Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fondy ve stínu spořicích účtů

František Mašek
František Mašek
31. 8. 2010

Nejistý vývoj na akciových trzích pokračuje. Americké akcie si v pátek, měřeno indexem S&P 500, připsaly 1,66 procenta. Reagovaly tak na oznámení šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, že nečeká opakování recese a že je Fed připraven udělat vše, co pomůže hospodářskému oživení v USA.

Fondy ve stínu spořicích účtů

Tento růst ovšem dlouho nevydržel. Na trzích, zejména akciových, dál panují obavy, co bude dál. Nic na tom zatím nemění vyjádření analytiků, na které se odvolává agentura Bloomberg. Podle nich by se měly zisky firem z 24 vyspělých zemí, které tvoří globální index MSCI World, příští rok zvýšit o 28 procent.

Co přinese obávané září?

Blížící se září ostatně nezakládá příliš důvodů k optimismu. Pokud jde o akcie, bývá totiž na základě historických dat považován za nejhorší v roce. V této situaci nikoho nepotěšila revize růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí na 1,6 procenta. Vždyť původní odhad zhruba před měsícem hovořil o růstu ve výši 2,4 %. Oživení slábne víc, než se původně očekávalo, uvedl k tomu Bloomberg.

Do nervózní atmosféry na trzích zapadají spekulace o tzv. Znamení Hindenburg, založeném na technické analýze. Dva ze čtyř neblahých signálů se již vyplnily.

Část analytiků však tento jev bagatelizuje. Dušan Vaškovic na serveru Patria Finance tvrdí, že ho lze vysvětlit poměrně jednoduše, a to rally státních dluhopisů, po nichž je v současné době velký hlad, na úkor akcií. Pokud by ale trhy výrazněji poklesly, což není ostatně v září nic neobvyklého, bude to tentokrát připsáno právě na vrub Hindenburg Omen.

In je tedy zjevně býti pesimistou. Mohamed El-Erian, který se podílí na řízení největšího dluhopisového fondu na světě PIMCO, poukázal na alarmující ekonomická data v USA, z nichž podle něj vyplývá, že americká ekonomika ztrácí na síle. Varování před druhým dnem recese připojili, vlastně již tradičně, profesor Nouriel Roubini, který očekává se 40procentní pravděpodobností pokračování recese a dvojího dna, a nositel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz.Bývalý hlavní ekonom Světové banky ovšem tentokrát varuje hlavně před recesí v Evropě, protože vlády omezují veřejné výdaje, aby snížily rozpočtové deficity.

Dlužno dodat, že období pesimismu bývá občas dobou, kdy akciové, případně jiné trhy, začnou překvapivě růst. Tentokrát by na to ale asi nikdo příliš nevsadil. Jestliže se tedy vyplní pesimistické vize, půjde samozřejmě hlavně o to, jak využít případný pokles ve svůj prospěch.

Jedním z těch, kteří dál věří v býčí trh, je zakladatel stejnojmenné společnosti Laszlo Birinyi. Nadále čeká, že americký akciový index S&P 500 poroste a koncem roku pravděpodobně dosáhne 1 225 bodů, asi o 14 % více, než nyní. Je to ovšem méně než 1 325 bodů, o nichž hovořil koncem března. Birinyi vychází z toho, že je pravděpodobnost významných výprodejů malá, protože ocenění (akcií) již prý odráží oslabování ekonomiky.

Rozděl a panuj! Jenže jak?

Většina českých investorů patří mezi ty konzervativní a mají tedy zcela jiné starosti. Ve srovnání s minulostí má nadto více peněz na spořicích či jiných účtech v bance i nejeden na naše poměry agresivnější investor.

Výnosy spořicích účtů ale klesají. Málokterý překoná (pokud nejsou splněny podmínky z poznámek pod čarou) dvě procenta ročně. Správci fondů – včetně bankovních – se proto snaží přitáhnout část peněz z nejrůznějších účtů či vkladů právě do fondů. Na jaře byly prezentovány tři podílové fondy, jejichž výnosy by měly překonávat bankovní vklady. A to díky investicím do více aktiv, včetně těch rizikovějších.

Doba, po kterou tyto fondy působí na trhu, je dosti krátká, jejich prozatímní mezisoučet ale není příliš příznivý. Fond ING Multiaktiv V5 vykázal koncem července místo očekávaného dvouprocentního výnosu nad tříměsíční peněžní sazbu Euribor ztrátu -3,27 procenta. O něco lépe je na tom fond Optimum ČSOB 1-2-3, patřící mezi zajištěné fondy otevřeného typu. Ten je za tři měsíce v mírném minusu. Vstupní poplatek do fondu ovšem činí tři procenta. Investory zatím příliš neuspokojí ani Fond Plus, který nabízí jako doplněk k penzijnímu připojištění Česká spořitelna. Také on je od založení v únoru v mírné ztrátě, která zatím činí -0,77 procenta.

Jde skutečně, jak již bylo uvedeno, o velmi krátké období. Snad se tedy výkon fondů, založených na aktivním řízení a změně akciové a dluhopisové složky v majetku fondů (ČSOB 1-2-3), případně i dalších aktiv, což se týká zbývajících dvou fondů, v budoucnu zvedne. Jinak budou jen těžko konkurovat spořicím účtům, což je cíl, s nímž byly evidentně založeny.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo