Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie dál míří do neznáma

František Mašek
František Mašek
2. 3. 2010

Akciové trhy se v únoru příliš neřídily olympijským heslem citius, altius, fortius, neboli rychleji, výše, silněji. Americký index S&P 500 si sice polepšil zhruba o procento, německý DAX Xetra podobně jako většina evropských trhů ale ztrácela. Indikátor PX pražské burzy oslabil o -3,8 procenta.

Akcie dál míří do neznáma

Některé zprávy naznačují, že může být lépe. Zdá se například, že známý skeptik Nouriel Roubini, který předpověděl nemovitostní krizi, již nečeká globální oživení ekonomiky ve tvaru W, tedy po jejím růstu další pokles. Hlavní akciový stratég Citigroup Tobias Levkovich dokonce hovoří o letošním 15-20% růstu akcií.

Americké hospodářství si podle revidovaných údajů za loňský říjen až prosinec čtvrtletně polepšilo o 5,9 %. Ani tato data však neodvála obavy. Profesor Fordhamovy univerzity Milan Zelený není sám, kdo varuje, že k tomuto růstu výrazně přispěla výroba na sklad. Optimismus krotí i nepříliš povzbudivé údaje z amerického trhu realit a vývoj nezaměstnanosti. Pokud přitom akcie předjímají budoucí vývoj ekonomiky, věští zatím v lepším případě spíše její stagnaci.

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke trhy podle očekávání uklidnil, když řekl, že banka v dohledné době nechce snižovat základní úrokové sazby. Varování ratingové agentury Moody´s, že když Řecko neuspěje se záchranným plánem, čeká ho snížení ratingu, bylo rovněž možné očekávat. Země dál brzdí apetit řady investorů po rizikovějších investicích.

Buffett: ideální čas pro investory

Koncem minulého týdne vzbudil velkou pozornost tradiční dopis šéfa Berkshire Hathaway (BH) Warrena Buffetta akcionářům. Jak uvedla agentura Bloomberg, Buffett v něm mj. uvedl, že krize na trhu rezidenčních nemovitostí skončí někdy kolem roku 2011, nelze ale čekat nějaký enormní růst jejich cen. Loňský rok označil za ideální období pro investory. Klima obav totiž pokládá za jejich nejlepšího přítele.

Zisk BH loni dosáhl 8,06 mld. dolarů, o 61 % víc než v roce 2008, tržby vzrostly o 4 % na 112,49 mld. dolarů. Portfolio společnosti tvoří asi 80 firem z různých odvětví či oborů.

Berkshire loni podle Buffetta kupovala více korporátních a municipálních dluhopisů, ve srovnání s americkými státními dluhopisy „směšně levných“. První vydělaly 26 % proti ztrátě 11% o rok dříve, státní dluhopisy a dluhové cenné papíry místních vlády vynesly podle dat Bank of Amerika Corp. Merrill Lynch 14 % proti čtyřprocentní ztrátě v roce 2008.

Akcie Berkshire posílily v poslední dekádě o více než 160 % proti poklesu indexu S&P 500 o 17 % upozorňuje Bloomberg. Za rok pak akcie BH zpevnily o 52,42 %. (Více informací, včetně včetně placených, nabízí web www.buffettsystem.com).

Soupeř pro pražskou burzu?

Média upozornila na nový trh Turquoise, který koupila londýnská burza. V závěru minulého týdne se na něm začalo obchodovat s nejlikvidnějšími českými a maďarskými akciemi. Umožňuje to MiFID (směrnice EU o trzích finančních nástrojů), která rozšiřuje možnosti obchodů s akciemi mimo burzy.

Turqoise, který založilo devět investičních bank, není zdaleka jediným obchodním systémem, na němž se mimo pražskou burzu  (a Českou burzu, jak se od loňska jmenuje RM-Systém) obchoduje s českými akciemi. O místo na slunci se – zatím daleko úspěšněji – hlásí alternativní obchodní systém Chi-x Europe, patřící Nomuře. Podobný záměr má i trh OMX NASDAQ a další instituce.

Podobné pokusy, jako Turqoise nebyly v minulosti úspěšné, nepřinesly větší pokles likvidity domácích trhů. Doba se ale mění, nechme se tedy překvapit.

Podle dřívějšího vyjádření šéfa pražské burzy Petra Koblice probíhá přitom mimo evropské burzy až třetina obchodů s akciemi. Řadě velkých hráčů ale vadí stále větší fragmentace trhů. Je tedy otázka, zda se EU daří splnit původbní cíl MiFID, jímž je zlevnit obchody a poskytnout investorům víc příležitostí i důvěryhodných informací.

Hlavnímu analytikovi Atlantiku Finanční trhy Milani Vaníčkovi není záměr londýnské burzy, která koupila Turqoise, není zcela jasný. Pokud bude totiž prosazovat tento systém (jako vlastník) přijde o část vlastních zisků. Jako rychlou cestu k získání tržního podílu to ovšem dává smysl. Systém také umožňuje přístup k obchodům na ostatních trzích bez majetkové účasti na cizích burzách – což je pro akcionáře zajímavá strategie. Pokud ovšem tyto výhody nahradí pravděpodobný pokles příjmů z obchodů na londýnské burze.

Zda obchody na Turquoise ovlivní obchody s akciemi, obchodovanými v Praze, zůstává podle Vaníčka otázkou. Využívat ji mohou hlavně londýnští hráči. Podobné systémy ale mohou stlačovat poplatky dolů, což by bylo pro burzy nepříznivé.

Trhy bez trendu?

Na akciových trzích lze nyní těžko hledat nějaký trend. Podle Vaníčka se zřejmě trhy dostaly do období, kdy bude probíhat obchodování v omezeném rozpětí (+-5-10 %) podle jejich nálady. Ta současná odpovídá, stejně jako ocenění, aktuálním možnostem jednotlivých domácích titulů. Výhled do budoucna je hlavně v případě ekonomiky nejistý, z čehož by měly profitovat hlavně defenzivní tituly, v ČR Telefonica a PMČR. Jsou ale již spíše na úrovních, které odpovídají přinejmenším míře návratnosti z dividend, kterou investoři požadují.

Oba realitní tituly pokládá za velmi spekulativní investice a ke koupi je zatím příliš nedoporučuje. Bankovní sektor je závislý na vývoji ekonomiky, zkazky o bankovní regulaci jsou spíše negativním impulzem. Primární emise akcií ČSOB může navíc přinést přesun prostředků, což by bylo z pohledu ceny – alespoň krátkodobě – nepříznivé hlavně pro Komerční banku.

Energetiku ovlivňuje snížená poptávka a dostatek kapacit, které tlačí ceny elektrické energie níže, což je nepříznivé.

Vývoj ekonomiky, nízké marže a celkové slabá výkonnost Unipetrolu pravděpodobně přetrvají i letos. Z fundamentálního hlediska nemají jeho akcie moc prostoru k růstu. Z technického pohledu je tu kupující, který se pravděpodobně snaží získat větší podíl ve společnosti, může z trhu stáhnout její volné akcie. To může podle Vaníčkova názoru přinést zvýšenou volatilitu. Díky poptávce ze strany nakupujícího investora ale s omezeným negativním dopadem.

Zprávy o akvizici CME pokládá Vaníček za pozitivní pro hodnotu firmy, její opětný slabý výhled na letošní 1. pololetí a pokračující nejistota kolem doplatku za prodaná ukrajinská aktiva jsou negativní faktory. Hybnou silou u této cyklické firmy má být oživení ekonomiky.

Co si o vývoji akcií obchodovaných na pražské burze myslíte vy?

Autor je redaktorem serveru penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo