Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ta spekulace bolela: Ceny ropy se vracejí k normálu. Až příliš pomalu

Jan Traxler
Jan Traxler
5. 8. 2013

Přes dva roky byla evropská ropa Brent dražší než americká ropa WTI, v jednu chvíli dokonce až o 28 procent. Nyní se vše vrací do normálu. V minulém týdnu na chvilku klesl rozdíl mezi oběma typy ropy téměř na nulu.

Ta spekulace bolela: Ceny ropy se vracejí k normálu. Až příliš pomalu

Koncem loňského roku jsem upozorňoval na velmi zvláštní a z historického pohledu bezprecedentní situaci – ropa Brent byla výrazně dražší než ropa WTI. Přitom lehká sladká ropa typu WTI (West Texas Intermediate) je kvalitnější než severomořská ropa typu Brent. Texaská ropa obsahuje méně síry a má nižší hustotu. Díky tomu je její zpracování levnější a je standardně víc ceněná než ropa, která obsahuje víc „nečistot“.

Ovšem v roce 2011 došlo na komoditních trzích ke zvláštnímu vychýlení. V USA se začala rozmáhat těžba ropy z břidlic, objem těžby v USA rychle rostl a americké rafinerie nestačily veškerou vytěženou ropu zpracovávat. Hromadila se tedy v zásobnících a těžařům nezbylo nic jiného, než jít s cenou dolů, pokud vůbec chtěli ropu prodat.

Naproti tomu v Evropě poslední roky klesal objem těžby ropy ze Severního moře. A tak se se cena americké a evropské ropy začaly silně rozcházet.

Historický vývoj ceny ropy v USA (WTI) a v Evropě (Brent)

Zdroj: FINEZ Investment Management

Rozdíl v cenách se snižuje

Teď se věci pomalu vracejí do normálu. Americké rafinerie navyšují zpracovatelské kapacity. Hlavní ropný uzel Cushing v Oklahomě hlásí poslední tři měsíce pokles zásob, ačkoliv denní produkce ropy v USA dosáhla v červenci 7,56 milionů barelů, což je nejvíc od roku 1990. Ropa z břidlic spasí Ameriku, Spojené státy americké budou dovážet méně a méně ropy a za pár let si možná vystačí s vlastními zásobami. Nicméně pro vývoj ceny ropy WTI je hlavně podstatné, aby rafinerie stíhaly domácí produkci ropy zpracovávat. Teď vše nasvědčuje tomu, že převis nabídky nad poptávkou na americkém trhu s ropou brzy zmizí. Díky tomu se cena ropy WTI přibližuje zpět k cenové úrovni ropy typu Brent.

V pondělí 22. července se cenový rozdíl mezi ropou Brent a WTI na chvíli snížil na pouhých deset centů. Pak se ovšem opět zvýšil zhruba na tři dolary za barel, tedy přibližně tři procenta ve prospěch ropy typu Brent. Možná ale už nebude dlouho trvat a situace se obrátí ve prospěch ropy typu WTI. Na prvním grafu to vzhledem k malému měřítku není dobře vidět, ale jak již byla řeč v úvodu článku, americká ropa typu WTI je kvalitnější než Brent a až do roku 2007 byla také v průměru o sedm procent dražší než Brent. Vývoj cenového spreadu můžeme lépe vidět na následujícím grafu.

Procentuální rozdíl ceny ropy v USA (WTI) a v Evropě (Brent)

 

Zdroj: FINEZ Investment Management

Zdánlivě snadný výdělek skončil velkou ztrátou

Na první pohled se zdá, že na tomto vychýlení cen šlo snadno vydělat. To jsem si před dvěma roky také říkal: „Tahle anomálie se musí časem vrátit do normálu.“Ovšem ropa mě tentokrát převezla. V rámci aktivní správy investic jsme s některými klienty začali spekulovat na pokles spreadu již v roce 2011. A to byla chyba. Návrat do normálu trval příliš dlouho, takže naše pozice kvůli rolování kontraktů rychle upadaly do ztráty.

Na konci loňského roku jsme pozice navýšili a uveřejnili tuto spekulaci jako prosincový investiční tip FINEZ Research formou alfa certifikátu. Tady už bylo načasování lepší. Kdo si na normalizaci spreadu vsadil koncem loňského roku, může nyní realizovat zisk kolem 25 procent. S klienty aktivní správy jsme ale uzavírali veškeré pozice již na jaře s celkovou ztrátou ze spekulace v průměru kolem 40 procent.

Tím chci na vlastním neúspěchu poukázat na dvě věci:

  • Správné načasování investice hraje někdy klíčovou roli.
  • Spekulace s komoditami jsou velmi zrádné a rizikové, i když se mnohdy jeví jako snadná záležitost.

Autor je privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

 

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

brentbřidlicová ropaceny ropyinvesticerolováníspekulacewti
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo