Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

RM-Systém bez analýz? Černá díra!

František Mašek
František Mašek
7. 9. 2010

Život na akciové houpačce pokračuje. Zatímco v předchozích třech týdnech akcie ztrácely, tentokrát se karta – hlavně díky příznivým makroekonomickým údajům z USA – obrátila. Lepší zprávy z amerického trhu práce a tamějšího zpracovatelského průmyslu byly hlavní příčinou, proč akciový index S&P 500 zpevnil o takřka čtyři procenta. Řada akciových trhů ho kopírovala. Německý DAX posílil o více než tři procenta, PX pražské burzy o 1,68 procenta.

RM-Systém bez analýz? Černá díra!

Statistiky ukazují, že akciím se obvykle daří daleko lépe od listopadu do konce dubna, než dalších šest měsíců. Září má navíc historicky nálepku velmi špatného měsíce. Podobné scénáře nemusí vždy platit, ve vzduchu jsou však dál cítit obavy, podpořené navíc strachem ze Znamení Hindenburg. Konstatování agentury Bloomberg, že se nyní může díky některým lepším makroekonomickým ukazatelům snížit tlak na americkou centrální banku Fed, aby zavedla další opatření, stimulující růst ekonomiky USA, stěží investory zcela uklidní. Dobrou zprávou je, že index volatility VIX klesl nejníže za poslední čtyři měsíce.

Těžko na bojišti

Co však bude dál? Řada analytiků je skeptická, ti upřímní často odpovědí na zmíněnou otázku jednoslovným nevím. Možná i proto, že se „stalo módou sezóny do analytiků rázně tepat“. Po finanční krizi, kterou předvídal málokdo z nich, jen těžko získávají zpět kladné body. Jenže investorů, kteří si dokáží na základně dostupných dat udělat pregnantní názor na jednotlivé tituly, není až zas tolik. Mnozí z tohoto důvodu bez ohledu na přezíravý názor na analytiky, analýzy vyžadují.

K pravidelně zveřejňovaným analýzám patří ty měsíční od České spořitelny a Atlantiku Finanční trhy. Spořitelna uvádí očekávaný vývoj indexu PX, který by měl v ročním horizontu posílit o dvanáct procent. Její analytici aktuálně nejvíc věří společnosti CME, která by si mohla během 12 měsíců polepšit o více než polovinu. Akcie ČEZ mohou podle ČS za rok posílit o 20 procent, NWR a Pegas o téměř 17,5 procenta. Na druhém břehu jsou podle analytiků spořitelny akcie Unipetrolu, jimž předvídají pokles o 38 procent.

Atlantik FT akciím CME naopak nevěří, jeho dlouhodobé doporučení zní prodat. Za hlavního favorita považují jeho analytici akcie NWR, Erste Bank a VIG, které by si měl v současnosti dlouhodobě uvažující investor jako jediné koupit. Krátkodobé doporučení pro veškeré české akcie, obchodované v burzovním segmentu SPAD, je ovšem neutrální.

Dožije se RM-Systém analýz?

Nevesely truchlivy jsou ovšem (nejen) české akciové kraje. K tomu je třeba přičíst další problém: likvidita řady českých titulů je omezená. Stejně jako počet analýz. V praxi bohužel nezahrnují ani všechny tituly, obchodované v burzovním segmentu SPAD.

Česká spořitelna například nehodnotí AAA Auto, vyhýbá se také oběma realitním titulům, tedy ECM a Orco (to je ovšem v revizi) a společnosti KIT Digital. Stejně je tomu v případě Atlantiku FT. Jeho analytici navíc v současné době revidují názor na další tři tituly – Pegas, Philip Morris a Unipetrol. Opatrnost vůči oběma realitním titulům je logická, proč však zůstává stranou KIT Digital?

Ještě obtížnější, v praxi prakticky nemožné, je získat názor analytiků na akcie obchodované v RM-Systému. Někteří obchodníci s cennými papíry působí i na tomto trhu. Jde o druhou, podle názvu Českou burzu, díky níž má investor občas možnost využít rozdíly cen (arbitráže) mezi oběma trhy. Když se ovšem analytiků zeptáte na hodnocení titulů, obchodovaných v RM-Systému, výmluvně pokrčí rameny.

Jistě, počet zajímavých titulů na tomto trhu je omezený, stejně tak obvyklý objem obchodů s cennými papíry, obchodovanými v RM-S. Těžko asi někdo bude analyticky pokrývat akcie společnosti jako je třeba Karoseria, nebo Kdynium. Je však s podivem, že tomu tak není třeba u České spořitelny (dá se vystačit s analýzou mateřské Erste Bank?), nebo u Vítkovic, případně jiných zajímavějších cenných papírů. I RM-Systém má tvůrce trhu. Neměli by tedy kromě podpory obchodů dělat pro nejlikvidnější tituly ještě něco navíc, tedy občas i analýzy a doplnit tak informace, které jsou o těchto společnostech k dispozici?

Kdo vlastně obchoduje s českými akciemi?

Za současné situace nezbývá, než ptát, kdo vlastně s českými akciemi v RM-S obchoduje. Pomineme-li SPADové tituly a prodej některých akcií z kuponové privatizace - pokud dotyčný sežene kupce - jsou to hlavně hráči, sázející na arbitráž či intuici, nebo dokonce insideři, využívající neveřejné informace?

Není divu, že řada domácích investorů, otrávená z malé nabídky českých titulů, v RM-Systému obchoduje se zahraničními akciemi, které jsou zde registrovány, nebo raději hledá štěstí mimo český trh, tedy v okolních zemích. To již však chce zkušenosti a odvahu, kterou nemá zdaleka každý.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo