Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investování do komodit: vyberte si fond

Martin Tománek
Martin Tománek
21. 2. 2013

První díl miniseriálu o komoditách se věnoval diskusi, jestli vůbec do komodit investovat. Ve druhém jsme nastínili způsoby, jak do nich investovat lze. Závěrem se podíváme na dva zajímavé komoditní fondy s různou strategií. První investuje do komodit prostřednictvím futures, druhý kupuje akcie těžařských a zpracovatelských společností.

Investování do komodit: vyberte si fond

Pioneer Commodity Alpha

Pioneer Commodity Alpha od investiční společnosti Pioneer Investments je aktivně spravovaný fond, který pro investiční rozhodování používá kvantitativní modely. Má široký záběr, může investovat celkem do 31 různých komodit. Svou výkonnost porovnává s indexem DJ-UBS Commodity Index Total Return, který aktuálně zahrnuje 24 komodit. Manažer fondu Peter Königbauer uplatňuje při vyhledávání atraktivních příležitostí různé strategie. Jedna z nich se zaměřuje na dynamiku zásob. Její fungování je jednoduché – tedy aspoň na papíře. Jestliže mají zásoby určité komodity klesající tendenci, lze očekávat vyšší ceny. Druhá strategie se zaměřuje na méně tradiční komodity („smaller commodities“), které mohou být investičně zajímavé. Fond dále může spekulovat na pokles cen vybraných komodit, což může potenciálně přinést nadvýnos na klesajícím trhu. Během procesu konstrukce portfolia fondu jsou aplikovány různé limity, které mají zajistit solidní diverzifikaci. Když se podíváme na současné portfolio fondu, největší zastoupení mají obiloviny (32 %), energetické suroviny (31 %) a průmyslové kovy (20 %). Mezi největší pozice v prosinci 2012 patřily sójové boby (14 %), ropa Brent (13 %) a kukuřice (11 %). Naopak manažer fondu v poslední době zredukoval pozice v drahých kovech.

Určitou nevýhodou je fakt, že fond má relativně krátkou historii. Byl založen v roce 2008 ještě před vypuknutím finanční krize. Hodnotit jeho dosavadní výkonnost sice popravdě řečeno nemá velký smysl, přesto je patrné, že fond dokázal překonat index. Manažeři fondu na druhou stranu provedli back-testing, jehož smyslem bylo modelovat, jak by si investiční strategie fondu vedla historicky. Výsledky nejsou špatné. V období let 1992 až 2008 by fond setrvale překonával index na klesajících trzích a na rostoucích by víceméně držel s indexem krok. Samozřejmě je potřeba zmínit, že investor si nekupuje minulou výkonnost fondu, ale budoucí, která je ze své podstaty neznámá.

Výhodou fondu je relativně nízký manažerský poplatek 1,25 procenta, celkové náklady fondu (TER) dosáhly 1,76 procenta. Investorům je k dispozici třída v euru a dolaru.

 

Výkonnost fondu Franklin Natural Resources (resp. – aby bylo možné zobrazit výkonnost dlouhodobou – výkonnost jeho třídy dostupné americkým investorům, třída fondu dostupná českým investorům [s daňovým domicilem v Lucembursku] byla založena až v roce 2007). Graf zvětšíte klikem.

Franklin Natural Resources

Akciové investory by naopak mohl zaujmout fond Franklin Natural Resources. Fond podle statutu investuje nejméně 80 procent svých aktiv do akcií společností, které produkují, zpracovávají, a přepravují přírodní zdroje, popřípadě s nimi obchodují. Portfolio je typicky zaměřeno především na firmy z energetického průmyslu, nicméně zastoupení mají i firmy podnikající v sektorech těžby kovů, sektoru lesnictví nebo třeba chemikálií. Z pohledu investičního stylu není manažer fondu striktně vyhraněný, nakupuje jak růstové, tak hodnotové akcie.

Hlavní portfoliomanažer fondu, kterým je od roku 2003 Frederick Fromm, preferuje široce diverzifikované portfolio, které aktuálně zahrnuje 114 akciových titulů. Přes tuto diverzifikaci mají největší pozice v portfoliu váhu i přes čtyři procenta. Jako příklady významných pozic uveďme dobře známé ropné společnosti Chevron Corporation a Exxon Mobil, jestliže zůstaneme v ropném sektoru, dále v portfoliu najdeme servisní firmy Schlumberger a Halliburton. Mezi další pozice patří například australská těžařská společnost BHP Billiton, která patří mezi celosvětově největší producenty mědi, železné rudy, niklu, stříbra a celé řady dalších komodit. V neposlední řadě najdeme v portfoliu firmy těžící zlato, například Barrick Gold Corporation nebo Freeport-McMoran Copper&Gold.

Dobrou zprávou je dlouhodobě nízká míra obratu portfolia fondu, která za posledních pět let dosahovala průměrně pouze 33 procent. Manažer fondu svou typickou akcii drží tři a více let, čímž omezuje transakční náklady. Manažerský poplatek je stanoven na jedno procento, celkové náklady v minulém roce dosáhly 1,83 procenta. Historickou výkonnost fondu uvádíme v grafu.

Komoditní fondy v Česku

V článku jsme uvedli pouze dva fondy, které autor pokládá za zajímavé. Komoditních fondů dostupných pro české investory je samozřejmě více, a zejména v posledních letech přicházejí investiční společnosti po celém světě stále s novými fondy a novými strategiemi. Pokud investor hledá fond investující do komoditních futures, může dále zvážit například fond BNPP L1 World Commodities, který zajišťuje měnové riziko do české koruny. Akciový investor, který chce v portfoliu taky nějaké zastoupení těžařských firem z rozvíjejících se zemí, se může podívat na fond Aberdeen Global – World Resources Equity fund, který má v portfoliu i akcie latinskoamerických firem.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních... Více

Související témata

Aberdeen Global – World Resources Equity fundBNPP L1 World CommoditiesFranklin Natural Resourcesfuturesinvesticekomoditní fondykomodityPioneer Commodity Alphapodílové fondytěžařské firmy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo