Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor na žraloky

František Mašek
František Mašek
23. 9. 2008

Akciové trhy čeká po záchranném plánu americké vlády a omezení spekulativních obchodů na pokles ve Velké Británii, USA a Německu další „týden pravdy“.

Pozor na žraloky

Po divokém růstu akcií v závěru minulého týdne řada evropských akciových trhů včetně českého na počátku tohoto týdne ztrácela. Podobný vývoj není ostatně po čtyř, šesti, ale také třeba téměř dvanáctiprocentním přírůstku pražské burzy nijak překvapivý.

Nic na něm nezměnil ani zákaz obchodů s akciemi bank a finančních institucí na třech významných trzích: ve Velké Británii, v USA a také v Německu. Jen dokazuje, že překonání současných potíží na finančních trzích nebude snadné.

V případě evropských akciových trhů zdůvodnila agentura Bloomberg jejich pokles čekáním na další detaily plánu americké vlády na vyvedení špatných aktiv z bilancí některých bank a jiných finančních institucí do obdoby naší někdejší „Konsolidační banky“ v celkové hodnotě až 700 mld. dolarů.

Za poklesem akcií v USA  – tamější indexy aktuálně ztrácejí dvě a více procent - zase podle Bloombergu stojí výrazná ztráta regionálních amerických bank v reakci na doporučení analytiků, aby se investoři zbavili těchto titulů a ztráty automobilek.

Šly banky i proti sobě?

K prudkému růstu trhů koncem minulého týdne výrazně přispěl zákaz tzv. obchodů na krátko, který se týká bankovních a finančních titulů,“ řekl Finmagu Jaroslav Krabec, který řídí hedgeový fond Wood and Company, zaměřený na střední a východní Evropu. Podobné transakce provádějí především právě hedgeové fondy, ale také správci majetku (asset manažeři) bank či dalších finančních institucí.

Nepřispěli tedy v případě vidiny zajímavého zisku v některých případech paradoxně někteří z nich k poklesu kurzu akcií vlastní nebo jiné banky? „To nikdo neví, zcela vyloučit to však nelze,“ řekl rovněž Krabec, který v minulosti řídil Český akciový fond ING.

Zavírání krátkých pozic se podle agentury ČTK v USA, Velké Británii a v Německu zatím vztahuje jen na akcie vybraných finančních institucí. Pokud by tento zákaz nepomohl, může být rozšířen na akcie všech finančních institucí, v nejhorším případě na všechny akciové tituly, s nimiž se obchoduje na veřejných trzích.

Nám blízké Německo zakázalo podle téhož zdroje obdobné transakce s akciemi Deutsche Bank, Commerzbank, Deutsche Postbank a Aareal Bank, dále pojišťoven Allianz, Hannover Re, Munich Re a AMB Generali, ale také Deutsche Boerse, MLP a Hypo Real Estate Holding.

„Podobné opatření je věcí regulátora, tedy ČNB. Ten zatím žádný takovýto zákaz pro obchodování na pražské burze nevydal,“ řekl Finmagu mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. Kontrola takovýchto transakcí by podle něj byla problematická.

Pomůže tento překvapivý zákaz k oživení amerického, britského a německého trhu a následně i dalších akcií, zmítaných dosud finančními problémy? Ze složení aktiv, která spravuje zmiňovaný fond Wood and Company vyplývá, že je jeho portfoliomanažer vcelku optimistický. Tzv. net long pozice fondu činí podle Krabce 30 %, což znamená, že dlouhých pozic, spekulujících na růst je přesně o tolik více než „short pozic“, sázejících u vybraných titulů na pokles trhu.

Po výrazném poklesu cen komodit, s nimiž se svezla cena elektřiny, přitom Krabec znovu věří akciím ČEZ, za zajímavý titul považuje kvůli stabilitě a dividendě také Telefóniku O2, díky dobrým výsledkům pokládá za atraktivní rovněž IT společnost Asseco Poland (její součást patří bývalé PVT).

Lze si než přát, aby byli optimističtí i další správci fondů či peněz a nebylo tak třeba zákaz short-sellingu rozšířit na další tituly a aby byl v případě bank či dalších titulů naopak brzy odvolán, což by svědčilo o tom, že se trhy vracejí do normálních kolejí...

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo