Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Udolá tygr medvěda?

František Mašek
František Mašek
9. 2. 2010

Minulý týden se akciím příliš nevydařil. Příčinou byly hlavně obavy z budoucího vývoje Řecka, Španělska a Portugalska, zápasících se zátěží dluhů. Investory nepotěšily ani zprávy z USA, kde mírně klesla nezaměstnanost, ale i počet nových pracovních míst v zemědělství.

Udolá tygr medvěda?

Příčinou této „schizofrenie“ je vyřazení části osob z evidence úřadů práce. Zmíněná data podle analytiků ČSOB vypovídají o křehkosti oživení americké ekonomiky, které zatím negeneruje nová pracovní místa.

Akciový index S&P 500 minulý týden ztratil zanedbatelných 0,7 %, akcie v USA ale oslabily již čtvrtý týden v řadě. Německý DAX Xetra přišel o tři procenta, český PX díky prudkému pátečnímu poklesu dokonce o sedm procent. Po příznivém začátku roku je tak již letos v minusu. Zhruba stejný pokles zaznamenaly v minulém týdnu maďarský a polský akciový index.

Americké akcie sice nakonec v pátek mírně posílily, začátek pondělního obchodování se ale opět nesl v pesimističtějším duchu, řada evropských trhů přesto
rostla. Jde ale o vybírání zisků, nebo začátek silnějšího poklesu trhu, před nímž varují některé prognózy (viz třeba článek Faber krotí optimismus)? Jiní, například šéf bostonské Thunderstorm Capital John Dorfman, jsou optimističtější. V pravidelném sloupku pro agenturu Bloomberg uvádí, že akciová rally může pokračovat a oslabování jako v poslední době není tak neobvyklé.

Vzlety a pády

S odvoláním na data výzkumné instituce Ned Davis Research upozorňuje, že americký akciový trh historicky zaznamenal v průměru třikrát ročně pokles o pět i více procent a jednou za rok nejméně o 10 %. Akcie tak podle něj mohou – s nepříjemnými přestávkami – růst po většinu tohoto roku a možná i déle.

Ned Davis čeká, že ve 2. a 3. čtvrtletí akciové trhy oslabí a možná přijde minimedvědí trh. Pak by měly opět růst. Jeho tým doporučuje kupovat půl roku defenzivní tituly, tedy akcie firem, zaměřených na spotřební zboží, zdravotnictví, veřejně prospěšné a telekomunikační společnosti. Dorfman ale sází na „ofenzivní“ akcie producentů materiálů, energetických firem a průmyslových společností.

Geithner uklidňuje

Uklidnění měla zřejmě přinést slova ministra financí Timothyho Geithnera, který v televizi ABC odmítl spekulace, že mohou USA přijít o rating AAA. Až se oživení ekonomiky projeví na trhu práce, hodlá prý země snížit velký rozpočtový schodek. Riziko opakování recese v USA (známé W) nyní pokládá za nejnižší za poslední rok, růst ekonomiky ale bude slabý.

Představitelé americké centrální banky Fed mají podle Bloombergu tento týden naznačit, jak to bude dál s jejími opatřeními na podporu americké ekonomiky.

V pátek mají být známa data o vývoji hrubého domácího produktu ČR za čtvrté čtvrtletí roku 2009. Podle Ministerstva financí již česká ekonomika již není v recesi. Loni ale podle odhadu ministerstva oslabila o 4 %. Letos může vzrůst o 1,3 %.

Buvol nakonec akciím prospěl

Velká a stále významnější část světa brzy oslaví čínský rok tygra. Dokáže ale tygr udolat medvěda? Nejde přitom jen o Čínu, ale i další země v její sféře vlivu – Hongkong, Singapur, Tchaj-wan, případně některé další. Rok tygra slaví i čínská menšina v řadě jiných států.

Ten letošní začíná v neděli 14. února a končí druhého února 2010. Navazuje na rok buvola, který začal 26. ledna 2009. Buvol má podle horoskopu představovat stabilitu, která je výsledkem dřívějších nápadů nebo činů. Horoskop ale také uvádí, že „pokud jste neuvedli věci do pohybu, budete možná muset následovat ostatní: jak jste zaseli, tak sklidíte. Rok buvola může být obdobím konsolidace. Jen dopředu promyšlené plány budou úspěšné. Ti nedbalí by měli raději počkat na lepší dobu.“

Měřeno akciovými indexy, buvol akciím prospěl, což platí i v čínské zóně vlivu. Zatímco index S&P 500 až dosud (rok buvola končí v sobotu 13. února) po řadě výkyvů přidal kolem 21,50 %, čínský indikátor CSI 300, stejně jako hongkongský Hang Seng, singapurský FTSE ST All, nebo jihokorejský Kospi si připsaly 30-40 %. Podobně se vedlo vietnamskému indexu Ho Chi Minh, tchajwanský Taiex dokonce posílil o více než 40 %.

Tygr bývá označován za znamení dynamiky, síly a pozitivního pohybu. Jiní ovšem hovoří o roce plném zvratů a emocí. Převáží tedy pozitivní rysy tohoto znamení?

Pohled do nedávné minulosti, tedy na předchozí rok buvola a tygra, přináší spíše zápornou odpověď. Zatímco americký index S&P 500 v roce buvola, který začal 7. února 1997 a skončil 27. ledna 1998, posílil o 18,52 %, a v následujícím roce tygra si dokonce polepšil o 20,50 %, většina akciových indikátorů v asijském regionu (pokud existovaly) ztrácela.

Je třeba připomenout, že svět, hlavně rozvíjející se trhy, tehdy zažíval jednu finanční krizi za druhou. Po mexické z let 1994-1995 přišly v letech 1997, respektive 1998, asijská a ruská krize. Řada investorů byla proto v té době opatrnější. Navíc nabízely zajímavé zisky americké akcie, stejně jako akciové tituly z dalších vyspělých zemí. Asijské tygry i investory, sázející na tento kontinent, tehdejší rok buvola ani tygra příliš nepotěšil.

Většina rozvíjejících se trhů se dostala do hledáčku investorů až po 11. září 2001. Období největší slávy pak zažily od roku 2003. V době všeobecného oživení akciových trhů vykázala řada z nich pohádkové zisky, dlužno ovšem dodat, že občas s nemalými výkyvy.

Dávat akcie do souvislosti s astrologií je tedy poněkud zvláštní strategie. Snad se nicméně nebude opakovat situace jako v předchozím čínském roce draka, který se ujal vlády pátého února 2000 a stál na počátku zhruba tříletého poklesu akciových trhů. Podle čínského horoskopu má jeho další rok začít relativně brzy - 23. ledna 2012.

Čínské akcie, stejně jako akciové trhy dalších asijských zemí nicméně zůstávají dlouhodobě atraktivní, byť rizikovou investiční příležitostí. Bez ohledu na to, jaké astrální znamení právě vládne v Číně či v jiných zemích, které se jím více či méně rovněž řídí.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo