Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nové investiční letadlo létá bez emisí

Aleš Tůma
Aleš Tůma
3. 10. 2011

Akcie padají, spořicí účty už nejsou, co bývaly, podporu stavebního spoření démon Kalousek osekává, na to penzijní se chystá tunel, slamník sežraly myši... Tak co investovat do emisních povolenek?

Nové investiční letadlo létá bez emisí

Právě na ty se po zlatě, diamantech a kdovíčem ještě zaměřila pozornost stavitelů investičních pyramid. Tedy alespoň podle inzerátů rozesetých po internetu, které lákají ke spolupráci s australskou firmou Carbon Central Network.

Letadlo do ráje

Systém je jednoduchý, nakoupíte si startovní balíček – nejlevnější za 120 eur, VIP balíček „Carbon Trader“ za 400. Balíček obsahuje (údajně) emisní povolenky, se kterými můžete poté obchodovat. A samozřejmě si budovat vlastní tým, jehož každý člen si také koupí startovní balíček...

Myšlenka emisních povolenek je celkem známá a jednoduchá. Země, které podepsaly Kjótský protokol, se tím zavázaly nepřekročit určitý objem emisí CO2. Za tím účelem vydávají povolenky, se kterými se dá obchodovat například na některé z komoditních burz. Pokud to vlády myslí s bojem proti americkým imperialistům globálnímu oteplování vážně, budou postupně utahovat šrouby, snižovat povolené množství emisí a ceny povolenek porostou do závratných výšin. Dá se na tom vydělat a ještě u toho zachránit orangutany!

Ponechme stranou debatu, jestli má podobný systém smysl a jestli může uspět (rozvojové země si o tom myslí své). Zaměřme se čistě na CCN. Kde je háček?

Slibem nezarmoutíš. Veselme se tedy!

Prvním varovným znamením jsou desítky stejných naklonovaných kostrbatě strojově přeložených webových stránek. Ty obsahují velmi líbivé řeči o tom, jak všichni společně zachráníme naší zelenou (nikoli modrou) planetu, ale velmi málo konkrétních informací. Samozřejmě nesmí chybět slib vysokých výdělků. Apel na ekologii je mimochodem dobrý marketingový nápad, zřejmě jde o první multilevel zacílený na zeleně orientované jedince, což je rostoucí trh!

Z webů CCN není jasné, kdo komu co má vlastně prodávat. Tedy jestli se hezky česky znějícími „carbon kredity“ myslí emisní povolenky, nebo tzv. uhlíkové offsety, což je něco docela jiného. S uhlíkovými offsety se lze setkat třeba při nákupu letenek – „připlaťte si 10 dolarů a my za vás vysadíme strom“.

Propojení s emisními povolenkami existuje – znečišťovatelé mohou získat povolení emitovat CO2 i investicí do uhlíkových offsetů. Ne každý offsetový projekt se ale automaticky počítá, musí nejdříve získat oficiální schválení. Některé projekty ve třetím světě dopadají vysloveně tragikomicky, přinejmenším když se do nich zapojují rockové hvězdy.

Proč ČEZ nenakoupí u Františka?

Každopádně představa, že některý průmyslový či energetický gigant půjde místo burzy nebo specializovaný firmy kupovat povolenky od „carbon tradera“ Franty Vopičky, je poněkud úsměvná.

Perlička na závěr – jak jsme na tom s raketově rostoucími cenami emisních povolenek v ČR? Inu, jsou tak drahé, že je ČEZ a další firmy dostaly od vlády zdarma...

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

Carbon Central NetworkCCNCO2ČEZemiseemisní povolenkyglobální oteplováníkjótský protokolletadlomlmmultilevel marketingoxid uhličitýpyramidauhlíkové offsety
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo