Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přežije Řek Zorba „mezinárodní spiknutí“?

František Mašek
František Mašek
4. 5. 2010

Hledat souvislost mezi teroristickým útokem na USA z 11. září 2001 a současnou situací v Řecku je na první pohled přitažené za vlasy. Leda, že bychom Řeky považovali za finanční teroristy, kteří si za rukojmí vzali celý svět, nebo alespoň Evropu. Jistá paralela tu ale je. Teroristické útoky i nezodpovědná politika vlád vytvářejí nejistotu, za kterou trhy danou zemi obvykle (v prvém případě neprávem) tvrdě trestají.

Přežije Řek Zorba „mezinárodní spiknutí“?

Má tedy nyní smysl kupovat řecké dluhopisy či akcie a sázet na jejich budoucí růst? Analytici tvrdí, že nikoliv. Je to ovšem především věcí nátury.

Abychom ale nezačínali od prostředka, vraťme se k 11. září 2001. Když se, několik dnů po teroristickém útoku na USA, znovu otevřela Newyorská burza, americké i další akcie šly podle očekávání prudce dolů. Mnozí investoři, včetně českých, kteří tehdy – patrně poprvé v životě – zažili něco podobného, stáli před složitou otázkou: mají využít podobnou příležitost k nákupu levných akcií?

Nikdo samozřejmě nemohl vědět, kde je ono pomyslné dno poklesu akcií, ani jak dlouhý a hluboký bude pád jejich cen. Po několika dnech nicméně nákupy část investorů milující větší riziko směr trhu obrátily. Přibližně během týdne se akcie vrátily k hodnotám před 11. zářím 2001.

Theodorakis versus trhy

Podobné dilema, byť nejspíš v delším investičním horizontu, nabízí Řecko. Tvrzení nejznámějšího řeckého skladatele a autora hudby k proslulému filmu Řek Zorba Mikise Theodorakise, že za problémy Řecka stojí hlavně mezinárodní spiknutí, se můžeme pousmát. Vývoj v této zemi, stejně jako třeba ve Velké Británii v roce 1992, kdy zažila útok spekulantů na libru, ale znovu ukazuje, jak dokáže trh trestat nejistotu a slabost.

Minulý týden to ostatně hlavně díky Řecku odnesly akciové trhy jako celek. Zatímco za celý duben si řada z nich polepšila – americký index zpevnil asi o procento a index PX dokonce o 6,62 procenta - minulý týden zaznamenaly ztráty. Nyní se zdá, že se do Řecka brzy dorazí dlouho očekávaná pomoc z EU a Mezinárodního měnového fondu. Tedy, pokud budou mít Řekové rozum a dostatečně si utáhnou opasky, aby vyřešili své dluhy, případně další problémy a dostali slibovaných 110 miliard eur.

Přichází tedy čas k nákupům řeckých akcií a dluhopisů? Podle agentury Bloomberg přesáhl 28. dubna, kdy ratingová agentura Standard and Poor´s snížila rating Řecka na spekulativní úroveň, výnos řeckých dluhopisů výnosy těch německých o 826 bazických bodů, což je 8,26 procenta. O dva dny později, kdy bylo zřejmé, že je podpis dohody o pomoci Řecku na dohled, to již bylo „jen“ 594 bazických bodů (5,94 %). Na první pohled se zdá vše na dobré cestě. Je tu ale hodně neznámých.

Koupilo si Řecko dvou či tříletý oddychový čas?

Optimisté mohou argumentovat příkladem akcií amerických bank. Některé loni v březnu stály kolem dolaru, jako třeba Citigroup. Nyní činí jejich cena více než čtyřnásobek. Řecko není USA. Mohou být přesto řecké cenné papíry – v delším časovém horizontu - rovněž zajímavou investicí?

Analytici, oslovení Finmagem, jsou zatím velmi opatrní. Portfoliomanažer ČP Investu Michal Tomášek soudí, že v případě Řecka není otázkou, zda mu hrozí státní bankrot, ale spíše jeho forma. Kapitálový trh de facto zemi odřízl od možnosti financování se na dluhopisových trzích. Držení řeckých dluhopisů je tak velmi rizikové a výnos není podle Tomáška přiměřený. Podobně hodnotí situaci na akciovém trhu.

Za vším vidí vysokou pravděpodobnost určité formy bankrotu, která zásadně ovlivní tamní kapitálový trh. Tomášek se kloní k názoru, že je bankrot nevyhnutelný a je jen otázkou času, kdy k němu dojde. Díky záchranné akci EU spolu s MMFsi Řecko „koupilo“ oddechový čas na 2-3 roky. Velkou neznámou je i to, jak obtížnou situaci spojenou s utahováním opasků přijme tamní společnost.

To vše se pochopitelně odráží i na akciovém trhu. Nejvíc asi u bankovních titulů, které ztratily více než polovinu hodnoty. Tamní akcie určitě nabízejí spoustu zajímavých příležitostí, Tomášek ale osobně žádné favority nemá. Příležitosti hledá v jiných regionech, případně v jiných sektorech.

Doporučuje čekat na vyřešení situace, tedy restrukturalizaci závazků. Příkladem může být Rusko, kde došlo k jejich rychlé restrukturalizaci, což přineslovysokou, ale krátkodobou turbulenci na kapitálových trzích. Naopak v Argentině se snažili první tři roky přijmout plán, který hrozí nyní Řecku, a nakonec od něj stejně museli ustoupit a zvolit vysoce inflační řešení. Řecko nemůže jako součást eurozóny využít efekt devalvace místní měny. Tomášek očekává, že země nakonec přijme kombinaci radikálních škrtů a zvýšení daní s téměř jistou restrukturalizací závazků v budoucnu. Do tohoto prostředí investovat nedoporučuje.

Opatrnější je i dánská Saxo Bank, která ještě v březnu označovala řecké akcie za zajímavou dlouhodobou investiční příležitost. Nyní však, jak řekl Radim Dohnal z její pražské pobočky, banka provádí revizi svých doporučení na řecké akcie.

Jde o velmi rizikovou investici, která ovšem může být z dlouhodobého pohledu zajímavá. Považujete řecké akcie za zajímavou investiční příležitost, nebo by bylo lépe, jak radí rozum, s podobnými investicemi ještě počkat?

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo