Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Příšerky s.r.o. - zaručeně výhodná investice?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
26. 6. 2013

Loňská novela zákona o dluhopisech výrazně zjednodušila jejich vydávání. Z pohledu snižování byrokratické zátěže firem dobrá zpráva. Investoři by ale měli bedlivěji studovat, co se vlastně chystají koupit.

Příšerky s.r.o. - zaručeně výhodná investice?

Na úvod drobná vsuvka: V diskuzi pod článkem kolegy Tománka o investičních chybách nám jeden čtenář vyčítá, že jsme si vytyčili za úkol odradit co nejvíce klientů od investování. Či jim snad dokonce „nacpat“ pojištění. Právě naopak! Čím více čtenářů se začne o investování zajímat, tím lépe. Některé články vyznívají možná škarohlídsky, ale důvod je jednoduchý. Denně se setkáváme s tím, že investoři pro stromy nevidí les. Například se jim rozsvítí oči při slibu vysokého „garantovaného“ výnosu, ale už nezkoumají kvalitu oné garance. Velká část Čechů je až extrémně konzervativní. Na druhou stranu existuje skupina investorů, která se snadno nechá získat na vysoce spekulativní obchody. Vzácné případy mohou dokonce spadat do obou skupin. 

Rýpavé články tedy mají jediný cíl. Upozornit čtenáře, že by měli brát v úvahu výhody i nevýhody zamýšlené investice, posuzovat portfolio jako celek, mít určitý finanční plán, atd. Zní to triviálně, ale triviální to není. Teď už však zpět k tématu. 

Nové emise na obzoru

V závěru loňského roku firmy využívaly mimo jiné končící daňové výhody pro dluhopisy s korunovou nominální hodnotou a na trhu se objevila řada nových emisí. Z těch mediálně známějších jmenujme třeba Leo Express. Teď se zdá, že se spouští další vlna. Zájem firem podpořilo i to, že se v určitých případech nemusí zatěžovat sepisováním sáhodlouhého prospektu emise a postačí stručné emisní podmínky. 

Rozhodně nepatřím mezi příznivce všemožných regulací a omezení byrokracie je chvályhodné. Firmy budou mít o něco snadnější přístup k financování, což je koneckonců dobře i z makroekonomického pohledu. Zároveň to ovšem vytváří nová rizika pro investory. Některé z nových emisí jsou totiž poněkud bizarní. 

Úvěrový žralok si půjčuje. Zn.: levně

Uveďme jako příklad jistou úvěrovou společnost, která nabízí pětileté dluhopisy s fixní sazbou 6 %. Emisní podmínky mlčí o hospodaření firmy, je tedy třeba zapátrat v obchodním rejstříku. Ani tam ale odpověď nenajdeme. Společnost vznikla teprve v roce 2011 a hospodaření za rok 2012 zatím v rejstříku nezveřejnila.

Firma se zabývá poskytováním nebankovních půjček, a to ne jen tak ledajakých, ale rychlých on-line půjček s RPSN od lidových 3752 procent až po stěží uvěřitelných 23236 procent (dlužník si půjčí 2000 kaček a za 16 dní vrací 2540). Sazby jsou přehledně uvedeny na webu firmy a dlužníci vědí, do čeho jdou. Přesto tento typ podnikání nebudí zrovna důvěru. Eufemisticky řečeno.

Tedy rekapitulace: jde o malou společnost bez historie, bez informací o hospodaření, míře zadlužení před a po emisi dluhopisů atd., navíc v poměrně rizikovém oboru. Závazky z dluhopisů také nejsou kryty žádným zajištěním. 

Odpovídá tedy sazba 6 % p.a. podstoupenému riziku, když si za podobné sazby půjčovaly i zavedenější, větší a transparentnější firmy? Zřejmě ani zdaleka. 

Diverzifikace bez legrace

I v případě solidnějších nabídek by investoři neměli zapomínat na diverzifikaci. A také na nízkou likviditu investice. Sekundární trh s dluhopisy je v ČR polomrtvý a pro malé emise to platí dvojnásob. V případě potřeby se může podařit dluhopis prodat jen s velkými náklady, případně vůbec. Je tedy vhodné počítat s držením do splatnosti.

Ještě k šestiprocentním úrokům - srovnatelný nebo dokonce vyšší výnos do splatnosti nabízejí i fondy zaměřené na high-yield dluhopisy. Kreditní riziko je tu samozřejmě také, ale fondy jsou diverzifikované mezi desítky, někdy i stovky firem. Krach jednoho emitenta tedy má zanedbatelný dopad na hodnotu investice. Výběr a analýzu hospodaření emitentů navíc mají na starosti profesionálové.

Takové fondy se mírou svojí kolísavosti blíží akciím. V případě zmíněného dluhopisu kolísání investor nevidí, protože neexistuje tržní cena. Jenže to zdaleka neznamená, že to není riziková investice. Právě naopak.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

diverzifikacedluhopisyhigh yield dluhopisyinvesticekorporátní dluhopisynebankovní půjčkyRPSN
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo