Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Goldman Sachs: další erupce na obzoru?

František Mašek
František Mašek
20. 4. 2010

Nahradí Řecko Portugalsko? Prvně citovaná země momentálně opustila titulní stránky médií, objevil se ale názor, že část investorů bude testovat, jak na tom je reálně právě Portugalsko. Náladu na trzích po příznivých výsledcích amerických bank i technologických firem a pozitivních odhadech prodeje domů v USA v březnu, pokazila zpráva o podvodech v americké investiční bance Goldman Sachs, které šetří americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) a také britský a německý orgán dohledu nad finančním trhem.

Goldman Sachs: další erupce na obzoru?

Jde o podvody s CDO, tedy obligacemi vázanými na tzv. subprime, neboli méně kvalitní hypotéky, a to až za miliardu dolarů. Akciové trhy reagovaly na tuto zprávu silným poklesem akcií finančních institucí, který se přenesl i na další tituly. Panují totiž obavy, že GS nemusí být jediná, kdo má tyto potíže.

Americký akciový index S&P 500 v pátek v souvislosti s GS oslabil o 1,61 procenta, za celý týden ztratil kosmetických 0,2 %, evropské akcie o málo více, zatímco německý DAX Xetra 1,1 %. Pražská burza končí obchodování poměrně brzy po otevření amerických trhů. Její páteční ztráta tak činila jen 0,67 procenta. Za celý týden index PX posílil o pět procent, zejména díky akciím NWR, která těžila ze silného nárůstu ceny u nově uzavřených kontraktů na prodej koksovatelného uhlí.

Ve stínu zpráv o Goldman Sachs panují obavy, co bude dál. Známý investor Jim Rogers v rozhovoru pro televizi CNBC uvedl, že může jít o katalyzátor, který přinese korekci akciového trhu a jeho oslabení o 15-20 procent. Výsledky amerického i dalších akciových trhů ale v době uzávěrky tohoto článku naznačovaly, že se může dění na trzích uklidnit. Nejspíš i díky indexu amerických předstihových indikátorů, který v březnu posílil o 1,4 %, nejvíc za posledních deset měsíců. Podle agentury Bloomberg tak naznačil, že americká ekonomika poroste i ve druhé polovině letošního roku. Projde ale šetření GS tak hadce?

Gross doporučuje reality

Kupujte reality, mohou být atraktivnější než akcie nebo dluhopisy! Podobné doporučení dal rovněž v CNBC investorům šéf PIMCO, největšího dluhopisového fondu na světě Bill Gross.

Gross tvrdí, že je nemovitostní sektor blízko dna a může být pro investory lepší příležitostí než akcie či dluhopisy. Zatímco výnosy akcií by mohly činit v průměru 5-6 % a dluhopisů 3-4 % ročně, moudří investoři by se měli zaměřit právě na nemovitosti, jimž mohou pomoci nižší zadlužení a lepší výpůjční sazby.

Většina analytiků hodnotí realitní tituly, obchodované na pražské burze, tedy ECM a zejména nepřehlednou situaci v Orcu, velmi opatrně. Pokud má Gross pravdu, mohou ale představovat pro rizikověji zaměřené investory zajímavou investiční příležitost především akciové fondy, orientované na nemovitostní tituly.

Mnohé utrpěly při finanční krizi dvojí ztrátu – kvůli cenám nemovitostí i poklesu akciových trhů. Po oživení akciových trhů loni v březnu naopak patří k fondům s nejvyššími výnosy. Minulé zisky nezaručují, jak známo, světlou budoucnost. Třeba ale tentokrát výjimka potvrdí pravidlo.

Předseda představenstva fondu privátního kapitálu Arca Capital CEE Pavel Makovec, tvrdí, že navzdory zprávám analytiků, že jsme již z nejhoršího venku, dojde ke zlepšení až příští rok. Pokud jde o zajímavé domácí tituly, věří ČEZ, jemuž může pomoci oživení poptávky po elektrické energii a očekávaná dividenda.Za atraktivní sektory pokládá farmacii, potravinářské firmy, energetiku a telekomunikace, kde dochází k řadě inovací.

Vladimír Vávra ze společnosti Wood& Company se domnívá, že dění kolem Goldman Sachs a obavy z podobných praktik mohou negativně ovlivnit další finanční tituly. Evropské banky navíc musí plnit zvýšené kapitálové požadavky, což může vést k poklesu jejich zisků o desetinu a navýšení kapitálu až o 60 mld. eur. Soudí proto, že řada investorů může realizovat zisky a přijde korekce, trvající nikoliv pár dnů, ale o něco déle. Investorům proto nyní doporučuje spíše realizovat zisky a s investicemi vyčkat na příhodnější ceny.

Vsadíte na dluhopisy rozvíjejících se trhů?

Raiffeisen Bank zase přichází s nijak originálnín evergreenem, fondy, zaměřenými globálně na rozvíjející se země, nikoliv ovšem, podobně jako jiní správci fondů, ovšem denominovanými v eurech, nikoliv korunách. Vychází z tradiční rétoriky, podle níž rychlejší růst rozvíjejících se trhů, ale také značné devizové rezervy řady z nich v nemalé míře kompenzují rizika, spojená s touto investicí.

Zajímavé je, jak RB hodnotí jednotlivé trhy. Vyjdeme-li z poměru ceny k zisku na akcii (známého P/E), které by mělo činit u nejatraktivnějších titulů letos 11,1 a příští rok 10,6, patřily by české akcie vedle ruských a tureckých k nejzajímavějším. Zmíněný ukazatel je letos podle odhadu nižší, než u Maďarska, Polska, Brazílie, Číny, Indie, Mexika i jižní Afriky. Měřeno růstem zisků, který RB přisuzuje firmám, obchodovaným v Praze, a to letos -3,6 % a příští rok 4,4 %, ovšem silně zaostávají za dvoucifernými zisky firem z citovaných zemí.

Jistota, která přinese nejistotu?

Konzervativnější investoři již měli touto dobou mít k dispozici korunové státní dluhopisy pro občany. Realizace projektu ale pokulhává, a je otázka, zda by nebylo lepší, kdyby nakonec krachl. Poslanci nyní poslali do senátu schválený návrh, aby byly tyto dluhopisy zdaněny 15% (jako ostatní). Původní, často kritizovaný záměr, aby je mohli občané v případě potřeby předčasně odprodat za stanovenou cenu, padl. Bude je možné prodat za tržní cenu.

Řada informací o „občanských dluhopisech“ je zatím jen v rovině spekulací. Má jít o desetileté dluhopisy s pevnou úrokovou sazbou. Cynici mohou dodat, že jde o ideální řešení v době, kdy nelze časem vyloučit dvoucifernou inflaci. Ministerstvo financí se ale podle kuloárových informací jejich úročení pohyblivými úroky brání. Dluhopisy měly nabídnout jistý a pro leckoho ne zcela zanedbatelný výnos. Pokud by se ale byl projekt realizován za uvedených podmínek a naplnily se obavy z inflace, nabídnou jim spíše riziko, než cokoliv jiného. Navíc takové, o němž nezkušený investor nemusí vůbec nic tušit.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo