Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie: Česko mezi elitou (aspoň trochu)

Jan Traxler
Jan Traxler
16. 9. 2013

Společnost STOXX jako první velký tvůrce burzovních indexů přeřadila Českou republiku z rozvíjejících se trhů (emerging markets) do rozvinutých trhů (developed markets). Na oslavy je ale ještě příliš brzy. Podle MSCI jsme stále teprve „ve vývinu“.

Akcie: Česko mezi elitou (aspoň trochu)

Koncem srpna se v českých médiích objevila nenápadná zpráva, že společnost STOXX zařadí akcie ČEZ a Komerční banky do indexu STOXX Europe 600. Mimochodem, většina médií mylně uváděla STOXX Euro 600, žádný takový index neexistuje, a kdyby existoval, pak by se jednalo o 600 největších veřejně obchodovatelných firem v eurozóně, kam Česká republika nepatří, protože jsme doposud nezavedli euro. Správný název indexu je STOXX Europe 600, je kalkulován z akcií šesti stovek největších firem v rozvinuté Evropě. 

Vývoj akciového indexu STOXX Europe 600

STOXX 600

Zdroj: FINEZ Investment Management 

Podle společnosti STOXX je Česko rozvinutý trh

Vstup mezi tuto „širší evropskou elitu“ si firmy ČEZ ani Komerční banka nezasloužily tím, že by stoupla jejich tržní kapitalizace. Podle tržní kapitalizace by do indexu patřily dávno. Zařazení do tohoto indexu je výhradně důsledkem nové klasifikace České republiky. Společnost STOXX jako první velký tvůrce burzovních indexů přeřadila Českou republiku z rozvíjejících se trhů (emerging markets) do rozvinutých trhů (developed markets).

Zařazení do indexu STOXX Europe 600 je pro české firmy samozřejmě poctou, ale hlavně by mohlo trochu podpořit poptávku zahraničních investorů po těchto akciích. Pro některé fondy a burzovně obchodované fondy (ETF) totiž index STOXX Europe 600 slouží jako benchmark. Tyto fondy pak upravují své portfolio tak, aby bylo co nejvíce v souladu s benchmarkem. Možná právě to nyní stojí za růstem ceny akcií ČEZ v posledních dvou týdnech. Od začátku září stoupla hodnota akcií ČEZ skoro o 20 procent. Jak ale můžeme vidět na následujícím grafu, to je jen malá náplast na předchozí dlouhé období poklesu, které trvá víceméně už od roku 2007.

Vývoj ceny akcií ČEZ na pražské burze

ČEZ 5 roků Zdroj: Peníze.cz

Osobně si ale myslím, že za růstem ceny akcií ČEZ budou stát jiné faktory, protože index STOXX Europe 600 nepoužívá jako benchmark zas až tolik fondů, Využívají ho zejména drobnější burzovně obchodované fondy. Navíc zařazení do indexu je účinné až od 23. září. Nicméně i tato zpráva mohla v investorech vyvolat určité naděje růstu a podpořit poptávku po akciích ČEZ a Komerční banky.

A co S&P Dow Jones a MSCI? Dočkáme se uznání?

Klíčové ovšem bude, jestli se Česká republika dočká nové klasifikace také od dalších tvůrců burzovních indexů. Odhaduji, že brzy bude následovat přeřazení do koše rozvinutých trhů v rodině indexů S&P Dow Jones. Skutečným důvodem k oslavě ale bude až reklasifikace od společnosti MSCI a zařazení do indexu MSCI Europe. Tento index je mezi fondy zdaleka nejpoužívanější, sledují ho například fondy Franklin Mutual European, ING Invest European Equity nebo Parvest Equity Best Selection Europe.

Zařazení do indexu MSCI Europe by zcela jistě přineslo zajímavý kapitál na pražskou burzu a pomohlo nejen akciím ČEZ a Komerční banky, ale celému českému trhu. Na takovou chvíli si ale asi budeme muset ještě pár let počkat. Společnost MSCI používá trochu tvrdší kritéria než S&P a STOXX.  Momentálně nejsme ani na seznamu čekatelů, kde figuruje pouze Korea a Tchaj-wan. Nicméně i tak dnes můžeme hrdě říkat, že Česká republika úspěšně absolvovala první krok na cestě mezi rozvinuté trhy, i když jsme pro většinu světa stále jen „banánová republika“. Věřím, že index STOXX Europe 600 je první vlaštovka a časem budou následovat další indexy.

Autor je privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akciečezemerging marketsFranklin Mutual EuropeanING Invest European Equityinvesticekomerční bankamsciMSCI EuropeParvest Equity Best Selection Europepodílové fondypražská burzarozvíjející se trhyrozvinuté trhys&p dow jonesstoxxSTOXX Europe 600
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo