Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Poker a zahedgeované miliony

Viktor Tanejs
Viktor Tanejs
15. 9. 2010

V neděli odstartoval nejočekávanější turnaj v on-line pokeru, World Championship of Online poker. Desítky tisíc hráčů od Grónska po Austrálii budou, nalepeny na monitory svých počítačů, bojovat o svůj podíl z minimálně 50 milionů dolarů, jimiž bude série dotována.

Poker a zahedgeované miliony

Tvrdit, že dnešní vrcholoví sportovci huntují svá výjimečná těla jen pro pocit z vítězství, pro rekordy a slávu, by bylo směšné. Je to prostě zaměstnání, kterým si vydělávají na obživu. Pro kancelářskou krysu zaměstnání sice neobvyklé, ale o nic víc než třeba zaměstnání kosmonauta, jeřábníka, filmaře, pastevce sobů nebo správce přehrady.

Poker: hazard, nebo matematika? A investování?

Rozdíl je jen v tom, že exotické povolání sportovců nám pravidelně přibližují specializované zpravodajské relace a televizní kanály. Kromě obvyklých sportů se na nich čím dál častěji objevují i disciplíny, které by naši otcové mezi sporty vůbec byli ochotni řadit. Šipky, kulečník, poker. Zrovna poker leckdo bez váhání zařadí prostě mezi hazard. Jde však o strategickou hru, ve které rozhoduje zkušenost a technika hráčů. Ale samozřejmě taky štěstí. Více o tom například v článku Poker není hazardní hra, který český server Science World převzal z New Scientistu.

Stejně jako jiná stolní strategická hra, šach, rozšířil se i poker rychle do virtuálního prostoru, prakticky dnes může hrát každý s každým. Ovšem – poker je přece jenom, šachisté prominou, poněkud dramatičtější sport. A taky si v něm špičkoví hráči mohou přijít na trochu jiné peníze. Protože ale i zmiňovanému „štěstíčku“, jak všichni víme, „je třeba jít naproti“, mnozí hráči své zisky ještě všelijak jistí. A v tom zase poker víc než tradiční strategickou hru připomíná adrenalinové sporty. Například investování.

World Championship of Online Poker (WCOOP) je tedy sportovní událost světového významu. Minimálně měřeno penězi, o které se tu bude hrát. Například na letošním tenisovém US Open se hráči ucházeli maximálně o něco přes 25 milionů dolarů. Na WCOOP půjde o částku minimálně dvojnásobnou. Kritici pokerového sportu sice často nejsou ochotni vidět rozdíl mezi pokerem a ruletou nebo výherními („proherními“) automaty, jenže jako v tenisu tu platí, že existují dobří a špatní hráči. A že dobrý hráč většinou v souboji s tím špatným vyhrává. Pokud jsou ovšem síly soupeřů vyrovnané, začne do hry skutečně víc a víc promlouvat náhoda. Podrobnosti pro začátečníky i pokročilé hledejte třeba na serveru Poker Helper. Náhoda si samozřejmě ale může pěkně pohrát i s profesionálem, občas ho nechá podlehnout začátečníkovi. Ostatně i v tenise občas světová jednotka prohraje s hráčem ze spodních šprušlí žebříčku ATP.

Pokeroví investoři? Především hráči samotní

Proti pochopitelným výpadkům v příjmech se tedy zkušení hráči snaží jistit, jak to jde. Nepříjemné dopady se snaží minimalizovat jinými, stabilními a pravidelnými příjmy. Přijímají tak podobná pravidla, která platí v každém byznysu: své příjmy diverzifikují a všemožně zajišťují. Ne každý pokerový hráč však vlastní slušné portfolio akcií, dluhopisů či mixu komodit, které by mu přinášelo pravidelný cash, investice do nemovitostí je pak v dnešních časech pochybná a na koníčky většina hráčů sází spíš pro pobavení než kvůli snadnému, či dokonce jistému výdělku. Je nakonec přirozené, že se hráči snaží vydělat ještě víc na tom, čemu rozumějí nejlépe – na pokeru.

Nejvíce se investuje do dalších pokerových hráčů. Funguje to jako v byznysu. Představte si, že jste v pozici Billa Gatese, který se doslechne o malé softwarové firmě v České republice. Ta má sice skvělý produkt, ale chybí jí potenciál k jeho plnému rozšíření. Bill Gates pošle druhého asistenta svého třetího náměstka, který koupí část procent dané firmy, ta tím získává kapitál k expanzi, což následně zhodnocuje její akcie. Vydělává investor i ten, komu byla investice poskytnuta. Stejné je to v pokeru.

Profesionální pokerová fóra skýtají mnoho příležitostí k financování hráčů, kteří mají odehraný dostatečný vzorek her, jsou úspěšní, nicméně chybí jim kapitál k organickému růstu – postupu na vyšší úrovně. Investor-hráč tedy kontaktuje zájemce o stake a domluví se s ním na formě investice. Platí pravidlo, že investor má na hráče, jemuž poskytnul investici, značný vliv – určuje, jaké hry bude hrát, jak často je bude hrát, a má detailní přístup k datům o jeho hře. Pokud i přesto hráč investici ztratí, investor má smůlu – své peníze odepíše. Pokud však – a to platí častěji – investorův kůň vydělává, platí investorovi pravidelně určitou částku nebo častěji část procent ze zisku. Po předem dané době pak hráč má dostatek prostředků, aby se mohl na své nové úrovni pohybovat bez přidaného kapitálu, a investorovi jeho investici vrátí.

Hedgeování: Oboustranně prospěšná pojistka

Další možnost pokerových investic je krátkodobá – váže se většinou na jeden konkrétní turnaj či na „balíček“ turnajů – jako právě například na WCOOP. V tomto případě chce určitý hráč hrát určitý turnaj či turnaje, nicméně chce snížit riziko variance – tedy zahedgeovat se proti možnému neúspěchu, který je i navzdory jeho kvalitám možný. Proto spočítá buyiny do všech turnajů, které chce v balíčku hrát, následně většinou připočítá 0 až 20 procent, tzv. markup, jehož výše se odvíjí především od kvalit hráče, a umístí svou nabídku na specializovaná fóra. Nabídka je pak výhodná jak pro prodávajícího, který omezí vliv variance, ale i pro investora, který má šanci na mnohonásobné zhodnocení své investice a potenciální doplnění výpadku svých příjmů. Před pár dny takto špičkový hráč prodával balíčekhlavních turnajů na září, kde celkové buyiny významně přesáhly částku 70 tisíc dolarů – jedno procento tohoto podniku jste mohli pořídit za necelých tisíc dolarů. Pokud byste chtěli ještě nějaké to procento koupit, máte smůlu – během pár dní byla nabídka vykoupena.

Pokud chce do pokeru investovat ten, kdo sám poker nehraje, je vhodné se nejdříve si domluvit schůzku s prostředníkem, který investici vyhodnotí – pro srovnání jde o velmi zjednodušenou prověrku due diligence, při níž je třeba vzít v úvahu důvěryhodnost zájemce, zhodnotit parametry jeho hry, spočítat očekávaný profit atd. Ve svém úsudku se však mohou seknout i skuteční profíci – jen v loňském roce třeba výtečný hráč, patřící ke světové herní špičce, Patrik Antonius odepsal při stakingu téměř 200 milionů korun.


Slovníček

WCOOP – World Championship of Online Poker
Buyin – vstupné do turnajů
Variance – odchylka mezi očekávaným a reálným výstupem
Stake – forma půjčky v pokeru
Markup (MU) – zvýšení částky o určitý koeficient, který je většinou ovlivněn schopnostmi hráče a exkluzivitou aktiva (tedy daného turnaje). Opakem markupu je markdown.

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Viktor Tanejs

Viktor Tanejs

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo