Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ropné trampoty: stoupání, pády a stabilizace

Jan Traxler
Jan Traxler
12. 3. 2010

Všichni cestovatelé vědí, že každá zkratka je nakonec delší a náročnější. Podobný zážitek teď mají i všichni ti, kteří obchodují s ropou. Také ona to vposledních letech vzala „zkratkou“. Byla to cesta plná strmých stoupání a ještě prudších propadů. Teprve nyní, po třech letech trampot, se její cena ustálila tam, kde má - na spravedlivém průsečíku reflektujícím situaci na trhu.

Ropné trampoty: stoupání, pády a stabilizace

V posledních měsících se cena ropy pohybuje okolo 80 dolarů za barel. To odpovídá situaci na trhu – poptávce a nabídce, která není ovlivněna ani spekulanty, jako tomu bylo v roce 2008, kdy se vyšplhala až na 148 dolarů, ani krátkodobým přezásobením, což stlačilo cenu až k 35 dolarům, daleko pod hranici rentability těžby.

30, 50, 100

Už během roku 2005, poté co ropa povyskočila z 30 na 50 dolarů za barel, jsem varoval, že cena půjde ještě výrazně výš a do dvou let by se mohla dostat nad sto dolarů. Celou řadu analytiků přitom v té době šokovala i "nehorázná" cena padesát dolarů za barel. Také si vzpomínám, jak se tehdy prudce zdražil benzín a spotřebitelé začali „remcat“ víc než obvykle. Mé výkřiky o hrozící stovce ale višchni ignorovali. Podobně jako zarputilou snahu o publikování článku v médiích. O podobný text tehdy nikdo zájem neměl.

Mimochodem, byl to můj historicky druhý neúspěšný publikační pokus ze dvou pokusů. Teprve při zpětném pohledu mi ale dochází, jaká to byla hrozná slátanina postrádající hlavu a patu. Co se psaní týče, byl jsem tou dobou doslova kuřátko.

Vraťme se ale zpět k ropě. Netrvalo to totiž ani tři roky a její cena se skutečně dostala na hodnotu 100 dolarů za barel (viz. následující graf).

Graf: Ropa WTI

Zdroj: Finanzen.net (plná velikost zde)

Šup, šup nahoru a nakonec bum, bác dolu

Když se pak cena přehoupla přes 110 dolarů, psal jsem v investičním výhledu, že ropa je už předražená a cena se vrátí zpět na fundamentálně udržitelnou hodnotu okolo 90 dolarů za barel. Jenže cena ropy rostla dál ještě dalšího půl roku a ti „neuvěřitelně chytří“ analytici, co ještě před třemi roky považovali cenu 100 dolarů za totální úlet, se najednou začali předhánět, kdo přijde s vyšším číslem. Novinami létaly cifry 150, 170, 200, 250… „Že klesne zpět pod 100 dolarů? Jsi blázen? Ropy je nedostatek, cena musí růst,“ smáli se mi.

Jistě, musí růst, jak jinak. To jsme záhy poznali, když ropa prolomila stovku, klesla na 70 a volný pád neměl konce. Vlastně měl, ale až na hodnotách okolo 35 dolarů za barel. Nutno podotknout, že takový propad vyrazil dech i mně. Ale tak to zkrátka chodí. Čím víc se bublina nafoukne, tím silněji potom splaskává a transformuje se v antibublinu. Před rokem jsem v investičním výhledu psal, že jde o opačný neudržitelný extrém a že cena ropy se záhy vrátí k fundamentálně spravedlivé ceně v rozmezí 70-100 dolarů za barel. A, světe div se, cena ropy je konečně tam, kde má být.

Konečně normální rozumná cena

Teď ale vyvstává otázka, zda a jak dlouho se na této cifře udrží. Jsem skutečně silně přesvědčený o tom, že aktuální cena ropy je spravedlivá a odpovídá situaci na trhu. Přičemž dá se očekávat, že cena bude dlouhodobě neustále pozvolna růst (minimálně vlivem peněžní inflace).

Ovšem žijeme ve světě, kde spravedlivá cena nikoho nezajímá. Nelze proto vyloučit, že se dočkáme dalšího kola spekulativních operací a s nimi i nových bublin. Politika nízkých úrokových sazeb a tiskáren cenin jedoucích ve třísměnném provozu tomu jen nahrává.

Jaký vývoj tedy čeká ropu v příštích měsících? V investičním výhledu na rok 2010 uvádím, že v průběhu roku očekávám mírný růst ceny do koridoru 90-110 dolarů za barel. Cenu nad 110 USD ale nikdy nelze vyloučit zcela. Podobně jako v roce 2008 bych ji však označoval za spekulativní bublinu.

Pro zájemce přidávám odkaz na stručnou analýzu největších společností z odvětví těžby ropy a plynu.

Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo