Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přišel čas nákupů?

František Mašek
František Mašek
25. 5. 2010

Akcie v posledních týdnech ztrácely dech. Pokud se podíváme na vyhlídky americké ekonomiky, a to na nejen na růst hrubého domácího produktu, ale i počet firemních objednávek, situaci na realitním trhu a další ukazatele, působí to na první pohled nelogicky. Finančními trhy však dál vážně hýbe Evropa, zejména pokračující obavy ze situace na jihu starého kontinentu. Nic na tom nezměnily ani daleko lepší firemní výsledky v USA a v Evropě, než se čekalo.

Přišel čas nákupů?

Diskuse kolem dluhů evropských zemí a budoucnosti eurozóny tak zapůsobila jako záminka k dlouho očekávané korekci na akciovém trhu. Je již tato korekce u konce a je nejvyšší čas k nákupům akcií? Dobrá rada je drahá. Ani dlouhodobější investoři přece zbytečně nechtějí nakupovat příliš draho. A strašáků do budoucna zatím příliš neubylo.

Nejvíc ztrácely ECM, NWR a CME

Český akciový index PX minulý týden oslabil o 4,88 procenta, za poslední měsíc ztrácí asi 10 procent. Jeho zisk od začátku roku se tak scvrkl asi na tři procenta. Americký index S&P 500 přišel minulý týden o 4,2 %, za měsíc o téměř 10 procent a letos je zatím v minusu. Podobně je na tom, ovšem s menší ztrátou také německý DAX Xetra.

Největší týdenní ztráty utrpěly akcie realitní ECM, těžební NWR, KIT Digital a CME. Většina z nich – výjimkou je KIT Digital – nejvíc ztrácí i v měsíčním horizontu. ECM přitom letos zatím přišla asi o třetinu hodnoty. Daleko stabilněji působí prozatím letos vývoj cen akcií ČEZ, Telefóniky 02 a Pegasu. Překvapivý je vývoj kurzu akcií realitní společnosti Orco, u níž soud minulý týden zrušil soudní ochranu před věřiteli. Od letošního ledna je na nule.

Páteční růst amerických akcií – index S&P 500 posílil o procento a půl, ale také zpráva, že Německo hodlá jít eurozóně příkladem a jeho vláda chce ušetřit do roku 2016 na rozpočtových výdajích 10 miliard eur - přinesly naději na změnu. V době uzávěrky tohoto komentáře to tak ale, hlavně kvůli pokračujícím obavám ze situace v Evropě, příliš nevypadá.

Profesor Nouriel Roubini přitom pokračuje ve varovných zprávách. Tentokrát uvedl, že akcie ztratí dalších 20 procent, protože světová ekonomika oslabuje.

Známý maďarský investor Laszlo Birinyi tvrdí, že zisk společností, které tvoří index S&P 500, by se měl letos zvýšit o 17 %. Podle kompilace agentury Bloomberg, která ho cituje, by se tak měl podíl ceny akcií k zisku na akci (P/E) u firem, které tvoří tento index, snížit na 13,2. Birinyi není přesvědčen o dvacetiprocentním poklesu trhu a nakupuje.

Pomohou firemní zisky?

V podobném duchu, tedy, že je význam firemních zisků stále podceňován, vyznívá komentář Christiana Blaabjerga z dánské Saxo Bank. Akciové trhy zasáhly podle něj krátkodobé obavy, že se dluhová krize rozšíří, což prý ale nemá fundamentální oporu v oblasti firemních zisků.

Výsledková sezóna v USA a v Evropě prakticky končí a výsledky společností jsou znovu velmi dobré a pozitivně překvapily směrem nahoru. Podobně tomu má být minimálně při zveřejňování výsledků za letošní druhé čtvrtletí a možná dokonce v několika příštích čtvrtletích. Blaabjerg soudí, že to povede k růstu akciových trhů, u indexu S&P 500 pak k testování úrovně 1225 bodů a s největší pravděpodobností k dosažení nových maxim 1250 bodů (nyní se pohybuje kolem 1085 bodů). Ve druhé polovině roku však kvůli makroekonomickým faktorům očekává určitou korekci.

Analýza Saxo Bank přitom mj. uvádí, že výsledky 77 % firem z indexu S&P500 předčily očekávání, jen 7 % oznámilo výsledky odpovídající odhadům a pouze 16 % všech výsledků naplnilo očekávání. Tržby meziročně vzrostly o 11,8 % a bez finančních společností dokonce o 13,1 %.

Čeká nás vývoj jako v roce 2003?

Firmy dál překonávají očekávání díky snižování nákladů. Tržby společností z indexu S&P 500 na akcii budou jen o dvě procenta vyšší než loni. To prý znamená oživení ve tvaru písmene L. Provozní zisk na akcii (EPS) by měl meziročně vzrůst o 90 %, růst tržeb na akcii je ale téměř nulový. V případě oživení z roku 2003 se však tržby výrazně odrazily ode dna až v pozdějších fázích vývoje, upozorňuje Blaabjerg.

Za hlavní hnací sílu růstu v posledních 18 měsících označil poměrně silné podcenění firemních zisků. Zůstává otázkou, zda tomu tak bude i nadále. Saxo Bank věří, že ano, pesimismus a skepse ohledně zisků společností však zůstávají veliké. Firmy proto budou pravděpodobně dál překvapovat lepšími výsledky, což přinese růst akcií. Nikdo ale neví, zda tomu bude stejně i ve druhé části roku.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo