Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Korejsko-japonská hospodářská válka přitvrzuje

Jan Traxler
Jan Traxler
4. 3. 2013

Korejské výrobky se dnes prodávají víc než japonské. Ale Japonsko to tak nehodlá nechat. Vsadit na japonské akcie?

Korejsko-japonská hospodářská válka přitvrzuje

Před třiceti lety u nás nikdo neznal žádnou korejskou značku. Ještě v devadesátých letech byly korejské výrobky proslulé jako největší šmejdy. Naopak nejvyšší punc high-tech kvality měla japonská elektronika. Dnes je korejská firma Samsung největším světovým výrobcem mobilů, každá druhá česká domácnost má doma televizi korejské značky Samsung nebo LG a po českých silnicích už jezdí víc korejských aut značky Hyundai a Kia než japonských automobilů Toyota, Mazda, Honda či Nissan.

Korea: boom díky slabé měně

Za nevídaným rozkvětem korejské ekonomiky stojí celá řada faktorů. Ten nejzásadnější však bývá často opomíjen. Korea se během posledních let proměnila v jednoho z hlavních světových exportérů automobilů a elektroniky. Svůj díl do značné míry ukousla na úkor Japonska. V tomto směru korejské ekonomice významně pomohla slábnoucí měna. Díky slabší měně jsou totiž v zahraničí korejské výrobky levnější než japonské a korejské firmy se mohou i tak chlubit vyšší ziskovou marží.

Korejský won se za uplynulých třicet let propadl na čtvrtinu své hodnoty. Od roku 2007 do roku 2012 oslabil vůči japonskému jenu téměř o 50 procent. Není proto vůbec divu, že právě v tomto období se korejských firmám začalo nebývale dařit, zatímco japonské firmy jako Panasonic nebo Sony se dostaly do ztráty.

30 let korejský won oslaboval, obrací se trend?

Won a jen 

Zdroj: Mauldin Economics, Bloomberg

Japonsko vrací úder, kurz jenu oslabuje

Jenomže nový japonský premiér Šinzó Abe to tak nehodlá nechat. Okamžitě po nástupu do funkce začal ostře kritizovat dosavadní „laxní přístup“ japonské centrální banky a vydobyl si rozšíření programu kvantitativního uvolňování a změnu přístupu centrální banky s cílem rozdmýchat inflaci a výrazně oslabit kurz japonské měny. Kurz japonského jenu skutečně poslední měsíce výrazně oslabuje. Od listopadu již ztratil k americkému dolaru 15 procent. Také vůči korejskému wonu oslabil ve stejném období zhruba o 16 procent. Uvidíme, jaká bude reakce korejské centrální banky. Možná budeme svědky velmi ostré měnové války.

Hodnota jednoho dolaru v japonských jenech (kurz USD/JPY)

Dolar a jen 

Zdroj: Bloomberg

Dlouhodobé vyhlídky Japonska: negativní

Abych byl upřímný, jsem sám velmi zvědavý, jak se japonské ekonomice v příštích deseti letech povede. Dlouhodobě moc růžové vyhlídky nemá. Nejenže je s veřejným dluhem ve výši 219 procent HDP vůbec nejzadluženější zemí na světě (pro srovnání korejský veřejný dluh činí 34 procent HDP), ale Japonci také patří k nejrychleji stárnoucím populacím s věkovým mediánem 45 let a negativním ročním přírůstkem obyvatelstva.

Po mnoha letech nyní z japonského důchodového systému víc lidí vybírá, než do něj vkládá peníze. Japonská vláda má tudíž rázem potíže financovat deficit státního rozpočtu prodejem dluhopisů. A tak japonské centrální bance nezbývá nic jiného, než monetizovat japonský dluh – čili kupovat dluhopisy nově vytvořenými penězi. To nyní po třiceti letech vede k oslabování japonské měny.

Krátkodobě mají japonské akcie důvod růst

Slabší kurz jenu by mohl japonské ekonomice výrazně pomoct. Japonské exportně orientované firmy mají šanci vrátit se do zisků. A když budou profitovat japonské firmy, poteče také mnohem víc peněz do státní pokladny. Nicméně nemůžu se zbavit dojmu, že stéblo, kterého se tu tonoucí chytá, nevydrží. Dlouhodobá perspektiva zůstává velmi negativní. Avšak krátkodobě by Japonsko mohlo příjemně překvapit.

Vývoj hodnoty indexu Nikkei 225

Nikkei 

Zdroj: Peníze.cz

V článku Do čeho investovat v roce 2013 jsem zmiňoval japonské akcie jako jeden ze spekulativních tipů na tento rok. Od začátku roku stoupla hodnota indexu japonských akcií Nikkei 225 o jedenáct procent. Mnohým akciím se dařilo ještě lépe. Kupříkladu akcie firmy Panasonic zhodnotily o 20 procent a cena akcií firmy Sony stoupla od začátku roku dokonce o 30 procent. Nyní visí ve vzduchu korekce, ale věřím, že v druhé půlce roku japonské akcie dále posílí podpořeny lepšícími se hospodářskými výsledky.

Autor je privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

 

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akciecentrální bankyjaponskojenkoreaměnová expanzeveřejný dluhwon
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo