Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor na Svatoplukovy pruty!

František Mašek
František Mašek
1. 6. 2010

Akciové trhy zažily další hektický týden. Po silném úterním propadu, kdy se na jejich výsledcích odrazila řada nepříznivých události, tuto ztrátu nakonec vymazaly. Páteční obchodování na amerických burzách ovšem opět skončilo ztrátou.

Pozor na Svatoplukovy pruty!

Akcie přesto minulý týden posílily. Index PX vzrostl asi o tři procenta, americký SaP 500 o zanedbatelných 0,2 %, zatímco německý DAX Xetra o dvě procenta. Bude vývoj v tomto týdnu klidnější?

Povolební guláš nemusí být tak horký

V rozjitřené politické atmosféře proběhly v Česku parlamentní volby, které překvapily počtem hlasů pro pravicové strany. Právo první volby sice asi bude mít sociální demokracie, šanci sestavit vládu má ale pravice. Nejde o tři bratry, snad přesto při předpokládaném řešení tíživých problémů nezapomenou vítězné strany na pověst o Svatoplukových prutech.

Co nás čeká? Hlavní ekonom společnosti Atlantik Finanční trhy Petr Sklenář uvedl v rozboru připraveném ještě před volbami, že na základě historické zkušenosti nepředpokládá výraznější reakci finančních trhů hned po volbách. Globální faktory (Řecko, euro) nyní mají na česká aktiva, korunu, akcie či dluhopisy větší vliv než ty domácí. Silnější reakce může přijít s odstupem, třeba při dlouhém vyjednávání o vládě, nejasném osudu reformy veřejných financí, či změně ratingu ČR.

Také analytik BH Securities Petr Hlinomaz vidí na trhu silnější motivy, než výsledky voleb. Více, ale krátkodobě, může reagovat koruna a odrážet tak horší či lepší očekávání spojené s rozpočtovým chováním budoucí vlády.

Menší citlivost trhu na volby souvisí s velkým podílem zahraničních investorů na pražské burze. Pro akciové trhy budou spíše s odstupem důležité zásahy vládní koalice do ekonomiky a vyváženost na straně příjmů a výdajů. Případná koncentrace jen na příjmy nebo naopak na výdaje nemusí být efektivní.

Na výsledky voleb je logicky citlivá hračka v rukou některých politiků, tedy ČEZ. Případný růst firemních, spotřebních i ekologických daní a řada dalších zákonů může (negativně) ovlivnit jiné tituly, jako Unipetrol, finanční instituce či Philip Morris. Za nejméně citlivé na volby pokládá Hlinomaz akcie Telefóniky, kde nemusí dojít k velkému „překvapení“, protože tlaky na regulaci trhu zde již dlouho existují, často z evropské úrovně, je zde silná konkurence.

Pozor i na přírodu!

Investoři by měli do svých kalkulací zahrnout i riziko erupce dalších, nejen islandských, sopek, které mohou opět negativně ovlivnit (nejen) leteckou dopravu. Nejde o jedinou hrozbu ze strany přírody - britský list Financial Times varuje před jednou z nejaktivnějších hurikánových sezón, které mohou silně rozkývat ceny komodit.

Vraťme se ale k akciím. Podle manažera jednoho znejvětších skotských fondů Scottish Widows Michaela McNaugth-Davise vzrostlo riziko, že býky vystřídají medvědi na 40 %, což je o 10 % víc než před měsícem. Pochybuje totiž o schopnosti vlád Řecka, Itálie i dalších evropských zemí snížit rekordní rozpočtový deficit. Návratu medvěda ale mohou zabránit lepší firemní výsledky.

Známý investiční guru Mark Mobius z firmy Templeton Asset Management, ovšem míní, že v případě akcií jde nyní o korekci na cestě k býčímu trhu. Hodlá nakupovat akcie ze zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína). Akciové optimisty navíc de facto podpořila další celebrita Marc Faber. Květen bývá na akciových trzích slabý, červen a červenec jsou, jak upozorňuje, lepší měsíce. Po letní rally, ale očekává jejich pokles. V říjnu a listopadu prý mohou opět růst. Globální ekonomická situace se může zhoršit, což vyvolá příliv peněz na trh a akcie mohou díky tomu posilovat.

Vsadíte na rozvíjející se země?

Stále více zaznívá doporučení více sázet na rozvíjející se země. John Pollen, šéf rozvíjejících se trhů a senior portfolio manažer Pioneer Fund – Emerging Markets Equity tvrdí, že zatímco po 2. světové válce ekonomiky dominovaly USA a rozvíjející se země byly silně závislé na dovozu do této země, po brazilské, ruské a thajské krizi koncem 90. let se situace změnila.

Tzv. nové trhy jsou mnohem zdravější než vyspělé a silně rostou hlavně kvůli domácímu trhu. Klesá tak jejich závislost na vývozu do USA a dalších vyspělých zemích. Vzájemné propojení v globální ekonomice je těsnější než kdykoliv předtím. Potíže ve velké části světa tak pocítí i jinde. Rozvíjející se země ale jsou mnohem odolnější vůči exogenním šokům, než dříve, byť mezi nimi existují velké rozdíly.

Zatímco Brazílie a Rusko zaznamenaly v letech 2008 a 2009 prudký pokles kvůli úvěrové krizi, růst Číny a Indie se pouze zpomalil a byl, kvůli růstu domácí poptávky, vyšší než v jiných rozvíjejících se zemích.

Vývoj akciových trhů vyspělých a rozvíjejících se zemí v letech 2003-2008 se silně liší. Zatímco v dekádě od 2000-2009 globální index MSCI World ztratil celkem 17,8 %, akciový index MSCI Emerging Markets kopírující vývoj rozvíjejících se zemí, posílil o 102,2 %. Kromě let 2000 a 2008 dosáhly akcie rozvíjejících se zemí výrazně lepší výsledky než vyspělé. V roce 2008 index MSCI World ztratil 42,1 %, MSCI EM ale 54,5 %. O rok později ovšem první z nich vydělal 27 %, zatímco MSCI EM podle agentury Bloomberg v dolarech vzrostl o 74,5 %.

Pokud budou vyspělé země oslabovat, rozvíjející se země těžko půjdou jako celek nahoru. Když ale porostou, mohou rozvíjející se ekonomiky a trhy ve střednědobém či ještě delším horizontu jít nahoru rychleji než vyspělé. Podle Pollena to souvisí se stavem státních financí jednotlivých zemí, které jsou a pravděpodobně ještě řadu let zůstanou horkým tématem.

To ostatně platí i pro Českou republiku. Jak řekl na nedávném semináři think-tank IDEA (Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu) Jan Švejnar, při současných potížích Evropy budou investoři lépe daleko lépe hodnotit země, které mají v pořádku veřejné finance. Podaří se je Česku po volbách bez velkých obětí reformovat a zvýšit tak atraktivitu země v porovnání s jinými?

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo