. Pokud se tedy postupně finanční trhy přepnou a začnou očekávat růst ekonomik případně inflace, pak myslím, že dnešní nízké výnosy jim budou málo. Budou se zbavovat bezpečných státních dluhopisů a vyměňovat je za jiná aktiva. Můžeme tedy čekat pokles jejich ceny – a růst výnosů, růst úroků z hypoték, pokles hodnoty dluhopisových fondů.

Významnou roli hraje také blížící se ukončení onoho slavného pumpování peněz do ekonomiky v USA. I to by snížilo poptávku po dluhopisech. Situace v Evropě je sice trochu jiná, ale svým způsobem podobná a pouze o pár měsíců proti Americe opožděná. Zde se zatím o ukončení monetární expanze nemluví, ale není důvod se domnívat, že se také Evropa postupně z krize nevymaní a že výnosy dluhopisů nezačnou být investorům příliš nízké.

Jste investor konzerva?

Ve kterém příběhu chcete hrát?

A co u nás? Výnosy klesají už skoro 15 let od české finanční krize. Ještě loni měly dluhopisové fondy dvouciferné výkonnosti. Situace je opět podobná té v eurozóně, ale kvůli otevřenosti naší ekonomiky musíme počkat, až nastartuje Evropská unie.

Osobně se mi zdají zatím silnější argumenty pro růst výnosů dluhopisů (pokles jejich cen), což by znamenalo pokles cen dluhopisových fondů. Proto bych investorům, kteří preferují konzervativní investice nebo mají krátký investiční horizont, doporučil vyhnout se dluhopisovým fondům a nízké riziko hledat v jiných produktech. Například spořicí účty, kde jsou vklady do cca 2,5 milionu korun pojištěny a které mají velmi dobrou likviditu. Vcelku solidní bezpečnou investicí byly i „Kalouskovy“ státní dluhopisy, které nabízely na státní účet výnosy odtržené od reality.

A co vy? Přikloníte se k opačnému názoru a vsadíte na příběh, ve kterém ceny dluhopisů a hodnota vaší investice v dluhopisovém fondu porostou?

Rozsoudí nás pochopitelně trh, podstatné totiž je, pro který příběh se rozhodne on.

Autor pracuje jako manažer portfolií v Partners

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Mašát

Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered... Více

Související témata

dluhopisové fondydluhopisyevropahypotékyinflaceinvesticepodílové fondystátní dluhopisyúrokové sazbyusa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo